Skip to main content

DAP Mengganas Lagi!

Saya agak tertarik dengan tulisan Satu Hala dari Malaysia-Instinct yang menjelaskan kegagalan Anwar Ibrahim dalam menunaikan janji-janjinya. Pada 10 Mac 2008, DAP pernah memohon agar diwujudkan jawatan Timbalan Menteri Besar Selangor dan diberikan kepada wakil daripada parti tersebut demi menjaga kepentingan kaum Cina. Namun demikian, permintaan itu ditolak, barangkali mungkin juga atas arahan Anwar. Dan sekarang, Anwar berjanji pula akan melantik Lim Kit Siang sebagai Timbalan Menteri Malaysia, soalnya jika permintaan DAP untuk mendapatkan jawatan Timbalan Menteri Besar Selangor pun sehingga sekarang masih tidak dapat dipenuhi, apakah jaminannya Lim Kit Siang akan dilantik sebagai TPM Malaysia pula? Malah, belum pasti lagi Anwar Ibrahim akan dinobatkan sebagai Perdana Menteri, apatah lagi sekiranya beliau dihumban semula ke penjara.

Senario yang akan berlaku sekiranya Lim Kit Siang dilantik sebagai TPM adalah, akan bermulalah tuntutan demi tuntutan, agar setiap negeri di seluruh Malaysia mewujudkan dua jawatan Timbalan Menteri Besar yang dikhususkan kepada kaum Cina dan India. Hal ini secara tidak langsung bakal merebak ke dalam semua sistem pengurusan dan organisasi di bawah kawalan kerajaan pusat. Tidak mustahil, selepas ini, DAP akan memohon supaya diwujudkan pula dua jawatan timbalan untuk semua kategori jawatan utama dalam sektor awam, bagi diisi dan dikhususkan kepada kaum Cina dan India, umpamanya - 2 Timbalan Ketua Polis Negara, 2 Timbalan Peguam Negara, 2 Timbalan Ketua Hakim Negara, 2 Timbalan Ketua Pengarah Pengajian Tinggi, 2 Timbalan Naib Canselor universiti-universiti, dan macam-macam lagi jawatan yang tinggi dalam sektor awam. Soalnya, bersediakah kita semua dengan realiti baru ini? Baca tulisan Satu Hala di bawah ini...

1. Anwar Ibrahim ini kan..... adalah pelacur poltik yang paling tidak ada maruah di rantau ini. Kalau jadi pelacur sebenar...maka taraf dia adalah untuk berkerja di Lorong Haji Taib dengan bayaran RM15 seround. Lihatlah sikap munafik dan belit Anwar terutama dalam kes perlantikan Timbalan Perdana Menteri (TPM) kalau Pakatan Rakyat (PR) terpilih dalam pilihan raya umum ke-13. Masa ditemuramah wartawan sebuah akhbar Cina (dah sah hampri kesemua pembacanya Cina). Anwar sudah janji akan lantik Kit Siang sebagai TPM kalau PR menang.

2. Bila kenyataan itu tersebar dan bila Presiden PAS, Abdul Hadi Awang mula terasa hati dan malu diperbodohkan begitu sahaja oleh seorang peliwat tegar. Anwar buat apa? Taktik basi dia salahkan media, kononnya salah petik apa yang dia cakap. Hakikatnya, Anwar memang cakap benda tu, dan itu bukan pertama kali dia janji begitu, isu Kit Siang dilantik TPM sudah berulang kali berbangkit.

3. Semuanya bermotifkan politik sempit dan agena peribadi menjadi Perdana Menteri yang sangat diidamkan Anwar semata-mata. Janji Kit Siang menjadi TPM memperkukuhkan sokongan masyarakat Cina kepada PR, itu sahaja sebab Anwar berkata begitu, bukannya untuk berlaku adil kepada masyarakat Cina pun.

4. Cuma soalnya, kalau Anwar ingat dia bagus sangat, kononnya nak berlaku adil (dengan ahli parti sendiri pun tak adil - lihat pemilihan PKR baru-baru ini), apa kata Anwar lantik Timbalan Menteri Besar Selangor dari kalangan rakyat Cina wakil DAP. Jangan cerita peringkat Pusat untuk lantik TPM, mulakan di Selangor, satu-satunya negeri di mana pemimpin PKR memegang kuasa pentadbiran tertinggi. Timbalan MB Cina di Selangor bukan isu baru, lihat laporan akhbar yang pernah keluar sebelum ini di bawah:

SHAH ALAM 10 Mac – Ahli Jawatankuasa DAP Pusat, Ronnie Liu Tian Khiew hari ini mencadangkan dua jawatan timbalan menteri besar yang mewakili kaum Cina dan India diwujudkan di negeri Selangor. Tian Khiew yang memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pandamaran pada pilihan raya umum memberitahu, beliau juga mencadangkan agar kedua-dua timbalan menteri besar itu dilantik sebagai exco agar mereka mempunyai gaji dan kuasa.

Selain itu, menurut Tian Khiew, beliau turut mencadangkan empat kerusi exco negeri dikhaskan untuk DAP. ‘‘Saya mencadangkan perkara ini kerana ia pernah dibincangkan di kalangan pemimpin DAP Pusat dan memang patut direalisasikan. ‘‘Saya rasa jawatan ini (timbalan menteri besar) mungkin akan diwujudkan di Pulau Pinang,” kata beliau ketika ketika ditemui di lobi bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSAAS) di sini petang ini.

Tambah Setiausaha Biro Antarabangsa DAP itu, perkara ini bagaimanapun belum disuarakan kepada bakal Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim. ‘‘Saya berharap agar perkara ini akan mendapat perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah,” ujarnya. Ketika ditanya kehadirannya di bangunan SSAAS, Tian Khiew berkata, beliau datang ke bangunan itu selepas mendapat maklumat yang kakitangan bahagian kewangan negeri mahu memusnahkan beberapa dokumen penting.

Katanya, kebetulan ketika kedatangannya, Khalid dan penyokong-penyokongnya berada di tingkat 19 menemui Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Ramli Mahmud. Menjawab persoalan sama ada beliau mahukan jawatan Timbalan Menteri Besar Selangor, Tian Khiew menjawab: ‘‘tidak penting siapa yang akan mengisi jawatan itu.’’ Sementara itu, di bangunan SSAAS, puluhan penyokong Khalid berada di lobi, tingkat 19 dan tingkat 12 bangunan untuk memantau apa yang berlaku di situ.

Kekecohan kecil berlaku di tingkat 12 yang merupakan Pejabat Perbendaharaan Selangor apabila beberapa penyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyerbu dan menghalang beberapa kakitangan di tingkat tersebut daripada memusnahkan dan membuang sejumlah kertas dipercayai dokumen. Seorang kakitangan di tingkat tersebut yang tidak mahu dikenali berkata, apa yang dilakukan oleh kakitangan hanyalah prosedur biasa dan dokumen yang dimusnahkan itu adalah dokumen lama yang memang untuk dibuang.

5. Berita ini disiarkan pada 10 Mac tahun 2008. Ketika PRU-12 baru berakhir, ini hanyalah satu daripada puluhan kenyataan media dan laporan berhubung perlantikan Timbalan MB kaum Cina di Selangor yang pernah tersiar ketika itu, DAP menaruh harapan, terutama Ronnie ni. Terasa Kok dari Seputeh pun nak juga jadi Timbalan Menteri Besar.

6. Tapi seperti yang kita semua tahu, Selangor tiada Timbalan MB Cina, kalau di sebuah negeri pun tak boleh nak bagi laluan kepada DAP, mengapa cerita peringkat Pusat? Anwar cuba memperbodohkan orang Cina, tolak Ketuanan Melayu dan janji TPM Cina, semata-mata untuk undi kaum itu. Tapi hakikatnya semua itu tidak berlaku di Selangor yang ditunjangi PKR.

7. Tapi itulah Anwar....pelacur politik yang ada AIDS dan HIV...... yang membawa risiko penyakit berjangkit itu atas semua pelangannya. Cakap tarak serupa bikin lalu lu Anwar, tapi itu memang perangai lu kan, kalau tak apasal ada orang India pegang kain rentang...Sivaji The boss?? Poorah....

Comments

Anonymous said…
kalau jumpa ular, india, anwar..mana yg perlu dihapuskan dulu...sendiri mau ingat la sapa paling kuat belit kat Malaysia ni..
azlishukri said…
terima kasih komen tuan2
Anonymous said…
Tiada siapa percaya janji-janji Anwar tu. Terutama sekali DAP. Mereka hanya bagi Anwar syok sendiri; bagi dia "enough ropes to hang himself." Sementara waktu mereka gunakan dia untuk muslihat mereka. Maklumat peribadi Anwar dalam genggaman Karpal Singh & Sons; senanglah nak blackmail nanti. Si N.Ajis tu sama lah. Orang PAS tunggu dia mati aja.

Pilihan Pembaca

Perniagaan Para Sahabat Nabi Teladan Sepanjang Zaman

BELIAU SEORANG SAHABAT NABI YANG BIJAK. Tergolong dalam kalangan pengumpul al-Quran. Banyak meriwayatkan hadis nabi. Peniaga yang sangat berjaya di Madinah. Keuntungan perniagaannya sehari pernah mencecah 300 dinar (anggaran bersamaan RM360,000). Abu Darda’, sahabat nabi yang hebat berniaga ini berkata, “Yang paling membuatku gembira ialah ketika berdiri di ambang pintu masjid. Setelah itu aku berniaga, sehingga dalam sehari aku mendapat untung 300 dinar, sementara aku tetap mendirikan semua solat di masjid.” Perniagaan adalah tentang kepercayaan dan keyakinan terhadap Tuhan Yang Maha Memberi Rezeki. Mereka yang berjaya menguruskan masanya bersama Tuhan. Konsisten dan berdisplin bersama Allah setiap hari, pasti masanya akan dipenuhi dengan keberkatan dan aktiviti perniagaan yang produktif. Bercita-cita menjadi kaya bukanlah kesalahan di sisi Islam. Yang salah apabila lalai dengan kekayaan. Enggan berzakat dan bersedekah. Kekayaan ‘Abdurrahman ibn ‘Awf dianggarkan mencecah RM 2 bil

Banyak Membaca Buku Cara Terbaik Bayar Yuran Kemalasan

MENURUT ABANGNYA, ELON MUSK DIBESARKAN DENGAN CARA MEMBACA DUA BUAH BUKU SEHARI. Manakala Mark Zuckerberg membaca sekurang-kurangnya sebuah buku setiap dua minggu. Bill Gates pula membaca 50 buah buku setahun. Dan Warren Buffet menganggarkan 80 peratus daripada waktu bekerjanya digunakan untuk membaca. Dia percaya kepintarannya adalah hasil daripada tabiat membaca. Apabila selesai menyertai apa sahaja kursus perniagaan, selalu kita dengar rungutan seumpama ini, "Kalau inilah modul dan ilmunya, aku pun tahu. Tak berbaloi rasanya bayar ribu-ribu hanya untuk belajar ilmu yang boleh dapat percuma di internet." Saya tidak salahkan sangat penganjur program. Saya salahkan diri sendiri. Kita sebenarnya tidak membayar yuran "kebodohan", kita membayar yuran "kemalasan". Kita malas membaca dan malas mencari maklumat dan ilmu, akhirnya kita mudah ditipu melalui kursus yang ilmunya boleh diperoleh dengan mudah di alam maya.   Bagi golongan usahawan yang suka membaca

PAS adakan Kempen "UMNO Pengkhianat Rakyat"

PAS Adakan Kempen "UMNO Pengkhianat Rakyat" KUALA LUMPUR, 14 Dis: PAS akan melancarkan kempen 'Umno Pengkhianat Rakyat' pada 9 Januari 2010 bagi membongkar segala pembohongan dan juga kezaliman yang telah dibuat oleh Umno hingga ke hari ini kepada rakyat khususnya bagi orang-orang Melayu dan umat Islam. Ketua Penerangannya, Ustaz Idris Ahmad dalam satu kenyataan memberitahu jentera penerangan disemua peringkat telahpun diminta bersedia untuk mengerakkan kempen tersebut hingga ke peringkat akar umbi, khususnya dikubu-kubu kuat Umno bagi memastikan rakyat dapat melihat wajah sebenar Umno. "PAS akan mengunakan segala fasiliti media dan saluran maklumat yang pelbagai bagi memperjelaskan fakta-fakta kezaliman yang selama ini disembunyikan oleh Umno. "Umno yang selama ini selalu melaung-laungkan slogan Hidup Melayu kini tersepit kerana semakin ramai orang-orang Melayu hilang kepercayaan kepada Umno selepas beberapa siri kezaliman yang mereka lakukan. &quo