August 19, 2009

100 Kata-kata Nik Aziz Paling Merbahaya Dalam Sejarah (Siri 1)


100 Kata-kata Nik Aziz
Paling Merbahaya Dalam Sejarah
(Siri I)

Oleh Muhammad Azli Shukri


Di sini saya perturunkan kata-kata Nik Aziz yang boleh dijadikan renungan kita bersama. Apakah beliau layak dipanggil dengan gelaran ulama, atau sebaliknya. Untuk siri pertama ini saya perturunkan 10 kata-kata beliau terlebih dulu untuk para pembaca menilai kembali bagaimankah corak pemikiran Islam Nik Aziz yang sebenar. Ada 90 kata-kata beliau yang masih ada dalam simpanan saya. InsyaAllah akan saya keluarkan sedikit demi sedikit bagi menyedarkan orang ramai berkenaan pemikiran ala-Khawarij yang membaluti parti PAS selama ini. Wallahualam.

1. "Kita bersyukur dengan pendirian DAP sekarang, kerana mereka sudah berubah sikap dan sanggup bekerjasama dengan PAS, asalkan tidak mendirikan negara Islam" - Nik Aziz Nik Mat, Berita Harian 12 Mei 1999.

2. "Bukan sahaja dalam menifesto, dalam perlembagaan PAS sendiri memang tidak mengandungi satu perkataan pun untuk menubuhkan sebuah negara Islam, dia (DAP) boleh tengok sendiri dan baca perlembagaan itu." - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 4 Ogos 2001.

3. "Terdapat unsur kafir dalam UMNO kerana parti itu menolak Islam dalam pentadbiran negara, UMNO juga ada ciri kafir" - Ceramah Nik Aziz Nik Mat di Padang Tembak, Pengkalan Chepa, 3 Julai 1999.

4. "Jika melawan UMNO tiba-tiba meninggal dunia, maka kita dikira mati syahid." - Kuliah Nik Aziz Nik Mat di Masjid Kg Pulau Melaka.

5. "Allah sendiri gunakan perkataan memaki, mencemuh atau mencarut, jadi manusia sendiri berpeluang menggunakan maki hamun, tapi terserahlah kepada manusia di mana tempatnya." - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 28 April 1999.

6. "Siapa yang nak tolong kerajaan Islam, kami sebagai pemimpin Islam mesti terima sama ada DAP, MCA, dan MIC. Kalau nak tolong mengapa kita tolak. Jika DAP ikhlas nak tolong PAS, saya terima. Usahkan DAP, syaitan pun boleh saya terima." - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 24 Januari 1999.

7. "Orang-orang Islam yang berkongsi dengan orang-orang kafir untuk memerintah negara, menjadi kafir atau haram" - Hukum Dewan Ulama PAS Kelantan, Ogos 1963.

8. "Islam tidak melarang umatnya mengeluarkan perkataan mencarut dan mencaci seseorang jika kena pada tempat dan masanya, kerana ia sudah menjadi salah satu naluri." - Nik Aziz Nik Mat, Berita Harian, 29 April 1999.

9. "Kelantan menggunakan hasil cukai arak, lesen anjing dan sebagainya bagi menampung kos membuat jalan dan lain-lain projek pembagunan. Arak itu sendiri boleh diminum oleh bukan Islam, jadi bila minum oleh mereka, maka untuk menjaga keselamatan, kerajaan mengambil duit dari mana?" - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 26 November 1994.

10. "Bagi penjualan arak, ia hanya dibenar jual oleh orang bukan Islam kepada golongan itu sahaja, kerana jika ia diharamkan sudah tentu menyulitkan orang bukan Islam untuk menikmatinya." - Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 19 November 1992.

Bersambung...

39 comments:

Anonymous said...

Perkara #9 & #10 adalah jelas.
Perkara ini adalah utk yang bukan islam sahaja..tetapi jika kawasan itu adalah majority umat islam..saya berpendapat x perlu keluar lesen arak.

memadai yang bukan Islam minum arak di tempat tempat yg telah di khaskan utk mereka.

Utk perkara #1 hingga #8, saya amat tidak bersetuju. Cukuplah dengan keadaan sekarang ni yg dah berpecah belah. Saya dah tak sanggup nak tengok melayu berpecah..

Cukuplah..

Anonymous said...

Saya terfikir mengapa Majlis Faktwa kebangsaan tidak ambil tindakan yang sewajar pada dato nik Aziz dan Parti Pas. Adakah kenyatan Nik Aziz dan Pas meyimpang dari ajaran dan akidah Islam.Persoalan ini perlu diselesai oleh orang yang pakar dalam bidang Agama.Kerana orang ramai makin keliru dengan pendapat saya rasa,bagi saya yang pendapat mereka bukanlah ahli dalam bidang pakar dalam agama.Umat islam sekarang makin jahil dalam akidah dan iman seperti mana yang dihuraikan dalam kitab Mustika Hadis keluaran jabatan perdana Menteri. Saya harap penulis dapat memberi jawapan dan ulasan.

ikan emas said...

Corat-coret yang berlandaskan fakta..boleh sy guna koleksi ni?

Xenan said...

yes,

Jom kita tuntut nik aziz dihadapkan ke majlis fatwa.Kita dengar segala penjelasan dr die dan di hakimi oleh mufti2.Kalau die salah kita masukan die ke penjara.

Kalau kerajaan tak berani mmg kerajaan tader telor!

jom wat petisyen!

azlishukri said...

ikan emas : silakan

echah_syed said...

makin keliru dgn mursidul pas ni :(

ape komen saudara kenyataan beliau baru-baru ini "saya bukan ckp ahli umno tapi penyokong umno "

adehhhh..!

*lebih baik beliau berundur dari org akan mula tidak menghormati beliau kemudian hari mcm saudara anwar ibrahim skrg.

akupedulikhape said...

uish..xsabar rase nye nak tgu keluaran akan datang..sudah nyanyuk dimakan usia gamaknye nicky ajis nih..ingin kiranya saya mengcopy buat tatapan di blog kecil2an saya ye..trimas..

silent MP said...

Sah..

Memang nyanyuk..Belum yang tak diketahui oleh kita..

PaKMie said...

Asalamualaikum saudaraku...

Pertama, salam perjuangan utk semua.

Kedua,Pakmie selalu mengikuti setiap patah perkataan penulisan dlm blog Azli.

Demi mahukan kebenaran dan kewajiban bagi kita seorang islam memberitahu perkara yg sebenar setakat ilmu yang kita ada.

Walaupun pahit demi menegak kebenaran ianya terpaksa juga didedahkan dan ianya tidak lebih dari itu.

Sesungguhnya kita berada dilandasan yg betul yg diredhai oleh Allah SWT.

Dari penulisan olah bahasa yg baik dan bukti2 yang jelas sdh tentu mudah utk kita memahaminya.

Syabas saudara Azli, teruskan penulisan sebegini.Ramai lagi dibelakang saudara yg menanti kebenaran...

WWW.Pakmie.blogspot.com

Mantan Pemuda UMNO Bahagian Tapah said...

Kalau dulu, penyokongnya akan mengatakan media memutar belitkan kenyataan nik aziz. Sekarang pun sama, dan lebih teruk lagi...apabila nyata apa yg nik aziz kata itu benar dan keluar dlm bentuk audio visual, mereka akan tetap mempertahankan kenyataannya walaupun bercanggah dgn agama.

Tahniah sdr Azli, akan sy simpan tulisan ini sebagai rujukan.

azlishukri said...

Pak Mie dan Pemuda Tapah - terima kasih atas sokongan, InsyaAllah kebenaran akan tetap menyerlah juga.

joegrimjow said...

nik aziz tetap di hati
ada salah tutur
mngkin kita tak baca abes

Anonymous said...

ini lah dia dinamakan ULAMA OTAK MATI

Cikgu Metal said...

Bro, lu tahu cerita beberapa orang buta yang cuba mendeskripsikan seekor gajah. Ada yg pegang ekor, ada yang pegang belalai, ada yang pegang bontot, dsb. Dan lu punya ulasan sama seperti orang2 buta tersebut, yang tidak dapat memandang secara keseluruhan seekor gajah. Tapi sebaliknya lu telah penggalkan gajah tersebut kepada beberapa bahagian. Memang la tak akan jumpa jasad seekor gajah!

Peace, dude!

Anonymous said...

salam...terebih dahulu saya mohon maaf kepada semua...saya tidak menyebelahi mana2 pihak tetapi cuma untuk menyuarakan apa yg terpendam dilubuk hati...

kita tahu nik aziz atau dikenali sebagai tok guru dikenali sebagai ulama..secara logiknyer, ilmu agama nyer lebih tinggi...setiap ucapan yang diberikan kadang2 ada yang pertikaikan...tp boleh x saudara penulis jelaskan setiap kata2 tersebut ada atau tidak pihak ulama yg lain di malaysia atau mana2 saja yang menyangkal kata2 atau ucapan beliau...kalau ada sila jelaskan dibawah kata2 tersebut supaya pembaca dapat membezakan yang mana betul yang mana salah..susah menilai untuk sebelah pihak...jika ada ulama juga yang pertikaikan, barulah kita dapat rasakan sesuatu yang tidak kena..tetapi, kebanyakan yang mempertikaikannya bukanlah dari kalangan ulama..tp mereka yang sering kita dengar dengan pelbagai kes2 mahkamah seperti rasuah dan macam2 lg..susah untuk mengetahui kebenaran sangkalan yg dilakukan oleh golongan tersebut sedangkan tahap ilmu agama nyer masih seperti dihujung tanduk...bila2 masa saja boleh meletup...

saya berpandangan...mereka2 yang ilmu agamanyer tidak lah seberapa jangan lah nak tunjuk lagak...menuntut dulu sebelum menentukan itu betul atau salah...dan mereka yang berilmu pula...jelaskan sesuatu perkara itu dengan jelas agar tidak menimbulkan keraguan kepada mereka yang mendegarnya...

wallahualam

Anonymous said...

Salam En Azli,
Terimakasih atas sumbangan tulisan saudara.

Pada Cikgu Metal,
ibaratkanlah himpunan kata-kata ini bagai seorang cikgu yang berbakti pada pelajar2nya, yang pada satu hari di-dapati membunuh dan memakan daging salah seorang pelajarnya.
Kita tidak akan menafikan yang dia ada berbakti pada masyarakat, tapi dia tetap mesti bertangungjawab atas amalannya.

Maaf-Jika-Menyinggung.

Anonymous said...

assalammualaikum....
saya tiba2 rasa terpanggil utk memberi komen...saya hanya nak menasihatkan pemberi2 komen diatas agar jaga tutur kata kerana Allah menilai setiap apa yg kita tuturkan...malaikat kiri dan kanan tidak pernah lalai dan lupa...
saya bersetuju dgn anynomous di atas..ilmu kita tidak setanding dgn ulamak spt Nik Aziz dan kita sepatutnya tidak layak melabel beliau dgn bermcm label yang lain..bole jd beliau btul, kita yg akan dihukum diakhirat sana...
ulamak seperti beliau tahu apa yang beliau ucapkan dan apa yang dimaksudkan...
tanya kepada yang lebih arif dan cari pelbagai sumber untuk lebih mengetahuinya..bukan satu sumber.
manusia sekarang sudah terbuka mindanya..tahu yang mana betul dan yang mana salahnya..
Wallahu'alam dan astaghfirullah( sama-sama perbetulkan diri)

Anonymous said...

Salam.

Saya harap sepanjang bulan Ramadan ini, semua ahli parti-parti politik yang beriman dan penulis-penulis blog politik yang beriman pun turut berpuasa dari menyebar fitnah dan maki hamun...jangan dok posa sia-sia!

azlishukri said...

untuk semua komen2 di atas, InsyaAllah akan saya jawab semuanya.

Cikgu Buta said...

Kepada Cikgu Metal,
Jangan menghina orang buta.
Kami mungkin buta mata tapi tak buta hati.
Kami hanya buta mata tapi kami bukan bodoh.
Nik Aziz ialah orang celik yang memperbodohkan kami orang buta. Sepatutnya Nik Aziz membimbing kami yang buta, tapi apa yang Nik Aziz buat ialah menipu kami dengan membawa kami ke lubang najis. Nik Aziz berasa amat bangga kerana dapat menipu kami orang buta.
Di takdirkan Nik Aziz menjadi buta .....

gagasan_warisan said...

Nik aziz adakah dia ular mak dan o0o la mak...tetapi yang pasti bukan lah ulamak sebenar. Hanya pengikutnya sahaja yang terlalu ta'asub dengannya. Nik aziz manusia biasa yang kadang2 akan tersasul merapu dan meraban ikut sedap mulut jerkk....sehingga wujud pelbagai fitnah.

Ada masanya elok diam dari bercakap banyak.

Semoga kita semua di bawah lembayung Yang Maha Esa.

Selamat berpuasa.

penpusaka said...

sdr azli, tahniah dan teruskan koleksi ini sampai yang ke100 tu. kalau ada baru tambahkan juga. satu iniatif yang baik sebagai sumber kajian pada yang ingin cari kebenaran.

Tentang ulasan balas pada kata-kata nik aziz tu, boleh dibuat kemudian selepas semua 100 koleksi kata hikmah itu disiarkan dan pastikan sumbernya dinyatakan sekali.

silent MP said...

As Salam Saudara Azli,


Nak siri 2 sampi 10..
mungkin sampai 20 saya rasa..


Haji hadi pun boleh buat koleksi..

Anonymous said...

kepada yg menyatakan nik aziz mempunyai ilmu yang tinggi hingga kata2nya susah utk difahami oleh org biase. Maka sejarahnya, ulamak begini wajib dibunuh. Bukan kerana die jahat atau songsang tetapi kerana kenyataanya yg berbahaya akan merosak akidah umat islam yg kurang pengetahuan dan juga mualaf serta org yg baru mula berminat dgn islam.Sesiapa yang menentang kenyataan saya??? Harun arrashid pernah menjatuhkan hukuman bunuh kepada seorang ulama yang sgt alim dan warak. Kerana ulamak tersebut terlalu dekat dgn Allah sehingga menyatakan Allah di dalam poket bajunye. Beliau bukan salah, kerana beliau tahu maksud hatinye..tetapi kenyataanya sgt berbahaya.Begitu juga yang terjadi kepada seorang perempuan alim warak dizaman wali sunan gunung jati di indonesia yang juga terpaksa dibunuh kerana kenyataanya yg berbahaya kerana terlalu hampir dgn Allah.Mungkin ada yg membaca komen sy ni kata tidak ade bukti dan sy buat cerita,tanya lah ulamak kalian,mereka pasti tahu perkara ini.Sepatutnya selepas sah kesalahan kenytaan nik aziz oleh majlis fatwa,kerajaan perlu memenjara beliau.tetapi kerajaan tidak berani buat begitu kerana pas mempunyai penyokong yang sgt taksub kepada nik aziz.jika ditangkap,beribu2 org melayu akan terbunuh dalam rusuhan.Itulah sebabnya nik aziz masih bebas dgn kenyataan berbahaynya.

aku umno juga said...

woi bodo...apasal buang komen aku??kau ni mmg bangsat la...pemecah belah bangsa kau..kutuk la bangsa cina..bodoh betulll

Anonymous said...

sial punya blog.

ssh said...

y terlalu kuat umno akan nampak semua kesalahan dalam pas. kesalahan dalam umno sendiri tidak diendahkan. kata-kata Nik Aziz tu cuba selidiki kebenaran dan maksud tersirat dari kata-katanya. jangan menilai dari kata-kata tersuratnya sahaja.

*sekadar pandangan

Anonymous said...

siapa kte nk menilai seorang..ckupkah solat 5waktu kte ntk mghina seorg hmba Allah yg zuhud ini..yg tidak mngendahkn lansung kekayaan dunia..rumah beliau lebih kecil dr rmh kalian sumer..jgn menilai hamba Allah ini dr mulut org laen,dri media2..tp dtgla ke rumah beliau..solatla dgn beliau..dn kalu bole tumpang tido la rmh beliau ntk satu mlm..pas2 saudara menilaila sendiri..kalu saudara2 tidak mngakui beliau sbgai ulama..tp skurang2nye hormat la beliau sbagai org yg blaja mndalami agama islam yg lebih lama dr kite..hormatla beliau sbagai imam sma dgn imam2 d masjid2 yg brdekatan dgn tmpat tnggal kalian..hormati la beliau sbgai satu2nye pemimpin yg mgharamkn arak dn judi d kelantan..cari la mne2 7e d kelantan yg mnjual arak..carila clubbing d kelantan,carila wayang yg brcampur lelaki dn prmpuan skali d kelantan..mgkn kata2 beliau mgkin kasar d dgr oleh halwa telinga saudara..mgkn kata beliau betul tetapi d salah anggap oleh kalian sumer..siapala kite berbabnding beliau..wassalam

Anonymous said...

assalamaualaikum wahai saudara sekalian.

kamu semua menuduh tok guru sebagai ulama palsu,siapa kamu untuk mempertikai amalan manusia.Hanya Allah S.W.T yang punyai kuasa sedemikian,jangan lah kita bongkak

sekkurang2nya tok guru nik abd aziz ada mngerjakan haji.kita tengok pemimpin kamu semua,ada nama haji najib?haji muhyiddin?haji hishamuddin?

tok guru mmpunyai master dalam perundangan islam ,ijazah bahasa arab yakni bahasa syurga..belajar di pondokk agama semasa membesar.ilmu beliau cukup tinggi.kita xsetanding lagi.

janganlah berdusta,kita mmg buleh berdusta di dunia..di akhirat kelak hancur binasa lah siapa yang berdusta..

tok guru punyai niat yang baik untuk laksana kan hukum hudud milik Allah SWT..mengapa BN tolak?di sebab kan Malaysia negara berbilang kaum?tetap mngapa yb Najib menyata kan Malaysia adalah negara islam yang patut dicontohi?bukan bohong semata,negara arab laksanakan hukum hudud.

jangan nanti orang2 yang mengutuk tok guru terpaksa mencari tok guru di padang masyar kerana hendak meminta maaf.tok guru tidak pernah memaki orang2 umno,mencarut,atau pun mengutuk..

insaf lah wahai warga umno..FITNAH ITU UMPAMA MEMBUNUH UMAT ISLAM DAN DILAKNAT SEKERAS2NYA OLEH ALLAH SWT.

tok guru memerintah kelantan dengan cara islam,senantiasa berpakaian kemas seorang islam,tidak mngambil harta rakyat.tinggal di rumah kampung,senantiasa membuat kuliah,ceramah agama dan menjadi imam di masjid..kamu semua pernah lalui semu itu? saya percaya tidak..

tok guru hafal Al Quran dan kita lihat yb najib tidak ada kelebihan itu..kita apabila hendak memilih pemimpin,kita hendak wajib mencari pemimpin yang mempunyai latar belakang agama yang kuat,buleh menjadi imam.seorang ulama.hafal al quran.tidak sombong dan angkuh. tidak rasuah seperti guna ayat 'you help me.i help you' di sibu.
pemimpin ysng mengajar keturunan dan keluarga agar menutup aurat,bertudung dan menjaga batas pergaulan.

majlis fatwa pun xbetol,sebab tu dia xberani berdepan dgn tok guru..mengapa pasal lesen judi para mufti diam? pasal rasuah sana sini mufti diam?oasal apco worlwide kepunyaa israel,mufti diam? pasal pembinaan syartikat coca cola di n.sembilan,mufti diam? coca cola adalah syarikat pnyumbang kepada israel laknatullah..mengapa kapal israel berlabuh di malaysia,mufti diam? kenapa isu hukum hudu mufti diam? mengapa nasib rakyat perak yang dianaayaa pengambilan kerajaan ,mufti diam?mengapa hak royalti kelantan dirampas,sedang kan bapak najib sendiri yang meluluskan perjanjian itu bersama Ku Li ditipu anak nya sendiri,mufti diam membisu? akhbar2 malaysia yg suka menfitnah(buktinya bnyk yg kena saman oleh pemimpin pembangkang) mu fti terus diam? isteri yb najib tidak bertudung walhal dia ada lah wanita pertama malaysia.patot dijadi kan contoh tp mufti diam?mengapa,mengejar gelaran atau duit?

bila pembangkang buat sesuatu yg xpasti betol atau salah,mufti cepat bertindak..cotoh tok guru nik aziz menziarahi orang cina yang meninggal,tp akhbar mngesyaki sesuatu,esok terus mufti bagi teguran..akhbar yg mahu di saman tok guru kerana memutar belit kan kenyataan,esok mufti terus memberi teguran..walhal benda itu tidak benar..

berubah lah...dunia akhir zaman,ulama dibenci pemimpin sekular disayangi...

kita berada di fasa keempat akhir zaman....mengucap lah wahai umno.salam

Anonymous said...

assalamaualaikum wahai saudara sekalian.

kamu semua menuduh tok guru sebagai ulama palsu,siapa kamu untuk mempertikai amalan manusia.Hanya Allah S.W.T yang punyai kuasa sedemikian,jangan lah kita bongkak

sekkurang2nya tok guru nik abd aziz ada mngerjakan haji.kita tengok pemimpin kamu semua,ada nama haji najib?haji muhyiddin?haji hishamuddin?

tok guru mmpunyai master dalam perundangan islam ,ijazah bahasa arab yakni bahasa syurga..belajar di pondokk agama semasa membesar.ilmu beliau cukup tinggi.kita xsetanding lagi.

tok guru punyai niat yang baik untuk laksana kan hukum hudud milik Allah SWT..mengapa BN tolak?di sebab kan Malaysia negara berbilang kaum?tetap mngapa yb Najib menyata kan Malaysia adalah negara islam yang patut dicontohi?bukan bohong semata,negara arab laksanakan hukum hudud.

jangan nanti orang2 yang mengutuk tok guru terpaksa mencari tok guru di padang masyar kerana hendak meminta maaf.tok guru tidak pernah memaki orang2 umno,mencarut,atau pun mengutuk..

insaf lah wahai warga umno..FITNAH ITU UMPAMA MEMBUNUH UMAT ISLAM DAN DILAKNAT SEKERAS2NYA OLEH ALLAH SWT.

tok guru memerintah kelantan dengan cara islam,senantiasa berpakaian kemas seorang islam,tidak mngambil harta rakyat.tinggal di rumah kampung,senantiasa membuat kuliah,ceramah agama dan menjadi imam di masjid..kamu semua pernah lalui semu itu? saya percaya tidak..

tok guru hafal Al Quran dan kita lihat yb najib tidak ada kelebihan itu..kita apabila hendak memilih pemimpin,kita hendak wajib mencari pemimpin yang mempunyai latar belakang agama yang kuat,buleh menjadi imam.seorang ulama.hafal al quran.tidak sombong dan angkuh. tidak rasuah seperti guna ayat 'you help me.i help you' di sibu.
pemimpin ysng mengajar keturunan dan keluarga agar menutup aurat,bertudung dan menjaga batas pergaulan.

majlis fatwa pun xbetol,sebab tu dia xberani berdepan dgn tok guru..mengapa pasal lesen judi para mufti diam? pasal rasuah sana sini mufti diam?oasal apco worlwide kepunyaa israel,mufti diam? pasal pembinaan syartikat coca cola di n.sembilan,mufti diam? coca cola adalah syarikat pnyumbang kepada israel laknatullah..mengapa kapal israel berlabuh di malaysia,mufti diam? kenapa isu hukum hudu mufti diam? mengapa nasib rakyat perak yang dianaayaa pengambilan kerajaan ,mufti diam?mengapa hak royalti kelantan dirampas,sedang kan bapak najib sendiri yang meluluskan perjanjian itu bersama Ku Li ditipu anak nya sendiri,mufti diam membisu? akhbar2 malaysia yg suka menfitnah(buktinya bnyk yg kena saman oleh pemimpin pembangkang) mu fti terus diam? isteri yb najib tidak bertudung walhal dia ada lah wanita pertama malaysia.patot dijadi kan contoh tp mufti diam?mengapa,mengejar gelaran atau duit?

bila pembangkang buat sesuatu yg xpasti betol atau salah,mufti cepat bertindak..cotoh tok guru nik aziz menziarahi orang cina yang meninggal,tp akhbar mngesyaki sesuatu,esok terus mufti bagi teguran..akhbar yg mahu di saman tok guru kerana memutar belit kan kenyataan,esok mufti terus memberi teguran..walhal benda itu tidak benar..

berubah lah...dunia akhir zaman,ulama dibenci pemimpin sekular disayangi...

Anonymous said...

kamu semua menuduh tok guru sebagai ulama palsu,siapa kamu untuk mempertikai amalan manusia.Hanya Allah S.W.T yang punyai kuasa sedemikian,jangan lah kita bongkak
sekkurang2nya tok guru nik abd aziz ada mngerjakan haji.kita tengok pemimpin kamu semua,ada nama haji najib?haji muhyiddin?haji hishamuddin?
tok guru mmpunyai master dalam perundangan islam ,ijazah bahasa arab yakni bahasa syurga..belajar di pondokk agama semasa membesar.ilmu beliau cukup tinggi.kita xsetanding lagi.
tok guru punyai niat yang baik untuk laksana kan hukum hudud milik Allah SWT..mengapa BN tolak?di sebab kan Malaysia negara berbilang kaum?tetap mngapa yb Najib menyata kan Malaysia adalah negara islam yang patut dicontohi?bukan bohong semata,negara arab laksanakan hukum hudud.
jangan nanti orang2 yang mengutuk tok guru terpaksa mencari tok guru di padang masyar kerana hendak meminta maaf.tok guru tidak pernah memaki orang2 umno,mencarut,atau pun mengutuk..
insaf lah wahai warga umno..FITNAH ITU UMPAMA MEMBUNUH UMAT ISLAM DAN DILAKNAT SEKERAS2NYA OLEH ALLAH SWT.
tok guru memerintah kelantan dengan cara islam,senantiasa berpakaian kemas seorang islam,tidak mngambil harta rakyat.tinggal di rumah kampung,senantiasa membuat kuliah,ceramah agama dan menjadi imam di masjid..kamu semua pernah lalui semu itu? saya percaya tidak..
tok guru hafal Al Quran dan kita lihat yb najib tidak ada kelebihan itu..kita apabila hendak memilih pemimpin,kita hendak wajib mencari pemimpin yang mempunyai latar belakang agama yang kuat,buleh menjadi imam.seorang ulama.hafal al quran.tidak sombong dan angkuh. tidak rasuah seperti guna ayat 'you help me.i help you' di sibu.
pemimpin ysng mengajar keturunan dan keluarga agar menutup aurat,bertudung dan menjaga batas pergaulan.
majlis fatwa pun xbetol,sebab tu dia xberani berdepan dgn tok guru..mengapa pasal lesen judi para mufti diam? pasal rasuah sana sini mufti diam?oasal apco worlwide kepunyaa israel,mufti diam? pasal pembinaan syartikat coca cola di n.sembilan,mufti diam? coca cola adalah syarikat pnyumbang kepada israel laknatullah..mengapa kapal israel berlabuh di malaysia,mufti diam? kenapa isu hukum hudu mufti diam? mengapa nasib rakyat perak yang dianaayaa pengambilan kerajaan ,mufti diam?mengapa hak royalti kelantan dirampas,sedang kan bapak najib sendiri yang meluluskan perjanjian itu bersama Ku Li ditipu anak nya sendiri,mufti diam membisu? akhbar2 malaysia yg suka menfitnah(buktinya bnyk yg kena saman oleh pemimpin pembangkang) mu fti terus diam? isteri yb najib tidak bertudung walhal dia ada lah wanita pertama malaysia.patot dijadi kan contoh tp mufti diam?mengapa,mengejar gelaran atau duit?

bila pembangkang buat sesuatu yg xpasti betol atau salah,mufti cepat bertindak..cotoh tok guru nik aziz menziarahi orang cina yang meninggal,tp akhbar mngesyaki sesuatu,esok terus mufti bagi teguran..akhbar yg mahu di saman tok guru kerana memutar belit kan kenyataan,esok mufti terus memberi teguran..walhal benda itu tidak benar..

berubah lah...dunia akhir zaman,ulama dibenci pemimpin sekular disayangi...

Anonymous said...

kamu semua menuduh tok guru sebagai ulama palsu,siapa kamu untuk mempertikai amalan manusia.Hanya Allah S.W.T yang punyai kuasa sedemikian,jangan lah kita bongkak
sekkurang2nya tok guru nik abd aziz ada mngerjakan haji.kita tengok pemimpin kamu semua,ada nama haji najib?haji muhyiddin?haji hishamuddin?
tok guru mmpunyai master dalam perundangan islam ,ijazah bahasa arab yakni bahasa syurga..belajar di pondokk agama semasa membesar.ilmu beliau cukup tinggi.kita xsetanding lagi.
tok guru punyai niat yang baik untuk laksana kan hukum hudud milik Allah SWT..mengapa BN tolak?di sebab kan Malaysia negara berbilang kaum?tetap mngapa yb Najib menyata kan Malaysia adalah negara islam yang patut dicontohi?bukan bohong semata,negara arab laksanakan hukum hudud.
jangan nanti orang2 yang mengutuk tok guru terpaksa mencari tok guru di padang masyar kerana hendak meminta maaf.tok guru tidak pernah memaki orang2 umno,mencarut,atau pun mengutuk..
insaf lah wahai warga umno..FITNAH ITU UMPAMA MEMBUNUH UMAT ISLAM DAN DILAKNAT SEKERAS2NYA OLEH ALLAH SWT.
tok guru memerintah kelantan dengan cara islam,senantiasa berpakaian kemas seorang islam,tidak mngambil harta rakyat.tinggal di rumah kampung,senantiasa membuat kuliah,ceramah agama dan menjadi imam di masjid..kamu semua pernah lalui semu itu? saya percaya tidak..
tok guru hafal Al Quran dan kita lihat yb najib tidak ada kelebihan itu..kita apabila hendak memilih pemimpin,kita hendak wajib mencari pemimpin yang mempunyai latar belakang agama yang kuat,buleh menjadi imam.seorang ulama.hafal al quran.tidak sombong dan angkuh. tidak rasuah seperti guna ayat 'you help me.i help you' di sibu.
pemimpin ysng mengajar keturunan dan keluarga agar menutup aurat,bertudung dan menjaga batas pergaulan.
majlis fatwa pun xbetol,sebab tu dia xberani berdepan dgn tok guru..mengapa pasal lesen judi para mufti diam? pasal rasuah sana sini mufti diam?oasal apco worlwide kepunyaa israel,mufti diam? pasal pembinaan syartikat coca cola di n.sembilan,mufti diam? coca cola adalah syarikat pnyumbang kepada israel laknatullah..mengapa kapal israel berlabuh di malaysia,mufti diam? kenapa isu hukum hudu mufti diam? mengapa nasib rakyat perak yang dianaayaa pengambilan kerajaan ,mufti diam?mengapa hak royalti kelantan dirampas,sedang kan bapak najib sendiri yang meluluskan perjanjian itu bersama Ku Li ditipu anak nya sendiri,mufti diam membisu? akhbar2 malaysia yg suka menfitnah(buktinya bnyk yg kena saman oleh pemimpin pembangkang) mu fti terus diam? isteri yb najib tidak bertudung walhal dia ada lah wanita pertama malaysia.patot dijadi kan contoh tp mufti diam?mengapa,mengejar gelaran atau duit?

bila pembangkang buat sesuatu yg xpasti betol atau salah,mufti cepat bertindak.
berubah lah...dunia akhir zaman,ulama dibenci pemimpin sekular disayangi...

HeRRy D' PutRa said...

Saudara Azli:

Janganlah hanya kerana hatimu itu sudah dibelenggu oleh titik2 perjuangan UMNO, maka anda secara tidak langsung telah menghina seseorang yang bergelar ulama'... Harus kita renung dan ingat kembali... dalam Al-Quran juga ada menyebutkan bahawa para ulama' itu adalah 'pewaris nabi'... maka setiap bait2 kata mereka itu sudah tentu ada dalil dan hujah2nya yg tersendiri...

Mungkin kata2 para ulama' ini sukar untuk difahami oleh kita2 yg masih cetek ilmu agama... kerana bahasa mereka kekadang tu bersifat yang tersirat...

Maaf kalau saya terkasar bahasa...

Anonymous said...

Saya dilahirkan di Kelantan dan sudah lebih 35 tahun memeluk dan belajar tentang Islam daripada banyak tok-tok guru. Antaranya saya berpeluang belajar dengan Nik Aziz. Di BOLEH mengajar kitab. Ramai orang Melayu bodoh kerana tak belajar kitab. Sebab itu mereka mudah ditipu oleh UMNO.

. said...

tok muuuuu.
arwah tuan guru ada perjuangan dia sendiri
di kenal ramai
kau ada ke orang kenal
?

. said...

amin
rahmat Allahswt kpd saudara.

yg mengata keras tok guru ni lapik la bhasa tu.

kita ambil hukum hudud.
adakah hukum ini tidak sempurna.

sesunguh nya allah lbih mengetahui sgalanya sebelum arasy dan alam ini terjadi
slm tauhid
fisabililah

A Dis-concerted Neighbor said...
The " Tun Abdul Aziz Mosque "
( a.k.a. " Masjid Bulat " )
in Petaling Jaya (PJ) district,
should SERIOUSLY consider,
to stop playing
Qur'anic recitation MP3's,
on the loud-speaker system
(for approximately
a quarter of an hour;
by 4 times a day),
prior to the ' Call to Prayer '
( ' Adhaan ' ) ·


Just do a Quick Search,
on the Internet,
about the Mosque,
& the following search items
WILL appear :


" Masjid Bulat PJ bising "
" Tun Abdul Aziz Mosque is noisy "
" Masjid Tun Abdul Aziz PJ bising "
" Masjid Tun Abdul Aziz bising "
" Masjid Bulat bising "- - -


[Q # 1] What special ' authority '
do They ( ' the management ' )
think They have,
that They can FORCE
every man, woman & child
(regard-less of Creed)
in the surrounding vicinity,
to listen to Qur'anic recitations,
coming from Their own mouths ?


[Q # 2] Shouldn't Qur'anic recitation
be an ' act of worship '
by an individual Muslim;
& NOT a source of public ' nuisance '
to the surrounding communities ?


- - -Numerous Qur'anic verses &
Prophetic narrations can be found,
reminding the Muslims,
AGAINST un-justly treatments
to his / her neighbors.


Please, stop depriving Us,
of Our in-disputable RIGHTS,
to enjoy some
peace & tranquility,
in the comfort & luxury
of Our OWN homes.


Just a " soft reminder " to You.


Sincerely,

– Thy Dis-concerted Neighbor ·


.
.
.

A Dis-concerted Neighbor said...
The following Individuals
are responsible behind the
" REPETITIVE , DISRUPTIVE ,
REPULSIVE , & UN-WANTED
pattern of behavior "
exhibited by the Mosque ,

( i.e. Masjid Tun Abdul Aziz, PJ @
Masjid Bulat, PJ )

BEFORE the broad-cast
of Adhaan.


Since these People
BROAD-CAST Themselves
over the ' surrounding ' air
reciting The Noble Qur'an
( via the Mosque
loud-speaker system ) ,
I took the liberty
of EXPOSING Their identities
to the right-minded
Residents of Section 14 PJ.


Doing so,
I firmly believe that
They can no longer
ACT / HIDE
behind a Proxy / Entity
( i.e. the Mosque &
its Subsidiaries )
any-more.


- - -

Here's the list :

( in order of Name, Public capacity,
Role, Social Media account )1] Mr. Mohd Yakub @ Zulkifli
bin Mohd Yusoff ·

Director, Academy of Islamic Studies, Universiti Malaya ( UM )

Naadzir ( Leader ) ,
Tun Abdul Aziz Mosque


– AUTHORIZES the broad-casts
of Qur'anic recitation,
prior to the
Call to Prayer

@ facebook.com/Centre-of-Quranic-Research-CQR

# # #

2] Mr. Muhammad Lukman
bin Ibrahim ·

Lecturer, Universiti Sains Islam Malaysia ( USIM )

Guest Imaam * ,
Tun Abdul Aziz Mosque


– The voice of
RECORDED
Qur'anic recitation
(80 % of the time)

@ facebook.com/DrMuhammadLukman

# # #

3] Mr. Wan Ainuddin Hilmi
bin Abdullah ·

Imaam * & Mu-adh-dhin * ,
Tun Abdul Aziz Mosque

Qur'anic Recitation Instructor
& Institute Director ,
Institut Pengajian al-Qur'an ( IPAQ )


– The voice of
LIVE & RECORDED
Qur'anic recitation
(20 % of the time)

@ facebook.com/pages/Wan-Ainuddin-Hilmi-Abdullah[ * Imaam = One who leads
the Prayers,
in a Mosque

* Mu-adh-dhin = One who issues
the Call to Prayer,
from a Mosque minarets ]

- - -


Realize that what You're doing
is DEFEATING Your Purpose
of calling People to Islam.


To Muslims,
You prevent Us
from opening the Mus-haf
( Arabic for " Manuscript " )
by Our-selves ,
with Your LOUD Qur'anic recitation.

To the Non-Muslims,
You confuses Them
with the extra-lengthy
noise BEFORE the
Call to Prayer.

You cast the
seed of HATRED, towards Islam ;
& the worst part of it ?
You did so, KNOWING-LY ·


- - -


On a side note,
I leave the Readers
with an INTERESTING fact :

Those 3 said Individuals
are KELANTANESE.

I mean, it just doesn't
make sense.

The late Nik Abdul Aziz bin Nik Mat
[ Spiritual Leader of the
Pan-Malaysian, Islamic Party ( PAS ) ]
DID support a Ban,
on the use of external loud-speakers
of a Mosque,
SPECIFICALLY for the purpose
of " Tarhim " ( Qur'anic recitation
before Adhaan ) .Now, isn't This
a case for Irony ·.
.
.

A Dis-concerted Neighbor said...


- - -

THE NAADZIR ·

UP-DATE [ 06 / 06 / 2016 ] :


The details for the
in-famous ' Naadzir '
( Arabic for
" The Main Administrator " )
of MTAA
( Masjid Tun Abdul Aziz
@ Masjid Bulat ) ;
who FORCES His Neighbors
to listen to Qur'anic recitation
– from the same portion ,
mind You –
for 15 minutes , 4 times
every-day .( in order of Name , Public capacity ,
Role , Social Media account )# # # # #01] Mr. Mohd Yakub @ Zulkifli
bin Mohd Yusoff ·

Director ,
Academy of Islamic Studies ,
Universiti Malaya ( UM )

Director ,
Center of Qur'anic Research
( CQR )

Naadzir ( Leader ) ,
Tun Abdul Aziz Mosque


– AUTHORIZES the broad-casts
of Qur'anic recitation ,
PRIOR to the
Call to Prayer


@ facebook.com/hafid.ismail.35# # # # #


Saat Bila BERSATU Menjadi Hantu!

Parti BERSATU mungkin kelihatan tidak kuat. Bahkan dipandang sepi oleh banyak pihak. Namun demikian, saya menyakini bahawa BERSATU akan men...