Skip to main content

Isu WikiLeaks Anwar Ibrahim : Maharaja Duka!

Saya tertarik dengan posting blogger Ipoh Malay berhubung kenyataan salah seorang peguam bela Anwar Ibrahim. Berikut adalah berita berhubung polemik WikiLeaks dan tindakan peguam bela Anwar berhubung kes tersebut yang dipetik dari The Bangkok Post :


Malaysia's Anwar in Bid to Stem WikiLeak Effect
Published: 13/12/2010 at 02:01 PM

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim Monday moved to stem the impact on his sodomy trial of US cables released by WikiLeaks claiming he had sex with a male aide in a honey trap set by enemies.( Pemimpin pembangkang Malaysia Anwar Ibrahim hari ini bertindak untuk untuk membendung kesan kebocoran dikeluarkan oleh Wikileaks berhubung dakwaan hubungan seks dengan seorang pembantu lelaki dalam apa yang disifatkan sebagai perangkap oleh musuh.)

Anwar's lawyer Sankara Nair told AFP he will file a complaint with the court hearing Anwar's sodomy case over articles in the local media which could affect the former deputy premier's ongoing trial.( Peguam Anwar, Sankara Nair memberitahu AFP bahawa dia akan mengemukakan aduan semasa sidang mahkamah kes liwat Anwar berhubung artikel di media tempatan yang boleh menjejaskan perjalanan kes bekas timbalan perdana menteri itu.)

Most newspapers in the country carried the allegations on their front page with influential Malay daily Utusan running a headline stating: "Singapore spy agency verifies sodomy act". ( Sebahagian besar surat khabar di negara ini membawa tuduhan di halaman depan mereka dengan akhbar berpengaruh menyatakan: "badan perisikan Singapura mengesahkan perlakuan liwat.)

"Clearly it's a case of sub-judice, it's hearsay and conjecture, intelligence reports are not based on facts generally, they are based on rumours and I have served in the security services before so I know that the last thing you do is to trust such a report," said Nair.( "Jelas ini kes subjudis, sekadar desas-desus dan dugaan, laporan perisikan hakikatnya tidak berdasarkan fakta umum, ia berdasarkan pada khabar angin dan saya pernah bertugas dalam perkhidmatan keselamatan sebelum ini, maka saya tahu bahawa mempercayai laporan seperti itu, adalah cara terdesak " kata Nair.)

"The judge must call up the newspapers and ask them to explain why they wrote the piece and to show their proof. If they can't do this then they will be cited for contempt," he added. (" Hakim perlu memanggil akhbar ini dan minta penjelasan kenapa mereka meulis sedemikian dan tunjukkan bukti-bukti berkaitan. Jika tidak, mereka wajar didakwa kerana menghina" tambahnya lagi.)

"If this is not sinister then it is totally unethical reporting. I have advised my client to file a lawsuit against these papers as well." ("Jika ini tidak sekadar sindiran sinis, ia pastinya adalah laporan tidak beretika dan saya menyarankan anak guam saya untuk menyaman semua akhbar ini.")

Rumusannya ialah :

1. Di mana kebebasan bersuara dan kebebasan media yang selama ini dilaung-laungkan oleh Anwar Ibrahim?

2. Mengapa semua akhbar perlu disaman, sekiranya Anwar dan para peguam belanya benar-benar mengamalkan kebebasan bersuara dan kebebasan media?

3. Sekarang baru Anwar tahu - kebebasan yang sangat diinginkan oleh beliau selama ini, akhirnya memakin diri sendiri.

4. Dalam isu ini jelaslah, Anwar Ibrahim bukanlah pendukung sejati ideologi kebebasan bersuara dan demokrasi - sebaliknya beliau penganut fahaman kuku besi.

5. Maka, benarlah sesungguhnya Anwar Ibrahim adalah Utusan Syaitan yang bertopengkan manusia. Anwar Ibrahim yang kita kenali 20 tahun yang lalu, sangat jauh dengan Anwar Ibrahim yang wujud pada hari ini.

Comments

Anonymous said…
Akhbar kena adil dalam menyalurkan berita kpd org awam, jangan provok dan jangan menyorokan berita. Sepatutnya laporkan juga cerita wikileaks tentang pemimpin2 negara ini dan juga kes Najib dan Altantuya Saribu. Mengapa ada pilih kasih. Kalau laporan kes Anwar tu betul, bagaimana pula dengan kes Najib tersebut.
Anonymous said…
Saudar anyon 9:05pm,

Apa ada kena mengena dengan Najib? Sekurang kurangnya Najib telah bersumpah DUA KALI dalam masjid dan ceramah yang beliau TIDAK KENAL dengan Altantuya....

KALAU ANWAR BERANI BERSUMPAH DEMIKIAN, INSYALLAH, SAYA AKAN UNDI DIA. Bukan saya sahaja, ramai orang akan lebih percaya dengan Anwar, si penggemar jubur.

Saudara perlu faham akan kebebasan media. Kalau wikileaks yang dedahkan, maknanya, tiada kena mengena dengan pilih kasih. Apa mereka peduli pasal Najib atau Anwar, sedangkan Amerika sendiri kena serang.

Yang kedua, saudara tidak akan dapat mematahkan bukti klinikal yang terdapat dalam rectum Saiful. Saya adalah seorang doktor pakar, adalah SANGAT MUSTAHILA UNTUK MENOLAK BUKIT DNA, kerana ianya adalah bukti eksklusif tuan punya badan.... percayalah...

janganlah menyokong membuta tuli... ANWAR MEMANG MELIWAT. HABIS CERITA.
Anonymous said…
kenapa guna perkataan meliwat.. dia rogol bontot orang.. tulis la itu macam.. tak ramai orang paham apa itu meliwat, itu bahasa arab ka?

behinder singh
Anonymous said…
Anon 9.05pm Ana setuju kalau kes Najib dikeluarkan tapi hehehehe ada bukti ka.Lagi satu kalu last2 minit pak nuar bru nk bersumpah terima kasih saja la dh terlewat.Mana pulak kunci pintu besi nie.

Pilihan Pembaca

Hayat Ronnie Liu Semakin Berakhir...

Hayat Politik Ronnie Liu Semakin Berakhir Nama Ronnie Liu tidak asing lagi di negara ini. Salah seorang pemimpin DAP yang sangat kontroversi - namanya dikaitkan dengan kumpulan gengster, menghalang penguatkuasaan daripada merampas penjualan arak di kawasan penduduk Islam, dan terbaru terlibat dengan skandal penyalahgunaan "kepala surat" yang dikatakan bertujuan untuk mendapatkan tender tertentu. Rupa-rupanya Ronnie tidak hanya mempunyai ramai musuh di luar sana, sebaliknya kedudukan beliau sendiri di dalam DAP masih tidak terjamin. Isu penyelewengan "kepala surat" telah digunakan oleh musuh-musuhnya untuk menjatuhkan Ronnie daripada tampuk pentadbiran kerajaan Selangor. Selain didesak untuk meletakkan jawatan sebagai exco, saya percaya kedudukan beliau sebagai ADUN Pandamaran juga akan terjejas. Mungkin, silap haribulan beliau tidak akan dicalonkan semula di kawasan tersebut dalam PRU yang akan datang. Sama-sama kita tunggu plot kejatuhan si Ronnie

Perniagaan Para Sahabat Nabi Teladan Sepanjang Zaman

BELIAU SEORANG SAHABAT NABI YANG BIJAK. Tergolong dalam kalangan pengumpul al-Quran. Banyak meriwayatkan hadis nabi. Peniaga yang sangat berjaya di Madinah. Keuntungan perniagaannya sehari pernah mencecah 300 dinar (anggaran bersamaan RM360,000). Abu Darda’, sahabat nabi yang hebat berniaga ini berkata, “Yang paling membuatku gembira ialah ketika berdiri di ambang pintu masjid. Setelah itu aku berniaga, sehingga dalam sehari aku mendapat untung 300 dinar, sementara aku tetap mendirikan semua solat di masjid.” Perniagaan adalah tentang kepercayaan dan keyakinan terhadap Tuhan Yang Maha Memberi Rezeki. Mereka yang berjaya menguruskan masanya bersama Tuhan. Konsisten dan berdisplin bersama Allah setiap hari, pasti masanya akan dipenuhi dengan keberkatan dan aktiviti perniagaan yang produktif. Bercita-cita menjadi kaya bukanlah kesalahan di sisi Islam. Yang salah apabila lalai dengan kekayaan. Enggan berzakat dan bersedekah. Kekayaan ‘Abdurrahman ibn ‘Awf dianggarkan mencecah RM 2 bil

Mengapakah Batman Memerlukan Joker?

DALAM SESEBUAH CERITA YANG MENJADIKAN SESUATU watak itu menarik bukanlah watak itu sendiri. Sebaliknya hubungan antara watak tersebut dengan watak-watak lain yang akan menjadikan sesebuah cerita itu menarik untuk diikuti.   Apakah Batman, wataknya dengan sendiri menjadi sangat menarik? Tidak juga. Tetapi di sebelahnya ada Joker, hubungan mereka berdualah yang menjadikan watak Batman  menjadi sangat menarik lagi kekal relevan.     Hubungan antara watak Batman dengan Joker membina differentiation (perbezaan). Maka lahirlah positioning (gambaran) di dalam kotak minda penonton tentang kedua-dua watak tersebut - sang jahat menentang penyelamat dunia.    Dalam marketing, differentiation ialah alat untuk membina positioning di dalam pemikiran pelanggan. Ia sama dengan apa yang berlaku di dalam filem.    Walter White menarik kerana hubungannya dengan Jesse dan Hank. Neo menarik kerana hubungannya dengan Trinity dan Ejen Smith. Don Draper menarik kerana adanya Roger dan Peggy.   Hubungan inila