Skip to main content

Anwar Vs Zaid : Jangan Datang Masa Hadapan

Anwar Vs Zaid
Jangan Datang Masa Hadapan

Kerajaan digesa mengizin dan meluluskan segera parti baharu yang ingin didaftarkan oleh mantan calon Timbalan Presiden PKR, Datuk Zaid Ibrahim, pada Januari depan. Dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi - sesiapa sahaja boleh menubuhkan parti politik mereka sendiri. Di sisi lain, kewujudan parti baharu yang bakal dipimpin oleh Zaid ini, dilihat mampu memberi cabaran dan saingan sengit kepada kedudukan PKR. Dalam keadaan Anwar dan PKR sedang bergelut dengan pelbagai skandal - Zaid seolah-olah "membuka" harapan baru kepada ahli-ahli PKR, yang selama ini kecewa dengan percaturan dan permainan kotor Anwar dan Azmin.

BN/UMNO harus bijak mengambil peluang yang terhidang - demi meranapkan terus pengaruh Anwar Ibrahim - parti baharu untuk Zaid "wajib" diluluskan segera oleh kerajaan. Kita percaya - Zaid mampu menarik seramai mungkin ahli-ahli PKR agar berpaling tadah kepada Anwar. Kehadiran Zaid dengan parti baharunya di pentas politik Malaysia, bakal merancakkan lagi demokrasi dan perpecahan yang sedia ada. Saya melihat perkembangan ini dari sudut positif - walaupun mungkin ramai penganalisis politik yang tidak menyukainya.

UMNO perlu bekerjasama dengan parti baharu Zaid demi mewujudkan kembali keamanan dan keharmonian yang selama ini telah dicemari dengan fitnah dan pembohongan Anwar Ibrahim. Ingat! Zaid tetap merupakan senjata paling ampuh untuk menumpaskan Anwar, setelah Ezam Mohd Noor gagal menjalankan tanggungjawab tersebut secara berkesan. Parti baharu yang bakal didaftarkan oleh Zaid kelak, sebenarnya akan menjadi duri dalam daging Anwar - kerana mulai Januari depan, Malaysia bakal mempunyai seorang lagi Anwar Ibrahim yang baru - dengan sifat dan perangainya yang hampir sama - Zaid dilihat akan menjadi pesaing dan pencabar terbaru Anwar dalam mencorak politik domestik Malaysia. Selamat datang Zaid, dan selamat datang Parti Keadilan Baru (PKB)!

PETALING JAYA 26 Nov. – Bekas calon Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim malam ini mengumumkan bahawa beliau akan menubuh parti baru pada Januari tahun depan. Beliau bagaimanapun tidak menjelaskan nama atau tarikh tepat penubuhan parti baru tersebut, tetapi berjanji akan memperjelaskan segala butiran terperinci mengenai parti itu pada Januari nanti.

“Saya nekad dengan keputusan ini (tubuh parti baru) dan sememangnya saya selalu nekad. Saya yakin akan mendapat sokongan besar, walaupun mungkin tidak 100 peratus sokongan.

“Sokongan itu tidak perlu hanya diharap daripada ahli PKR sahaja, ahli Pas dan UMNO juga boleh turut sertai,” katanya selepas majlis makan malam bagi meraikan penyokongnya di kediamannya di sini malam ini. Katanya, parti baru itu nanti akan ditubuh berteraskan perjuangan politik yang bersih, amanah serta bakal menjaga kepentingan semua pihak tanpa mengira bangsa dan agama.

Ditanya sama ada beliau akan akan memilih nama parti baru itu nanti sebagai ‘Keadilan Baru’, Zaid berkata, nama ‘Keadilan’ tidak akan sesekali digunakan kerana tegasnya, nama tersebut biarlah PKR sahaja yang menggunakannya. “Yang pasti ‘Keadilan’ tidak akan digunakan dalam parti baru ini. AKIM (Angkatan Keadilan Insan Malaysia) pun bukan ... Ia parti baru dengan nama baru yang memperjuangkan kepentingan rakyat dan semua pihak,” katanya.

Difahamkan Zaid dan bakal pemimpin kanan parti baru itu kini sedang merangka perlembagaan parti tersebut dan dipercayai ramai bekas ahli PKR serta golongan yang kecewa dengan kemelut PKR akan menyertai bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.

Comments

azlishukri said…
This comment has been removed by the author.

Pilihan Pembaca

Perniagaan Para Sahabat Nabi Teladan Sepanjang Zaman

BELIAU SEORANG SAHABAT NABI YANG BIJAK. Tergolong dalam kalangan pengumpul al-Quran. Banyak meriwayatkan hadis nabi. Peniaga yang sangat berjaya di Madinah. Keuntungan perniagaannya sehari pernah mencecah 300 dinar (anggaran bersamaan RM360,000). Abu Darda’, sahabat nabi yang hebat berniaga ini berkata, “Yang paling membuatku gembira ialah ketika berdiri di ambang pintu masjid. Setelah itu aku berniaga, sehingga dalam sehari aku mendapat untung 300 dinar, sementara aku tetap mendirikan semua solat di masjid.” Perniagaan adalah tentang kepercayaan dan keyakinan terhadap Tuhan Yang Maha Memberi Rezeki. Mereka yang berjaya menguruskan masanya bersama Tuhan. Konsisten dan berdisplin bersama Allah setiap hari, pasti masanya akan dipenuhi dengan keberkatan dan aktiviti perniagaan yang produktif. Bercita-cita menjadi kaya bukanlah kesalahan di sisi Islam. Yang salah apabila lalai dengan kekayaan. Enggan berzakat dan bersedekah. Kekayaan ‘Abdurrahman ibn ‘Awf dianggarkan mencecah RM 2 bil

Banyak Membaca Buku Cara Terbaik Bayar Yuran Kemalasan

MENURUT ABANGNYA, ELON MUSK DIBESARKAN DENGAN CARA MEMBACA DUA BUAH BUKU SEHARI. Manakala Mark Zuckerberg membaca sekurang-kurangnya sebuah buku setiap dua minggu. Bill Gates pula membaca 50 buah buku setahun. Dan Warren Buffet menganggarkan 80 peratus daripada waktu bekerjanya digunakan untuk membaca. Dia percaya kepintarannya adalah hasil daripada tabiat membaca. Apabila selesai menyertai apa sahaja kursus perniagaan, selalu kita dengar rungutan seumpama ini, "Kalau inilah modul dan ilmunya, aku pun tahu. Tak berbaloi rasanya bayar ribu-ribu hanya untuk belajar ilmu yang boleh dapat percuma di internet." Saya tidak salahkan sangat penganjur program. Saya salahkan diri sendiri. Kita sebenarnya tidak membayar yuran "kebodohan", kita membayar yuran "kemalasan". Kita malas membaca dan malas mencari maklumat dan ilmu, akhirnya kita mudah ditipu melalui kursus yang ilmunya boleh diperoleh dengan mudah di alam maya.   Bagi golongan usahawan yang suka membaca

PAS adakan Kempen "UMNO Pengkhianat Rakyat"

PAS Adakan Kempen "UMNO Pengkhianat Rakyat" KUALA LUMPUR, 14 Dis: PAS akan melancarkan kempen 'Umno Pengkhianat Rakyat' pada 9 Januari 2010 bagi membongkar segala pembohongan dan juga kezaliman yang telah dibuat oleh Umno hingga ke hari ini kepada rakyat khususnya bagi orang-orang Melayu dan umat Islam. Ketua Penerangannya, Ustaz Idris Ahmad dalam satu kenyataan memberitahu jentera penerangan disemua peringkat telahpun diminta bersedia untuk mengerakkan kempen tersebut hingga ke peringkat akar umbi, khususnya dikubu-kubu kuat Umno bagi memastikan rakyat dapat melihat wajah sebenar Umno. "PAS akan mengunakan segala fasiliti media dan saluran maklumat yang pelbagai bagi memperjelaskan fakta-fakta kezaliman yang selama ini disembunyikan oleh Umno. "Umno yang selama ini selalu melaung-laungkan slogan Hidup Melayu kini tersepit kerana semakin ramai orang-orang Melayu hilang kepercayaan kepada Umno selepas beberapa siri kezaliman yang mereka lakukan. &quo