Skip to main content

Masih Ada Yang Mahu Selamatkan Anwar?

Caught In Political Sex Trap

By Philip Dorling and Nick McKenzie

MALAYSIAN opposition leader Anwar Ibrahim's sodomy charges are the result of a "set up job" that the politician "walked into", according to an assessment by Australia's peak intelligence agency. A leaked US State Department cable reveals that Singaporean intelligence officials told their Australian counterparts that Mr Anwar engaged in the conduct of which he is accused, a claim he has steadfastly denied. Australia's Office of National Assessments (ONA) also states the conduct was the result of apparent entrapment by Mr Anwar's enemies.

The cable is one of several that deals with the explosive private views of senior Singaporean officials, including claims that: ■ Malaysia is in a "confused and dangerous" state due to incompetent politicians. ■ Thailand's political elite are dogged by corruption and the country's crown prince is "very erratic and easily subject to influence". ■ Japan is a ''big fat loser'' and Tokyo and Delhi were struggling to deal with China's influence due to their "stupid" behaviour.

The cable that deals with Mr Anwar's sodomy case, dated November 2008 and released to The Sunday Age by WikiLeaks, says: "The Australians said that Singapore's intelligence services and [Singaporean elder statesman] Lee Kuan Yew have told ONA in their exchanges that opposition leader Anwar 'did indeed commit the acts for which he is currently indicted'."

The document says the Singaporeans told ONA they made this assessment on the basis of "technical intelligence", which is likely to relate to intercepted communications. The ONA is also recorded as saying that Mr Anwar's political enemies engineered the circumstances from which the sodomy charges arose. "ONA assessed, and their Singapore counterparts concurred, 'it was a set up job and he probably knew that, but walked into it anyway','' the cable states. Sodomy is illegal in Malaysia and carries a jail sentence of up to 20 years.

Mr Anwar, a former Malaysian deputy prime minister, was jailed in 1999 on charges of corruption and sodomy after a falling out with then prime minister Mahathir Mohamad. He later had his sodomy conviction overturned and was freed in 2004. In 2008 he was charged again with sodomy. Mr Anwar has maintained the case against him is fabricated and trumped up by political enemies who fear his political resurgence.

The case against him, which is continuing, has drawn widespread international criticism and has included bizarre twists. Earlier this year, a prosecutor in the sodomy trial was dropped after she was accused of having an affair with the star witness. The witness, 25-year-old Mohamad Saiful Bukhari Azlan, worked as an aide in Mr Anwar's office. He has accused the 62-year-old of sodomising him in an apartment in Malaysia. In December 2009 Mr Anwar criticised then prime minister Kevin Rudd for not meeting him during a visit to Australia. Mr Anwar accused Mr Rudd of appeasing Malaysia's ''corrupt leaders'' by snubbing him. Sumber : WikiLeaks (baca di sini)

Comments

Anonymous said…
aku dah meluat dgn kes si mamat ni, tak payahlah bagi ruang kat dia disini, whether he is right or wrong is no longer an issue now, dia kena betulkan sendiri masalah peribadi dia le, jgn libatkan orang melayu lagi, aku dah menyampah, masalah melayu banyak yg diperbodohkan ni pun is traceable to him, enough is enough

Pilihan Pembaca

Banyak Membaca Buku Cara Terbaik Bayar Yuran Kemalasan

MENURUT ABANGNYA, ELON MUSK DIBESARKAN DENGAN CARA MEMBACA DUA BUAH BUKU SEHARI. Manakala Mark Zuckerberg membaca sekurang-kurangnya sebuah buku setiap dua minggu. Bill Gates pula membaca 50 buah buku setahun. Dan Warren Buffet menganggarkan 80 peratus daripada waktu bekerjanya digunakan untuk membaca. Dia percaya kepintarannya adalah hasil daripada tabiat membaca. Apabila selesai menyertai apa sahaja kursus perniagaan, selalu kita dengar rungutan seumpama ini, "Kalau inilah modul dan ilmunya, aku pun tahu. Tak berbaloi rasanya bayar ribu-ribu hanya untuk belajar ilmu yang boleh dapat percuma di internet." Saya tidak salahkan sangat penganjur program. Saya salahkan diri sendiri. Kita sebenarnya tidak membayar yuran "kebodohan", kita membayar yuran "kemalasan". Kita malas membaca dan malas mencari maklumat dan ilmu, akhirnya kita mudah ditipu melalui kursus yang ilmunya boleh diperoleh dengan mudah di alam maya.   Bagi golongan usahawan yang suka membaca

Kebenaran Di Dalam Kotak Kaca

ANALISIS, 18 Nov — Di sebalik spekulasi pilihan raya umum ke-13 akan diadakan dalam waktu terdekat, Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria menegaskan satu perkara — beliau masih tidak jemu-jemu untuk bercakap tentang perpaduan Melayu khususnya kerjasama politik PAS-Umno. Beliau tetap konsisten dengan pendirian mahu mengikat kerjasama politik antara PAS dan Umno — idea yang beliau cuba bawa sejak keputusan pilihan raya umum ke-12. Ekoran kehilangan kuasa Barisan Nasional (BN) di Perak pada 8 Mac 2008, Harussani telah berhubung dengan beberapa pemimpin kanan PAS termasuk Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan. Pendirian mereka kekal — tidak kepada kerajaan perpaduan membabitkan PAS-Umno. Nik Aziz tidak mahu nasib tahun 1970-an berulang. Dua muktamar tahun PAS yang lalu dengan tegas menyatakan pendirian itu dan mahu kekal dalam kerjasama Pakatan Rakyat. PAS menyertai kerjasama Pakata

Perniagaan Para Sahabat Nabi Teladan Sepanjang Zaman

BELIAU SEORANG SAHABAT NABI YANG BIJAK. Tergolong dalam kalangan pengumpul al-Quran. Banyak meriwayatkan hadis nabi. Peniaga yang sangat berjaya di Madinah. Keuntungan perniagaannya sehari pernah mencecah 300 dinar (anggaran bersamaan RM360,000). Abu Darda’, sahabat nabi yang hebat berniaga ini berkata, “Yang paling membuatku gembira ialah ketika berdiri di ambang pintu masjid. Setelah itu aku berniaga, sehingga dalam sehari aku mendapat untung 300 dinar, sementara aku tetap mendirikan semua solat di masjid.” Perniagaan adalah tentang kepercayaan dan keyakinan terhadap Tuhan Yang Maha Memberi Rezeki. Mereka yang berjaya menguruskan masanya bersama Tuhan. Konsisten dan berdisplin bersama Allah setiap hari, pasti masanya akan dipenuhi dengan keberkatan dan aktiviti perniagaan yang produktif. Bercita-cita menjadi kaya bukanlah kesalahan di sisi Islam. Yang salah apabila lalai dengan kekayaan. Enggan berzakat dan bersedekah. Kekayaan ‘Abdurrahman ibn ‘Awf dianggarkan mencecah RM 2 bil