Skip to main content

Ketuanan Melayu Hancur : Yang Tinggal Hanya Namewee

Ketuanan Melayu Hancur
Yang Tinggal Hanya Namewee


Oleh Jefri Zachariah

1. Dalam Malaysia ini, orang yang paling bertuah adalah Wee Meng Chee atau Namewee. Ini kerana dia merupakan anak Malaysia yang nampaknya bebas untuk melakukan apa saja termasuk memghina lagu Negaraku serta mengeluarkan kata-kata kesat dan lucah.

2. Namewee seolah-olah mempunyai 'lesen' untuk menghina individu dan bangsa tanpa perlu khuatir didakwa di mahkamah, paling kuat pun hanya perlu hadir untuk diambil keterangan oleh pihak polis. Itu saja. Untuk rekod, kira-kira setahun lalu, Namewee pernah menggemparkan negara dengan mencipta klip video kontroversi lagu Negarakuku yang menghina lagu kebangsaan.

3. Begitupun selepas tindakannya dikecam pelbagai pihak, dia yang merupakan pelajar jurusan komunikasi massa Universiti Ming Chuan, Taiwan ketika itu memohon maaf dan menyesal dengan perbuatannya. Bagaimanapun kekesalan Namewee hanya sementara apabila dia muncul pula dengan satu lagi klip video kontroversi mengutuk Tenaga Nasional Berhad (TNB).

4. Dalam klip yang boleh dimuat turun di YouTube menggunakan tajuk Namewee F*** TNB Malaysia itu bermula dengan dia berada di rumahnya pada waktu malam apabila bekalan elektrik tiba-tiba terputus.

5. Dia kemudiannya kelihatan menelefon seseorang yang didakwanya TNB. Dia mendakwa panggilan itu tidak dijawab sehingga menyebabkan dia berang dan pergi ke sebuah pejabat TNB berdekatan dengan diiringi jurukamera. Ketika sampai di pejabat itu, Namewee menuntut penjelasan kepada kakitangan di pejabat tersebut dan meminta notis atau pemberitahuan tentang ketiadaan elektrik.

6. Biarpun kakitangan di situ cuba mententeramkan Namewee dengan memberitahu bekalan elektrik terputus akibat kerosakan namun dia tetap tidak berpuas hati. Sebelum keluar daripada pejabat berkenaan dia memaki hamun kakitangan-kakitangan itu dengan bahasa kesat sambil menunjukkan isyarat lucah dengan tangan. Dia kemudian menghabiskan klip video berkenaan dengan kata-kata mencarut dan gambar isyarat lucah berkenaan. Itu pun dia lepas dan tiada tindakan dikenakan ke atas dirinya.

7. Dan yang terbaru, Namewee menghasilkan klip video terbaru itu dipercayai bertujuan mengutuk seorang pengetua sekolah menengah di Kulaijaya yang dilaporkan mengeluarkan perkataan berbaur perkauman semasa perhimpunan sekolahnya pada 12 Ogos lalu. Namewee dalam klip video itu antara lain mencerca guru berkenaan serta menyebut Kementerian Pelajaran Malaysia sebagai kurang ajar. Selain itu Namewee dalam klip video di laman web Youtube, berulang kali menunjuk isyarat lucah serta baris perkataan tidak senonoh.

8. Namun semalam Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz berkata, kerajaan tidak mengambil tindakan ke atas Namewee kerana pemuda dari Muar, Johor itu kerana dia tidak melakukan kesalahan terhadap kerajaan dan melanggar undang-undang yang membolehkan dia diambil tindakan. Katanya, dalam klip video terbarunya, Namewee mencerca dan menunjukkan isyarat lucah yang ditujukan kepada pengetua sebuah sekolah di Kulai, Johor dan ia merupakan kesalahan di bawah Akta Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM).

9. Tambah Nazri, mengikut akta tersebut, hanya mangsa iaitu pengetua sekolah dalam kes ini yang boleh mengambil tindakan undang-undang ke atas Namewee. ‘‘Sekiranya Namewee membuat lagu lucah yang dihalakan kepada pengetua sekolah di Kulai, maka orang yang berhak mengambil tindakan di bawah Akta SKMM ialah pengetua sekolah itu.

10. ‘‘Terpulang kepada pengetua itu untuk mengambil tindakan atau tidak tetapi kerajaan tidak ada hak untuk mengambil tindakan ke atas Namewee,” katanya kepada pemberita. Apa lagi nak diperkatakan. Nampaknya walau dikecam pelbagai pihak, ia langsung tidak menjadi kudis pada Namewee.

11. Justeru kepada mana-mana pihak yang mahu menghina lagu Negaraku selepas ini, hendak mengutuk dan mencaci individu, kaum atau siapa saja selepas ini, maka mereka bolehlah berbuat demikian kerana Namewee telah membuktikan yang perkara tersebut tidaklah menjadi kesalahan dalam negara kita yang tercinta ini. Tak percaya tanya Nazri Aziz.

Comments

puky said…
apa gunanya akta hautan? buat cuci berak?
puky said…
hasutan. typo
Anonymous said…
itu semuanya tanda2 melayu ni mudah dibeli...
pemimpin melayu sekarang hanya pentingkan kuasa yang membolihkan mereka mencari kekayaan untuk diri sendiri.
...duit dan burit adalah matlamat mereka yang berebut mencari kuasa.
dari manakah dan siapakah yang dapat memberi mereka2 ini dua benda tersebut?????????
...nak harap orang melayu,apa yang ada nak bagi...
ada cerita dikampong aku dulu...
satu keluarga kaum pendatang ini sanggup serahkan anak dara mereka pada ketua kampong hanya untuk mendapat tapak kedai untuk berniaga.
apalah sangat sekeping tanah dicelah kangkang yang selebar tiga jari jika dibandingkan dengan keuntungan dalam jangka masa panjang.
ini adalah contoh yang benar2 berlaku dan masih berlaku hingga sekarang.
..masa jadi polis dia tangkap orang main judi...bila berenti polis dia pula jadi tokeh judi..
ini kata lim kit siang..
talol d telok said…
Malang nasib orang Melayu. Bangsa lain boleh mengejek dan mencerca tanpa tindakan tetapi sekiranya anak Melayu pasti tindakan undang-undang diambil tanpa berlengah lagi atas nama "manjaga hati bangsa lain" sepertimana yang dialami oleh Pengetua di Johor, Nasir safar dan pegawai BTN. Fikir-fikirkan ..
Menteri berkaitan jangan hanya "play safe" .
Nazaruddin said…
Salam buat semua...

Apalah ertinya "Ketuanan Melayu" jika ISLAM hancur! maruah tergadai! ketamakan kuasa berleluasa! keadilan untuk rakyat tidak dibela! pemimpin bermuka-muka! amalan rasuah dan kronisme bermaharajalela!

Melayu tidak boleh bawa kita ke SYURGA.. yang pasti ISLAM jua yang menjamin segalanya.

Lagu Negaraku bukan main nak dijaga dan dibela, tapi kitab Quran dan Hadith dicampak entah kemana!

Apakah TNB terlalu berkuasa sehingga tidak boleh dicela dan dihina? Maksumkah ia?

Begitu juga dengan pengetua 'gila' yang meracau tak tentu hala.. perkauman menjadi inti ucapannya.. hebat sangatkah dia? Kenapa tiada tindakan dikena?

Sebenarnya Namewee hanyalah duta kecil perasaan dan harapan majoriti RAKYAT MALAYSIA tidak terkecuali bangsa dan agama.

Kepada sesiapa jua yang tidak mengagungkan ketuanan bangsa, yang merasa diri teraniaya, yang merasa diri diperguna akan melihat tindakan Namewee dari sudut perspektif yang amat berbeza.

Namewee hanya menunjukkan protes langsung kepada golongan-golongan tertentu yang dia tidak berpuashati, bukanlah mengutuk atau mencerca kepada kaum secara umum seperti pengetua dan sebilangan yang lain seperti PERKASA dan sebilangan pemimpin2 negara!

Apa pun, bagi saya seorang Melayu yang beragama ISLAM melihat bahawa Namewee lebih bermaruah, berani dan telus dalam melaungkan protes untuk dirinya dan juga sebahagian besar rakyat secara umumnya. Cuma caranya mungkin berbeza dan kelihatan agak kurang sopan tetapi apalah sangat semua itu jika dibandingkan dengan sebuah perjuangan menuntut keadilan dan kebertanggungjawaban yang perlu dilunaskan oleh pihak2 tertentu!

Saya amat mengalu-alukan agar Namewee mampu untuk terus melakukan protes terhadapo yang lain-lain seperti ASTRO, Celcom, Maxis, SYABAS dan lain-lain yang sering mencekik dan merantai kehidupan bebas rakyat Malaysia.

SELAMAT BERJUANG UNTUK RAKYAT MALAYSIA & MAJU JAYA untuk Namewee dan sesiapa sahaja yang berani dan kuat jatidiri!

Wassalam.
Anonymous said…
apa maknanya perjuangan Islam jika kita terpaksa tunduk dengan DAP? Apakah maknanya perjuangan islam jika hukum hudud dan negara islam terpaksa dikorbankan...
azlishukri said…
terima kasih komen tuan2
matjeng said…
Nazaruddin,

Apakata kalau yang berbuat itu namanya Nazaruddin! Kerana elektrik terputus, memaki hamun dan tunjuk isyarat lucah..sebar dalam u-tiub lagi.. berpatutankah berbuat begitu! sekali2 rasa betul jugak cakap samibellu, tuhan bagi hujan, macam mana mau tahan, sebab tu banjir kilat! takkan kerana api padam nak hina atau cela TNB..air terputus di Kelantan, mesti hina/cela syarikat air Kelantan?

Nak cakap macam mana lagi dengan Namewee kurang ajar nih? Kalau pegawai TNB tu Cina, rasanya Nawee tak berbuat begitu! Kalau buat begitu pasti makan tapak kasut Nawee ni! atau gigit pintu pejabat kot! Nasib baik pegawai tu Melayu..selamat balik dan buat rakaman lagi..tapi banyak dah konsert yang dia batalkan, sebab takut kena hempuk!

Perspektif lain? PAS memang suka pengikut yang berperangai Namewee ni..sebab nama seperti Nazaruddin pun banyak yang kurang ajar, biadab, sombong, samseng tak bertempat... pemimpin mereka jual Islam diam jer! Nak cakap pasal Islam! Ni sokong Namewee kafir kurang ajar..apa salah dengan lagu Negaraku? Apa salah kalau elektrik terputus, kat Amerika ada jugak bekalan terputus..tak ada rakyat dia kutuk syarikat elektrik dia!

Namewee duta? kepala hotak hang.. ramai lagi Cina/India tak berperangai macam Nawee! Yang boleh terima keadaan, yang faham sejarah, yang menghargai negara, yang menghormati orang lain..Nawee ni hanya menjadi dutu provokasi orang lain supay rosak dan membenci sesama rakyat malaysia..tak faham sejarah.. sepatutnya jadi rakyat Hong Kong! Dia ni sama jer dengan Hisamuddin Rais! tak sedar diri! siapa teraniaya kat Malaysia ni? Nawee? ramai lagi orang susah daripada dia! Tak buat begitu pun!

Tentang pengetua tu, tak nak sentuh nanti sensitif sangat.. duduk di sekolah barulah kita tahu perangai murid2..lebih-lebih lagi yang sebangsa dengan Nawee....yang masuk U macam Nawee dah begitu, yang tak masuk U, cuba bayangkan! tanyalah kawan2 yang jadi cikgu di sekolah2 majoriti suku sakat Nawee..baru kau tahu!

Secara tulus bandingkan siapa lebih baik...PKR/DAP/PAS/BN.. Sekarang banyak dah Allah tunjuk di hadapan mata kita, tingkah laku PAS..PKR dan DAP! BN tak nak banggakan sangat tunjuk aku baca Quran, sembahyang, pejuang agama..tengoklah keliling kta apa BN buat untuk agama! Melau itu Islam, Islam itu Melayu..memperkukuh ketuanan Melayu=memperkukuh kekuatan Islam...
memperkukuh ketuanan DAP =...?????
Nazar: Lu pikirlah sendiri!
Anonymous said…
Saudara Nazaruddin,

Nasihat saya pada saudara hentkan buat kerja tak berfaedah seperti ulasan mengenai 'ketuanan Melayu".

Perkara pokok ialah budak Namawee ini menghina Islam, dan orang Melayu. Dua dua sekali dia hina.

Apa istimewanya budak Namawee hingga dia dianggap tidak bersalah walhal semua orang tahu betapa perkaumannya dia. Kenapa Nazri Aziz boleh anggap dia tidak bersalah walaupun jelas bukti ada yang dia sememangnya perkauman.

Tiada siapa menghalang sesiapa meluahkan apa yang terbuku dihati. Namun mengapa ugama dan bangsa dihina.

Kalau nak kritik TNB, kritiklah. Tiada siapa yang halang. Mengapa mesti hina ugama Islam dan orang Melayu.

Apa yang hebatnya bila hina ugama dan persendakan kepercayaan orang. Saudara Nazaruddin tak rasa apa apa kah bila kepercayaan saudara dihina?

apakah salah untuk orang Melayu bangkit dan pertahankan kemuliaan akidah mereka dari dipersenda?

Lupakah saudara akan peringatan Allah SWT akan jangan menghina kepercayaan bukan Islam jika tidak mahu kepercayaan umat Islam dihina? Ini menunjukkan mempersendakan kepercayaan ugama( tak kira Islam atau tidak) adalah salah.


MENGENAI PERKASA, saya berterimakasih pada Ibrahim ali. PERKASA menyedarkan UMNO dan PAS( mungkin Nazri Aziz masih tak sedar) yang kedua dua parti ini jangan ambil mudah undi Melayu.

PERKASA hanya pertahankan hak Melayu. PERKASA tidak pernah hasut Melayu bertindak zalim pada bukan Merlayu.

Mesej PERKASA terutama pada UMNO ialah dalam ia cuba memenangi hati bukan Melayu, jangan gadaikan hak Melayu.

PERKASA sedarkan UMNO bahawa walaupun UMNO ialah parti politik Melayu paling popular dari dulu sampai sekarang, sokongan terhadapnya ( oleh Melayu) boleh pupus kalau ia meminggirkan Melayu.

Samada UMNO suka atau tidak, UMNO kini sedar ia tak boleh berperang dengan PERKASA. Tidak apa tak setuju tapi
jangan berperang dengan dengan satu NGO yang amat berpengaruh dikalangan orang Melayu.

Kenapa sekarang undi Melayu pada PAS merosot? Kerana orang Melayu nampak PAS jadi kuli batak pada DAP, satu parti yang begitu tebat sikap anti-Melayu.
To Live Again said…
Nazarudin:

Bwk2 beristighfar..Aku tau la ko ni termasuk dlm GOLONGAN MELAYU YG LEBH BERJAYA tnpa KONSEP KATUANAN MELAYU(kononnya la menurut kata presidn boneka kak wan)

Aku tau TNB x maksum..Tp sekurang2nya kakitangan TNB yg bekerja siang mlm kedang x kira hujan panas dlm emastikan ELKTRIK smpai kepada kiata rakyat msia 2 jauh lbh MULIA dr cina anjing ni yg hanya tau MENYALAK mcm anjing! Aku ni pon bkn la staff TNB tp aku berbangga dgn kewujudan TNB yg dikepalai oleh anak mlayu dn 90% staf teknikalnya yg mengawal selia suma teknologi terkini dlm elektrik adalah org melayu beragama islam..Ko tau x yg diaorg telah menyelamatkan kita dr tuntutan fardhu kifayah kerana dh ada org islam yg mahir dlm bab2 elektrik mcm ni yg kita semua maklum memerlukan kepakarn yg tnggi bukannya jurusan KOMUNIKASI MEDIA yg cina anjing 2 amik yg blh dipelajari oleh sesa pon!

Ko ckp cikgu 2 meracau dgn isu perkauman??? Hallo bai mak ayah aku cikgu dn akak aku dulu pon cikgu..Ko tau x yg cina2 ni mmg kurg ajar..Ckp bahasa melayu tunggang langgang! Pasal 2 diaorg tkt kalau konsep I SEKLAH dilaksanakan sbb agenda rasis yg kita semua maklum disebar secara meluas di SJK..

Pilihan Pembaca

Perniagaan Para Sahabat Nabi Teladan Sepanjang Zaman

BELIAU SEORANG SAHABAT NABI YANG BIJAK. Tergolong dalam kalangan pengumpul al-Quran. Banyak meriwayatkan hadis nabi. Peniaga yang sangat berjaya di Madinah. Keuntungan perniagaannya sehari pernah mencecah 300 dinar (anggaran bersamaan RM360,000). Abu Darda’, sahabat nabi yang hebat berniaga ini berkata, “Yang paling membuatku gembira ialah ketika berdiri di ambang pintu masjid. Setelah itu aku berniaga, sehingga dalam sehari aku mendapat untung 300 dinar, sementara aku tetap mendirikan semua solat di masjid.” Perniagaan adalah tentang kepercayaan dan keyakinan terhadap Tuhan Yang Maha Memberi Rezeki. Mereka yang berjaya menguruskan masanya bersama Tuhan. Konsisten dan berdisplin bersama Allah setiap hari, pasti masanya akan dipenuhi dengan keberkatan dan aktiviti perniagaan yang produktif. Bercita-cita menjadi kaya bukanlah kesalahan di sisi Islam. Yang salah apabila lalai dengan kekayaan. Enggan berzakat dan bersedekah. Kekayaan ‘Abdurrahman ibn ‘Awf dianggarkan mencecah RM 2 bil

100 Kata-kata Nik Aziz Paling Merbahaya Dalam Sejarah (Siri 2)

100 Kata-kata Nik Aziz Paling Merbahaya Dalam Sejarah (Siri 2) Oleh Muhammad Azli Shukri Di sini saya perturunkan kata-kata Nik Aziz (Siri 2) yang boleh dijadikan renungan kita bersama. Apakah beliau layak dipanggil dengan gelaran ulama, atau sebaliknya. Untuk siri kedua ini saya perturunkan 10 lagi kata-kata beliau untuk para pembaca menilai kembali bagaimankah corak pemikiran Islam Nik Aziz yang sebenar. Ada baki 80 kata-kata beliau yang masih ada dalam simpanan saya. InsyaAllah akan saya keluarkan sedikit demi sedikit bagi menyedarkan orang ramai berkenaan pemikiran ala-Khawarij yang membaluti parti PAS selama ini. Wallahualam. 11. "PAS Sedia gugur slogan negara Islam, jadi untuk mencari perdamaian itu, setakat mana yang boleh kita hendak kepada Islam, tapi kalau nampak menyusahkan tak apa..." - Nik Aziz Nik Mat, Berita Harian, 25 Jun 1999. 12. "Menentang PAS adalah Haram mengikut al-Quran." - Nik Aziz Nik Mat, Berita Minggu, 24 April 1994. 13. "Tidak ada

Bukan Bekas Raja Permaisuri Agong Sahaja Yang Kena Tipu

Saya menyokong penuh tindakan bekas Raja Permaisuri Agong, Cik Puan Siti Aisyah Abdul Rahman, menfailkan saman terhadap Uncle Seekers yang semakin melampau dan menjatuhkan aib bekas Permaisuri Agong itu (baca di sini) . Saya sudah lama mengikuti kisah tersebut, tetapi tidak berminat untuk membuat apa-apa posting berkenaan dengannya, hal ini adalah disebabkan, saya sememangnya tidak berapa suka dengan anak penulis buku politik yang tidak mempunyai prinsip perjuangan itu. Pada hujung tahun 2007, saya bersama dengan rakan baik saya saudara Anuar Manshor (bekas editor Dewan Kosmik) pernah bertemu dengan Uncle Seekers bagi tujuan memperoleh info berkenaan dunia paranomal yang menjadi minat dan penyelidikannya. Dalam pertemuan yang sangat lama, saya secara tidak langsung dapat menghidu sikap dan kehidupan Uncle Seekers "yang tidak seberapa nak kena" itu dengan pantas dan kemas. Kritikan pedasnya terhadap pengamal perubatan tradisional dan pengamal perubatan Islam seperti Dr Harun D