Skip to main content

Berakhirnya Pembohongan : Karpal Singh Musnahkan Kredibiliti Ketua Pemuda PAS!


.


KUALA LUMPUR: DAP and its ally, Pas, appeared yet to reach an understanding on the possibility of implementing hudud if they ever come to power.

Yesterday, DAP chairman Karpal Singh expressed extreme displeasure upon learning that Pas Youth chief Nasrudin Hassan Tantawi had suggested that he had been willing to consider such laws for the country during a political debate. “I will never compromise,” said Karpal in a telephone interview with the New Straits Times. “I have always been very public and absolute on my stand to never have hudud implemented in the country... how then can he (Nasrudin) claim such a thing?” said the DAP stalwart, who is well known for his strong opposition to any attempt to introduce Islamic laws in this country. 

Hudud is a term used to describe the class of punishments for certain crimes such as theft, fornication and adultery, consumption of alcohol or other intoxicants and apostasy. “The decision not to have hudud is not only my strong decision but also the stand of the DAP as a whole.” Karpal said the issue was also not open to any form of "negotiations" in the form of discussions. "We need to keep the best interests of the people in mind. I will never ever budge or compromise on my stand... not on the idea to implement hudud, especially." Nasrudin had uttered the offending remark during a debate with Umno Working Committee Secretariat of Young Ulama chairman Fathul Bari Mat Jahaya. The debate on Thursday, titled "PRU13: Orang Muda Pilih Siapa", was organised by the tabloid, Sinar Harian. 

The excerpts of Nasrudin's remark from the debate read as follows: "I would like to ask my friend Fathul Bari to update me about Karpal Singh... he (Fathul) said Karpal Singh had said, "...over my dead body" when the idea to implement hudud came about 10 years ago... However, like Fathul said, it was 10 years ago. Now, after a recent Pakatan Rakyat convention in Penang, Karpal said after he had befriended Pas, the issue of hudud can be discussed again. This means that there is some sort of understanding (between Pas and DAP) about the law. I am not surprised if a non-Muslim does not accept hudud but it is shocking when Muslims detest it." 

The video clip of the debate can be viewed at MobTV.my, an Internet TV portal. The portal covers various issues, including business, politics, lifestyle, religion and entertainment. Nasrudin, in a text message to NST's query on whether he had made such a remark about Karpal's stand on hudud, said "Tak ada" (I did not). (Sumber : NST)

Comments

Anonymous said…
UFB...THE TRUTH WILL ALWAYS PREVAIL.
SO NOW WHAT SAY YA NASRUDIN TANTAWI. DURING THE DEBATE....WE KNEW NASRUDIN WAS TALKING THROUGH HIS NOSE...TO NASRUDIN WEE SAY OVER OUR DEAD BODIES IF WHAT HE QUOTED HAS ANY TRUTH. LYING SEEMS TO BE THE LIFE OF MOST PAS LEADERS.AS LIM GUAN ENG SAYS....WE SAY SHAME TO YOU MR NASRUDIN TANTAWI.....TAKBIIIR!
SO NEXT TIME DEBATE ATAS FAKTA NOT AUTA...HA...HA...HA..

sincerely Never Trust PAS
MORRIZO (DULU KINI DAN SELAMANYA UMNO DEMI AGAMA, BANGSA DAN NEGARA)
Anonymous said…
Huhuh.....busok punya orang...errr...cibai.....
Anonymous said…
nasarudin.. seluruh negara kau bohong.. mn kredebility kau sbagai ketua pemuda parti islam..? menjawablah kau di mahsyar nanti.
Anonymous said…
Karpal meolak hudud... barangkali sebab pemimpin PAS bercakap selalu bercakap bohong dan kurang tepat kepada rakyat...
Karpal orang Politik pasti tau dan ambil kira perangai sebegini bolih dipercayai atau tidak...
Jadi Pemimpin PAS dari Hj Hadi ..nik Ajis ..hingga lah penampal poster..memang tak layak dipercayai maka elok dijadikan alat saja..ini pilihan politik Karpal..sebagai Politikus Pengalaman....
Kalau kita pon..jika orang yg kuat temberang ajak kongsi berniaga..kita akan tolak....

Ulama yg luhur sahaja boleh mendatangkan kesan dakwah...

Hperancis
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said…
Aku beno-beno tekejut bila KP PAS dalam hujahnya mengatakan bahawa DAP dah bersetuju untuk melaksanakan Hudud. Aku pernah dengo pun DAP bersetuju.

Rupanya TIPU saja. Eh, macam mana boleh menipu dalam debat yang disiarkan secara langsung. Aku terlupa pemimpin PAS boleh buat apa saja demi undi sebab mereka dah dijamin ke syurga oleh mursyidul Am PAS.

Buatlah muksiat apa pun tak mengapa untuk capai cita-cita ke Putrajaya. Ubah dasar parti daripada perjuangan manegakkan negara Islam kepada negara kebajikan pun tak apa demi menuju Putrajaya. Matlamat menghalalkan cara.

Tapi bagi orang yang mahu berfikir, yakinlah mereka sudah menilai siapa pemimpin-pemimpin PAS sebenarnya.
Anonymous said…
Pembetulan: Aku TAK pernah dengo pun DAP bersetuju.
Anonymous said…
Rakyat dpt menilai sendiri putar belit Pemuda PAS.. Sungguh fasih berkata2 walau yang tidak benar..

Pilihan Pembaca

MONOLOG AZLI SHUKRI Bab 11 : Bukan Salah En. Jamaluddin Saya sebenarnya malas untuk mengulas isu debat yang dilaung-laungkan oleh Khairy Jamaluddin (KJ) sejak cadangan tersebut beliau utarakan di media massa. Pada hemat saya, berdebat untuk merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO Malaysia, seperti yang disarankan oleh beliau hanyalah sia-sia, dan sama sekali tidak akan mencapai objektif yang diharapkan. Sebelum kita pergi jauh, sebab musabab mengapa saya tidak bersetuju dengan debat ini haruslah diketahui terlebih dahulu dan kemudian kita bisa menganalisisnya secara jujur. kita harus tahu apakah matlamat utama debat yang begitu diminati oleh KJ ini? selepas mengetahui matlamatnya, barulah dibincangkan apakah debat tersebut mampu mengukuhkan UMNO dan menarik minat orang muda kembali kepada UMNO, jika tidak, lupakan sahaja. Orang luar daripada UMNO tidak tahu apakah kesan debat ini terhadap imej dan nama UMNO itu sendiri. Mereka mungkin menyokong agar debat calon-calon ketua Pemuda
Neurosis Pekerjaan Oleh Muhammad Azli Shukri (Artikel ini sudah tersiar di dalam Majalah dewan Ekonomi, Mei 2008) Buku The 8th Habit : From Effectiveness to Greatness tulisan Stephen R. Covey dihasilkan dua puluh tahun sesudah buku paling terkenal beliau The Seven Habits of Highly Effective People dihasilkan. Buku tersebut dilihat oleh kebanyakan ahli pengurusan dan kepimpinan sebagai sebuah buku yang ditulis dengan “hati dan bukan tangan”, ekoran ideanya yang mengagumkan. Kemunculan buku tersebut mengundang kefahaman yang amat mencabar tentang konflik dunia pengurusan yang semakin rapuh, ketika memasuki gerbang ekonomi dunia berasaskan pengetahuan pada lewat 90-an. Para pekerja hari ini khususnya generasi muda tidak boleh lagi diikat dengan kata-kata “Aku ketua, kamu ikut sahaja” sebaliknya, “Aku ketua, dan kamu akan dipimpin”. Dunia semakin sempit untuk diurus seperti mana ketika kebangkitan Revolusi Industri yang mementingkan siapa ketua dan siapa pengikut. Dalam hal in
Taasub Beragama Timbul Perpecahan Ummah Oleh Muhammad Azli Shukri (Artikel ini sudah disiarkan di dalam Utusan Malaysia, pada 09/10/2003) Kamus Al-Mujid mendefinisikan taasub sebagai berikut “Tidak menerima (menolak) realiti kebenaran, sedangkan telah jelas terbentang buktinya ; semata-mata kerana condong kepada satu-satu pihak” . Manakala di dalam Kamus Pengetahuan Islam, tulisan Datuk Dusuki Hj Ahmad pula mendefinisikan taasub sebagai berikut, “ taasub ertinya fanatik, keras kepala atau mempertahankan sesuatu sikap secara membabi buta.” Umumnya, kedua-dua kamus tersebut jelas menunjukkan persamaan makna taasub yang ditujukan kepada sikap fanatik dan tidak mempedulikan kebenaran walaupun sudah jelas buktinya. Sifat taasub cukup dicela oleh Islam, kerana ia jelas merugikan diri dan masyarakat. Orang Arab Jahiliah sangat taasub dengan tradisi mereka yang sesat, walaupun sudah nyata bahawa kedatangan agama Islam membawa cahaya kebenaran. Orang-orang Yahudi dan Nas