Skip to main content

Chua Jui Meng Pula Buat Hal!


Chua Jui Meng
Tidak Tahu Berterima Kasih



Chua Jui Meng boleh diibaratkan sebagai warga negara Malaysia yang tidak tahu mengucap syukur kepada kerajaan BN (baca di sini). Selama 30 tahun beliau bersama dengan UMNO/BN seharusnya beliau sudah pun matang dan faham bertapa selama ini orang Melayu sudah terlalu banyak bertolak ansur dengan kaum Cina di Malaysia. Bahkan, banyak dasar ekonomi yang menguntungkan kaum Cina dan mengkayakan bangsa tersebut, khsusnya pada zaman Tun Mahathir. Tetapi malang, manusia seperti Chua Jui Meng ini, adalah jenis manusia yang tidak tahu berterima kasih.


Sekarang, beliau mendakwa bahawa orang Cina mahukan keadilan, ketelusan dan kesamarataan, soalnya apakah selama 50 tahun kerajaan BN memerintah, semua ini, tidak diperoleh oleh kaum Cina? Mengapa baru sekarang mereka mendakwa kononnya bangsa mereka ditindas dan tidak mendapat layanan yang baik daripada kerajaan BN? Jika benar selama ini dasar DEB telah "menderitakan" kaum Cina, mengapa selama 50 tahun kaum Cina tetap memberi undi kepada kerajaan BN? Bukankah itu tandanya kaum Cina berpuashati dengan cara pentadbiran kerajaan BN selama ini?


Pokok masalah sekarang bukanlah bertitik tolak daripada aspek keadilan, ketelusan mahu pun kesamarataan yang diinginkan sangat oleh kaum Cina di Malaysia, bahkan semua orang tahu - kaum Cina di Malaysia pun bukanlah kaum yang terkenal dengan sifat adil, telus dan bertimbang rasa dengan kaum lain. Sebaliknya, isu sebenar yang sedang berlegar dalam kotak minda manusia seperti Chua Jui Meng, adalah berkisar tentang sifat tamak untuk mengkaya-rayakan bangsa Cina dan mengejar kebendaan harta dunia sebanyak yang boleh, kerana mengejar kekayaan sebanyak mungkin adalah sifat dan tabiat hakiki kaum Cina dalam berkehidupan. Dan untuk memenuhi segala selera, kehendak dan nafsu dunia mereka yang tinggi itu, maka, sekarang adalah masa yang paling sesuai untuk "mengambil kesempatan" tatkala orang Melayu sedang berbalah sesama sendiri. Inilah hakikat sebenar yang berlaku.


Tak perlu rasanya Chua Jui Meng beretorik dengan istilah-istilah keadilan, ketelusan dan kesamarataan - ianya bersifat subjektif. Bangsa Cina dalam DAP dan PKR tahu hal ini. Mereka mahu lebih daripada apa yang telah mereka peroleh selama 50 tahun berada di bawah kerajaan BN - dan kemahuan yang melampau-lampau ini, wajib dihalang demi kebaikan semua pihak. Wallahualam.

Comments

Anonymous said…
TEMBAK BIAR MAMPUS CINA CINA NI.
azlishukri said…
mereka tak mahu sedar-sedar
Anonymous said…
melayu juga yg beri muko kpd puak celaka tu
Anonymous said…
cina cina.......ko tggu masanya ko kena halau dari tanah melayu ni.........
azlishukri said…
kita juga yang salah..beri status warganegara...
Anonymous said…
Pasal status warganegara tu dah lepas, nothing can be done. Cina akan tindas kita sebab kita berpecah, chinese is opportunist and greedy people, they are kiatsu. Sayang sekali kita melayu masih tak sedar dan masih di buai.. Wake up my malay fellow, put aside our differences in politics and unite to stand as one in fighting this opportunist racist malaysian.. Read abt how TONY PUA from DAP has asked selangor govt to abolish bumi discount for the house in Selangor. saudara ku blogger, sebarkan kenyataan TONY PUA ni kpd semua, tidak kira samada blogger pro umno, PAS atau PKR asalkan melayu..

Pilihan Pembaca

Banyak Membaca Buku Cara Terbaik Bayar Yuran Kemalasan

MENURUT ABANGNYA, ELON MUSK DIBESARKAN DENGAN CARA MEMBACA DUA BUAH BUKU SEHARI. Manakala Mark Zuckerberg membaca sekurang-kurangnya sebuah buku setiap dua minggu. Bill Gates pula membaca 50 buah buku setahun. Dan Warren Buffet menganggarkan 80 peratus daripada waktu bekerjanya digunakan untuk membaca. Dia percaya kepintarannya adalah hasil daripada tabiat membaca. Apabila selesai menyertai apa sahaja kursus perniagaan, selalu kita dengar rungutan seumpama ini, "Kalau inilah modul dan ilmunya, aku pun tahu. Tak berbaloi rasanya bayar ribu-ribu hanya untuk belajar ilmu yang boleh dapat percuma di internet." Saya tidak salahkan sangat penganjur program. Saya salahkan diri sendiri. Kita sebenarnya tidak membayar yuran "kebodohan", kita membayar yuran "kemalasan". Kita malas membaca dan malas mencari maklumat dan ilmu, akhirnya kita mudah ditipu melalui kursus yang ilmunya boleh diperoleh dengan mudah di alam maya.   Bagi golongan usahawan yang suka membaca

Isu Tan Sri Ali Hashim : Di Sini Putih Bukanlah Warna

1. Saya mengenali bekas Pengerusi dan CEO Johor Corporation, Tan Sri Ali Hashim hampir dua tahun. Selalu berurusan dengan para pegawai kanannya dan sering pula menulis tentang perkembangan anak-anak syarikat JCorp. Sepanjang saya menjadi wartawan, saya sangat selesa bekerjasama dan begitu mudah mendapatkan pandangan dan idea daripada Tan Sri Ali Hashim. Secara jujur saya katakan, beliau merupakan salah seorang CEO yang sangat saya kagumi dan hormati. Cara dan strategi Tan Sri Ali Hashim mengIslamisasikan organisasi di bawah pentadbirannya, patut dipuji dan diberi penghargaan. 2. Walaupun apa pun yang dikatakan oleh musuh-musuhnya - ia masih belum mampu menafikan segala kebaikan dan jasa beliau dalam membina dan membangunkan JCorp, sehingga dihormati dan dikagumi oleh banyak pihak. Saya tidak tahu apakah sebenarnya yang telah berlaku dalam pentadbiran JCorp sejak akhir-akhir ini. Namun demikian, saya yakin ada sesuatu yang tidak kena, sehingga Tan Sri ali Hashim bertindak meletakkan jaw

Blog Pro-Kerajaan Diserang!

Blog Pro-Kerajaan Diserang! Usaha untuk memadamkan kebenaran semakin giat dijalankan oleh para hacker (penggodam) untuk menutup kelemahan parti pembangkang atau pemimpin agung mereka, Anwar Ibrahim. Setelah salah seorang blogger Pembela Negara, saudara Kumbang melalui blognya analisisringan.blogspot.com digodam dua hari yang lepas, para hacker ini bersembunyi dibalik nama blog tersebut untuk melancarkan serangan bertali-arus terhadap blog-blog yang pro kerajaan lewat petang semalam dan sehari sebelumnya. Blog saya juga tidak ketinggalan daripada diserang sebanyak dua kali melalui domain blog milik Kumbang tersebut. Serangan terpaksa dipatahkan seberapa segera, agar domain atau tapak blog tersebut tidak digunakan lagi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab bagi melancarkan serangan yang penuh dengan kejelekan dan tidak bermaruah ini daripada terus-menerus memporak-perandakan persahabatan serta hubungan ukhwah sesama blog pro-kerajaan. Modus operandinya adalah sangat mudah - iaitu m