March 11, 2011

Isu Pengedaran Kitab Injil : Najib Perlu Beri Penjelasan

Saya mengharapkan - berita ini adalah berita dusta! Dusta sama sekali, sekiranya tidak - kerajaan terpaksa menanggung dosa yang amat besar. Laporan berhubung dakwaan Persekutuan Kristian Malaysia yang mengatakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah membenarkan pengedaran kitab Injil berbahasa Malaysia di negara ini adalah sesuatu yang sangat berat dan perlu dibuktikan, bagi mengelakkan kekeliruan dalam kalangan masyarakat Islam. Saya yakin - mungkin terdapat salah faham dalam isu ini - antara Perdana Menteri dengan Persatuan Kristian Malaysia - adalah tidak masuk akal sekiranya Datuk Seri Najib mengizinkan pengedaran kitab Injil dalam bahasa Melayu dilakukan di negara ini tanpa terlebih dahulu mendapat persetujuan daripada kabinet dan nasihat Majlis Mufti.

Hal ini sangat serius - kerana keizinan tersebut boleh dianggap sebagai tindakan yang membelakangkan perlembagaan negara. Kita sedia maklum - perlembagaan negara ini tidak menghalang penganut selain agama Islam untuk mengamalkan kepercayaan mereka - tetapi, dengan syarat, ajaran agama mereka sama sekali tidak dibenarkan untuk disebar dan didakwahkan kepada masyarakat Islam. Dengan kata mudah - selain agama Islam, tiada agama lain pun yang diizinkan untuk disebar dalam kalangan komuniti Islam di bumi bertuah ini. Lantaran itu - keizinan mengedarkan kitab Injil dalam bahasa Malaysia dilihat oleh sesetengah pihak sebagai usaha dan gerakan untuk menyebar serta mempengaruhi masyarakat Islam di negara ini agar menganut agama Kristian. Pada hemat saya - Perdana Menteri harus segera menjelaskan isu ini dengan lebih jujur dan amanah. Baca berita di bawah :

KUALA LUMPUR, 11 Mac — Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) menyifatkan dakwaan Persekutuan Kristian Malaysia yang mengatakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membenarkan pengedaran kitab Injil berbahasa Malaysia di negara ini adalah berat dan ia perlu dibuktikan bagi mengelakkan kekeliruan. Menurut Setiausaha Agung Abim Mohamad Raimi Ab Rahim, dakwaan Persekutuan Kristian Malaysia itu amat berat dan ia perlu dibuktikan bagi meredakan kegelisahan di kalangan rakyat terutamanya yang beragama Islam.

“Abim memandang berat kenyataan yang dikeluarkan Persekutuan Kristian Malaysia yang mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memaklumkan tiada pengharaman dibuat ke atas kitab Injil dalam bahasa Malaysia, kita juga memandang serius kenyataan Persekutuan Kristian Malaysia yang turut mendakwa Perdana Menteri telah menjanjikan pengedaran kitab-kitab tersebut di Sabah dan Sarawak secara bebas.

“Sebagai pemerintah eksekutif tertinggi di negara ini, sebarang kenyataan yang dikeluarkan menggambarkan pendirian serta polisi kerajaan mengenai sesuatu perkara, dalam konteks ini, dakwaan Persekutuan Kristian Malaysia ini seakan-akan menggambarkan persetujuan kerajaan untuk pengedaran kitab Injil berbahasa Malaysia dalam negara ini sedangkan tiada sebarang pewartaan rasmi dikeluarkan oleh kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan. Sambung bacaan anda di sini..

1 comment:

Anonymous said...

percaya sgt kat umno.mana yg kata jga islam,jga melayu,baik jadi jaga lagi mulia dari jaga umno,mana gap,papa gomo2,kalau semua pr yg lakukan punyalah menyalak seluruh pro BN.

Mengapa Jeff Bezos Larang Menggunakan PowerPoint?

"Beberapa tahun yang lalu, kami melarang 'persembahan' PowerPoint di Amazon. Ini mungkin perkara yang paling pintar pernah kami...