Tetamu Kehormat...

July 18, 2012

Alhamdulillah..Akhirnya Isu Royalti Minyak Kelantan Terjawab..

Oleh Joe Kamarn


Nah hangpa tengok macamana Husam belit rakyat Kelantan, rakyat Malaysia termasuklah Nik Aziz sendiri pasal isu minyak Kelantan. Itu pasal sembahyang hajat minta pecah perut, lain pulak yang pecah iaitu pecah tembelang rahsia Anwar dan penipuan2 PR. Itu pasal makin kurang ek solat hajat sekarang dari PAS  ... hehehe ...

2 sebab kenapa Kelantan tak layak dapat royalti minyak ;

1 1. Isu Jarak = Memang claim royalti out sebab terlebih jarak.
I   2. Isu Lokasi = Kawasan tersebut turut milik Thailand.

 
Masalah ini bukan sahaja pada jaraknya, tapi juga tentang lokasinya. Lokasi minyak yang Husam dok bising tu terletak di sempadan Thailand. Ia dipanggil Malaysia-Thailand Joint Authority(MTJA), kalau nak sangat royalti kena ada persetujuan Thailand le jugak.

 
Dalam Petroleum Act kita menyatakan, negeri boleh dapat royalti JIKA semuanya berada dalam perairan Malaysia. So adakah JDA ini dalam perairan Malaysia sepenuhnya??? Sebab bertindih dengan Thailand, sebab itu ia jadi MTJA, so maknanya Kelantan kena mintak dari MTJA la. Very straight forward. Lokasinya di sempadan yang turut diclaim oleh Thailand, so forfeit la royalti minyak untuk Kelantan sebab tidak seperti Petroleum Act yang menyatakan jika ia berada dalam perairan Malaysia. 


Inilah sebabnya kenapa, negeri2 lain seperti Sarawak, Sabah, Terengganu boleh dapat royalti tetapi Kelantan tak boleh dengan begitu saja. Sebab lokasinya adalah pertindihan dengan Thailand. Kelantan kena selesai dengan MTJA dulu, baru boleh sembang pasal royalti, maklumlah kerajaan BN bukan pemerintah di Thailand ... kah kah kah. Ini dia map lokasi untuk rujukan ;




Ini lokasi / koordinat asal paip yang Husam kelentong sampai ke Songkhla tu, paip tu mai dari mana? Mai dari MTJA, MTJA sapa punya? Kelantan punya?
Memang payah Kelantan nak dapat royalti. Kena settle dengan MTJA dulu.




 
Map ni cukup jelas memberitahu Kelantan tidak berhak mendapat royalti sepenuhnya, maklumlah Thailand pun ada hak sebab lokasinya, dan Thailand juga adalah pelabur jugak dalam pembangunan kawasan JDA ni. Clear cut dalam Petroleum Act 1974 di bawah tajuk Ownership, perkara 2, barisan 3 - Dalam perairan Malaysia sahaja!! So adakah JDA ini dalam perairan Malaysia sepenuhnya??? TIDAK!! Ia adalah milik usahasama MTJA!! So adakah Kelantan berhak? TIDAK!! Kelantan kena selesai dulu dengan MTJA baru boleh sembang pasal royalti.



 
Ok, aku gerenti Husam tak pernah tunjuk benda ni kepada rakyat Kelantan. Ini adalah keratan rentas (cross section) Geologi iaitu JDA di kawasan bertindih. Cuba tengok minyak yang bertakung area A-18 tu, tu bersambung terus dari Thailand. Thailand ada hak untuk claim yang cukup kuat ;




Nah ini dia, yang Husam cerita pasal share Petronas Carigali Hess - PC JDA Ltd tu sebenarnya adalah KONTRAKTOR! Bukannya apa pun, apa kena mengena dengan royalti minyak??? Tulah menipu lagi. solat Hajat mintak pecah perut, yang pecah rahsia PR. Padan muka.

 
Ini carta organisasi MTJA, Blok A 18 tu bawah sapa?? Bawah Pengurusan MTJA! Siapa kepala dia? Mr. NOPADON MANTAJIT dan Y.Bhg. Dato' NORIYAH BTE AHMAD. Adakah Petroleum Act 1974 termasuk dengan kawasan bertindih? 





 
Perjanjian MTJA ni dibentuk pada 1979. Zaman tu masih zaman BN, tapi apahal masa BN perintah Kelantan pun tak dapat? Sebab apa? Ku Li yang sign agreement Petroleum Act 1974, dan Ku Li jugak yang terlibat jugak dengan MTJA, So apasal dia tak fight masa tu? Apasal Husam tak lawan masa 1990, kenapa baru sekarang?? Cuba cerita sikit. Semua ni temberang jelah, bersyukurlah dapat duit wang Ihsan tu, ikutkan memang takde hak pun.


Sebenarnya isu ni straight forward, cuma PR belit je. Petroleum Act 1974 libatkan 2 parti iaitu Federal dan State. Tapi kalau bertindih dengan negara lain, parti2 yang terlibat jadi tak samalah dan Perjanjian Petroleum Act 1974 automatik obseletelah. Itu pasal saya kata PR ni pembelit. So perjanjian dia jadi lainlah. Kalau Kelantan serious nak royalti bukan kecoh dengan Petroleum Act 1974, tapi kena pergi settlelah dengan MTJA tu, cakap baik2 Insya Allah dapat, kalau maki hamun, nak tengok muka pun orang tak mau.

 
Royalti dengan kos operasi, mana lagi besar?? Semestinya kos operasi. Minimum kos operasi Petronas ni ada dalam 70% dari kos TOTAL penjualan minyak tu. Kalau Kelantan dapat ceduk 30% dari kos operasi Petronas dari sudut cukai tanah, cukai perniagaan, peluang pekerjaan, peluang perniagaan dengan Petronas kan lagi besar dari royalti tu yang belum tentu dapat?? Apa susah, bagi je Tok Bali tu kat Petronas, diorang pacak je tiang, masuklah duit tu. Tapi kat siapa kerajaan kelantan bagi??? Depa bagi kat penipu yang kata akan beri derma 4 billion pada kelantan, sekarang apa jadi?? Mana projek2 O&G yang dijanjikan?? Petronas depan mata je, offerla diaorang, tak payahlah nak maki hamun mcm org bodoh, macam tu ke niaga??


So kesimpulannya mudah, apa hak Kelantan? Apa Husam dok kelentong ni?? Sebenarnya Kelantan kena bijak, kalau dah tahu royalti tu takde can nak dapat, kaw timla secara professional dengan Petronas untuk beroperasi di Kelantan. Tak perlu royalti tu, royalti kalau nak banding dengan kos operasi, kos operasi jauh lebih tinggi, kalau Petronas labur kos operasinya di Kelantan lagi baik untuk rakyat Kelantan, direct je dengan peluang pekerjaan dan peniagaan, tak payah nak gaduh2. Kalau pemimpin PAS cakap mcm taik dok maki hamun macamana la nak tarik minat Petronas labur / bisnes di Kelantan.

40 comments:

Anonymous said...

terengganu juga bukan royalti tuan..tapi wang ihsan...sabah sarawak tertakluk akta borneo tak silap..dia lain dari semenanjung...fakta sebetulnya boleh dikatakan kelantan dan terengganu (semenanjung) takde hak tuntut royalti selagi diluar 3 batu nautika..kecuali minyak itu didaratkan dikawasan bawah 3 batu nautika, baru boleh sembang lebih tuntut royalti.. (katakan akta darurat 1969 masih terpakai)

Anonymous said...

Adoiii...padan muka yang dok berarak mintak duit royalti tu, hidup2 kena tipu dengan puak2 hamPAS....len kali sebelum diperbodohkan baik cari fakta yang betul....kahkahkah

Anonymous said...

keluarkan kelantan dari malaysia dan kita tengok minyak itu milik siapa dan kekayaan rakyat kelantan akan menyamai negara brunai jika tidak berada dalam malaysia hasil dari kekayaan minyaknya

Anonymous said...

kalau betul la ape yg ko tulis ni benar, sepatutnya kite sebagai rakyat malaysia mempertahankan hak malaysia,klu minyak boleh didaratkan dekat thai mengapa dekat malaysia tak boleh..

Anonymous said...

@Anon 18 July 2012, 8:05

1. Betul ke keluarkan Kelantan dari Malaysia, Kelantan akan kaya mcm Brunei? HAHAHAHA. Bahalol.

2. Brunei, kalau tgk telaga2 diaorang, tak banyak bertindih oi. Lain Kelantan, berapa banyak negara bertindih kat situ, Malaysia, Thailand gerenti claim punya, kalau dah 2 negara claim utk reserve yang bukannya besar sangat pun, ape yang tinggal utk kelantan?? Tinggal seluar dalam la hahahaha....

3. Tgkla balik kerentas rentas dan koordinat tu oi mangkok.

jeebond said...

Awat yang hang bodo sangat azli oi.. Sempadan MTJA tu antara malaysia-Thailand.. Kelantan dok dalam negara mana? ok katakan hasil minyak tu dibahagi dua antara kerajaan malaysia dengan thailand.. so sekarang ni kelantan tuntut royalti dari thailand kah? jawabnya tentulah tidak.. kelantan tuntut dari kerajaan malaysia sebab kawasan MTJA tu terletak dalam negeri kelantan (kelantan pula sebahagian dari malaysia) sebahagian atau sedikit dari hasil yang dibahagi antara malaysia-thailand tu.. jadi dimana silapnya tuntutan itu?

Anonymous said...

jeebond ke jebon

memang lah kelantan dalam malaysia. tapi minyak di bawah MTJA jadi apa kaitan dengan kelantan. Penang, perak, perlis dan lain lain pun boleh juga dapat kalau kelantan nak royalti tu. tu hak persekutuan apa hak kelantan

Anonymous said...

@Jeebond

1. Hah kalau mcm tu apsal Kelantan tak step claim depa masa 1979 lagi masa Malaysia-Thailand sign forming MTJA tu?? Cuba cerita sikit?? Apsai baru sekarang?? Hang ni bangang ke?? Tak tahu ke implikasi dia??

2. Senang ja jawapan dia, kalau Malaysia benarkan Kelantan dapat royalti dan ignore petroleum act 1974 walaupun bertindih, Terengganu pun akan step up utk claim, Terengganu pun bertindih.

3. Yang tu belah Malaysia ja, dah 2 wilayah claim, belah Thailand yang akan claim Thailand, Songkhla, Patani dan Narathiwat lak akan claim, jawapan simple je, "Kalau Kelantan boleh dapat apsal aku tak boleh dapat?"

4. So 5 wilayah akan claim royalti, kalau Kelantan dapat, so ape akan jadi?? Collapse la MTJA, kos royalti akan meningkat laa. Ape jadi kalau kos royalti meningkat?? Kos operasi perlu diturunkan laa, kalau kos operasi diturunkan, syarikat Minyak mana yang nak gali kalau dah underquote?? Lu pikirlaa. Husam nak gali pakai cangkul???

5. Kenapa sekarang baru nak kecoh, kenapa tak 1979?? Pemimpin2 Pembangkang termasuklah BN (Ku Li) dah tahu pun pasal isu bertindih ni, sekarang ni saja ja utk politik ja. Kalau depa menang, depa "shelve" ja isu ni ngan bagi alasan ini isu antarabangsa, mcm tak kenal puak2 PR ni.

Anonymous said...

Itu lah sebab nya mesti ada edukesyen (kata ucop Hantu kak limah). Geng-geng yang bising tu pun jenis bagi bisnes kedai kopi pagi-pagi, mana ada masa nak fikir pasal hak. Jenis samseng nak buat macam mana. Dan Itu lah sebab nya mereka ni dan parti nya mudah diperkotak katikan oleh PKR dan DAP dan Singapok. Tawakkal tak bertempat, usaha tak ade, memekak je yang lebih.

Anonymous said...

@Anon 8:34

1. Ohh kalau pasal piping tu ko kecoh pasal pertahan hak Malaysia, Rakyat Thailand pun boleh sound jugak - "Apahal syarikat Malaysia Carigali dok dapat banyak status OPERATOR kat blok2 tu, tu milik hak Thailand gak tu??"

2. Ini bawah MTJA, depa give and take sama depa, ok la tu, Thailand pun invest, Malaysia pun invest.Depa susun ikut skop yang mereka setuju la bro.

Anonymous said...

1. Persoalan utama yang paling mudah, apasal Husam dan kerajaan pembangkang nak kecoh sekarang?? Apsal tak dahulu lagi, ini dah di bentuk pada 1979 lagi bukannya baru.

2. Realitinya puak2 ni dah tahu, depa pun ade dokumen2 MTJA ni. Depa saja kecoh sekarang sebab mileage politik ja.

3. Itu persoalan misterinya, kenapa baru sekarang??

Anonymous said...

1. Aku setuju dengan penulisan Azli.

2. Kalau PR menang Putrajaya pun, royalti pada Kelantan pun takkan gerenti. Maklumlah bila PR bagi pada Kelantan, 5 wilayah akan claim royalti jugak.

3. 3 belah thailand iaitu Songkhla, Narathiwat dan Pattani. 2 belah Malaysia iaitu Kelantan dan Terengganu. Jadi pening kepala, kos royalti melonjak. Inilah dia kalau masalah bertindih.

4. Last cara nak selesaikan bentuk mekanisme mcm MTJA jugak yang akhirnya BACK TO SQUARE ONE. Pi mai, Pi mai, tang tu jugak hahaha. Buang masa dan duit bayar lawyer je.

Cifut said...

Jebon,
Secara jujur aku alu2kan kelantan keluar dr Malaysia. Kita tgk mcm mna n ajis boleh hidup dgn semata duit minyak yg dikongsi 3 negara tu (thailand, malaysia n kelantan).

Kerajaan Malaysia pun tak payah susah2 bagi RM213j khas utk bekalan air Kelantan, RM10 billion utk infrastruktur kelantan, RM53.8 juta utk e-kasih dan RM8.45j hanya utk BR1M rakyat kelantan shj. Ada berbillion2 lagi dana dari kerajaan pusat yg diperuntukan utk kelantan yg tak tertulis dlm komentar ni.

So, amat2 dipersilakan klu kelantan nak keluar malaysia.

Servant of God said...

Azli Shukri!

Memang hebat bro punya kupasan. Ini memang sangat berguna.

Terima kasih banyak2, dan syabas! Very well done indeed.

Anonymous said...

1. Ni aku nak tulis pada penyokong PAS dan rakyat Kelantan.

2. Korang tak payahlah buang masa nak fight royalti yang akhirnya tak dapat sebab bertindih. Tgk Singapore tu, depa tak dapat royalti pun, tapi income depa besar dari operasi O&G Indonesia. Depa jadi servis provider je pada syarikat2 besar Minyak.

3. Guna otak, tanah perairan Kelantan tu lebih strategik banding ngan yang ade salah satunya kemaman supply base. Offer je kat syarikat2 Minyak ni terutamanya Petronas. Depa nanti invest punya.

4. Nak lagi sedap, pegi "gosok" sikit Abg Najib tu mintak recommend "First Right of Refusal Vendor Development Program Petronas" utk Kelantan. Petronas punya operation bukak sikit utk rakyat Kelantan, mcm bisnes, kerja ke, supply ke, servis provider ke, fabrication ke. Kena give and take la sikit, kalau kasar sangat, tgk muka pun tak mau.

5. Bila semua dah masuk kat Kelantan dan Operate lepas tu tambah lagi dengan Vendor development Program. Sedapla Kelantan, tak payah nak harap royalti. Dengan cukai, splash ekonominya cukup dah, kenyang Kelantan. Bagi makan dan tempat tinggal utk operator2 kat situ je dah lumayan belum yang lain2 lagi.

6. Tak payah nak bercangkung tunggu akhir tahun utk royalti tu, jadi servis provider je income Kelantan daily, monthy tau. Jadi montel Nik Aziz tu hahaha.

7. Pikirla sikit, tak payah ketegag sangat. AKu dengar org Kelantan cukup hebat berniaga, takkan vision mcm ni tak nampak??

8. Push je Kelantan jadi hub operasi Minyak kat Utara Laut China Selatan jauh lebih baik dari kecoh pasal nak kejar royalti yang takkan dapat. Give and takela ngan BN tu, sudah-sudahlah bertumbuk tu.

Anonymous said...

BABI said, Jeebond boleh minta royalti bukan dari dari minyak, kalau Kelantan keluar dari M'sia, Pas boleh juga minta royalti upah bawa masuk pelacur thai atau dari DAP ehehehhe, boleh buat duit tu. Pasal itulah orang kelantan ni jgn main buta buta tuli ja taksub ikut mcm lembu mana tuan dia pergi ke hulu ke hilir, patuh tu ada had, orang suruh pergi sekolah belajar tinggi tinggi, bukan jadi bodoh. Mmg sakit hatikan kalau orang bertojey mengutuk, tapi lapang dada sikit.

Anonymous said...

Satu Penyiksaan dengan penuh kezaliman oleh kerajaan UMNO ke atas rakyat negeri Kelantan kerana rakyat Kelantan Yg mejority nya melayu & beragama Islam memilih Parti PAS untuk memerintah.

Penyiksaan penuh kezaliman ini saling tak tumpah seperti penyiksaan oleh zionis Israel ke atas umat Islam Palastein.

Orang (UMNO)m yg menyiksa rakyat kelantan ini tidak membaca dan mematuhi perjanjian ( sifat munafik) yang mengatakan royalti 5% perlu di berikan untuk negeri yg minyak di jumpai dan daratkan di negeri tsb.

Kezaliman, penyiksaan, penindasan ke atas rakyat kelantan yang mejority umat islam ini telah lama berlaku. sejak PAS menang..

Dulu di tahun 1999 PAS menang di Terengganu, Royalti di tarik baik dan di ganti dengan Wang Ehsan...apakah azli tak mahu menulis tentang kezaliman Maha Firaun yang mempunyai anak yang memiliki Kilang arak itu.

Kezaliman, penindasan, penyiksaan ke atas rakyat ini akan di teruskan di Selangor pulak...Air di negeri Selangor akan di tutup.. rakyat akan di siksa dengan ke tiadaan Air....ini lah Haram jadah nya UMNO, dulu kini dan selama nya....

Anonymous said...

UMNO sanggup berkongsi wang minyak dengan Thailand yang me zalimi pendudk Islam Selatan Thai.

Lupakan mereka tentang masjid krisik...Askar thai menenmbak dan membunuh Umat Islam Selantan Thai..

Tetapi UMNO sanggu berkongsi keuntungan minyak dengan mereka daripa berkongsi dengan Rakyat negeri Kelantan...

Anonymous said...

Apa hak Kelantan nak claim royalti ni??? cube habaq sikit...!!!! Kalau setakat nak bagi sentimen mendayu-dayu lebih baik rakyat Kelantan mintak dengan Lee Kuan Yew yang N.Ajis lagi bagus dari BN. Cuba belajar dari kesilapan FMT tentang isu Lynas, berkokok sana sini kononnya Lynas tak selamat rupe-rupenye setakat cakap dan sentimen sahaja, dari segi saintifik ZERO.... last-last kene mintak maaf.

Buat Husam Musang... kini anda 0-2. Di mahkamah kelmarin anda kalah sebab KEBODOHAN anda, kini fakta yang terbentang luas melayakkan anda menjadi BODOH BAHALOL kuasa dua......

Anonymous said...

Betul la. Rakyat Kelantan ni hanya ikut perasaan je. Fakta satu apa pun tarak, bila bawa ke mahkamah kalah. Lepas tu salahkan UMNO... memang keturunan haprak mereka ni.

Anonymous said...

@Anon 11:58+12:01

1. Merapu ja hang ni, dah kantoi menipu pusing pulak pasal UMNO sanggup kongsi ngan Thailand konon.

2. Oi tgklah keratan rentas dan layout tu, Tu minyak Thailand jugak, ko ingat Malaysia boleh memandai korek selamba je?? Bodoh. Kenala kongsi, minyak diaorang jugak bangang.

3. Kalau bagi kat Kelantan je dan tolak semua elemen pertindihan ni, 4 wilayah lagi spt Pattani, Songkhla, Narathiwat, Terengganu nak letak kat mana?? Letak dalam Jamban?? Ko ingat depa ni nanti senyap je ke bila Kelantan dapat??

4. Bila semua dah mintak, burst la cost royalti, bila dah terlalu tinggi kos royalti, syarikat minyak mana berminat nak korek oi?? Nak korek pakai ape?? Cangkul?? Bahalol!!.

Anonymous said...

@Anon 11:58+12:01

1. Yang hang ni bangang sangat ni apesal, itu pasalla sistem pendidikan Malaysia ni perlu diperbaiki sebab kebodohan org mcm hang masih dok ada.

2. Ko ingat dengan royalti minyak je boleh jana pendapatan Kelantan?? bangang. Kalau dah tahu tak dapat, pegi la jadikan Kelantan sebagai servis hub operasi minyak, kerjasamala ngan Petronas, jauh lagi besar dari royalti dengan peluang2 perniagaan, pekerjaan, vendor program yang nilainya ratusan billion utk jangkamasa panjang. Yang dok buang masa dan duit bayar lawyer DAP Bar COuncil tu buat ape?? Korang kalah pun kena bayar diaorang jugak, lawyer jugak yang untung. Bodoh.

3. Nak tergelak lak boleh lak PAS bagi offer kat I'DA World Group Sdn Bhd (I'DA World) nak develop perairan Kelantan yang dekat ngan blok JDA tu, seronok la tu, dapat cek 4 billion, last2 ape jadi?? haprak hahaha. Petronas depan mata ko tak nak offer, maklumlah UMNO dajjal, bangang punya org.

Anonymous said...

July 18, 2012 12:48 PM.... punaisihat Selangor tak mau jadi punaisihat negeri Kelantan, tu sebab rakyat Kelantan yang BODOH-BODOH tak nampak semua tu....!!!

Yang diorang nampak, emas wajib turun dari langit ke negeri Kelantan. Kalau emas dah terbukak plastik, nilainya akan turun sikit. Faham maksud saya??? hehe... sinis tu....

Megat Alam Gempita said...

Artikel ringkas tapi mantap bro...tapi biasalah puak-puak hamPAS ni mana nak terima kebenaran kerana ia dosa yang tidak boleh diampunkan tanpa restu N.ajis.

Sekarang ni puak hamPAS nak pulak agar segala hasil petroleum ni di daratkan ke Kelantan...err ada pelabuhan ke kat kelantan. banjir tahunan pun tak dapat atasi macamana nak buat pelabuhan dan terminal minyak? Setakat boleh buat minyak urut kote boleh ler.

Anonymous said...

Bodoh piang lah hangpa yang masih lagi buta tuli.. hangpa baca abis tak apa si azli tulis..?? ke hangpa nie jenis baca harakah & malaysiakini jek.. bodoh bengap.. kalo dah taksub tu menatang bodo pun depa anggap betul.. dasar anjing belaan.. tu malaysiakini kata malaysia nak buat reaktor nuklear pulak.. gi lah meroyan.. menatang sungguh..!!!

Anonymous said...

Komen budak budak hingusan Pas selalu tersasar dari tajuk dan reality seolah mereka ini terencat akal gamaknya... Itulah ..suruh belajar..sibuk berdemo... kan dah tak pandai...

Dikhuatiri ..keciciran minda..akan menjadikan mereka dan anak cucu menjadi hamba atau diperalat orang selama lamanya... ini dinamakan perasit negara...

Anonymous said...

Kalau PM tu mewakili kerajaan Malaysia dan Kelantan tu negeri dlm Malaysia, dan PM ni org melayu bersemangat melayu dan Islam, dah lama ikhtiar utk tolong negeri jajahan melayu ni. Tapi hampeh, bukan kata PM, pemimpin UMNO lain pun sama dgn PM hanya guna simbol melayu utk kuasa dan buat harta.

PR said...

Kalau fakta besar kuman dah nak meroyan, baik jadi tukang kebun.

Baca ni: http://royaltikelantan.com/site/2009/12/fakta-royalti-petroleum-kelantan/

siko sorik said...

mana ada masa ku li buat akta tu utk ditubuhkan petronas state pasal 3batu nautika,,tu undang2 darurat,,jangan nk menipu sapa2 xpercaya buka akta pembangunan petroleum,,sekarang darurat(semasa krisis umno pas)di kelantam najib dh tarik blik thun lepas xsilap,,ckap ikut sedap mulut jah,,minyak yg di carigali disitu dibwh EEZ,,aku CABAR sini buat petisyen biar kelantan kluar dr malaysia,,lepas tu kita tgk sempadan kelantan yg memberi dn mewujudkn sempadan EEZ dan sempadan negara malaysia dpt kt sapa,jgn brsikap kurang ajr,,sekali lg Aku cabar buat petisyen biar KELANTAN keluar dari MALAYSIA,, sanggup kau hina kelantan,,sepatutnya berterima kasih pd negeri2 pengeluar minyak yg sanggup bg hasil minyak 90% pd petronas,5% k.pusat,5% negeri melalui perjanjian,beserta sekali penubhan petronas utk bgun negara,,perjanjian yg disain adalah sama antara sabah,srwak,terengganu,kelantan,,

siko sorik said...

teramat bodoh kenyataan admin suruh petronas pacak tempat proses minyak di tok bali,,sedar xadmin kerajaan kelantan telah menyediakan tmpt pendaratan lama dah di kelantan(tok bali) tp di nafikn oleh bekas PM kesayangan umno,,MAMAK kuti,,smua org kelantam thu hal ni,,malah pernah mask ahkbar,,negeri yg tiada minyk pulak ad kilang proses,,berpakat pulak dgn siam kafir naekkan d songkla tempat kafir lepas tu salur ke gurun kedah,,last2 naratiwat dn kelantan yg membentuk sempadan kedua-dua negara xdpt apa ,,naratiwat dn kelantan tempat yg MELAYU dn beragama islam mcm admin,,SeKali admin aku cabar sapa2 tolong buat petisyen utk kelantan kluar dr malaysia lepas tu kita tgk sempadan EEZ dn sempadan negara dpat kat sapa,,

siko sorik said...

kau tahu tak admin dgn tertubuh nya petronas melalui perjanjian ini,,hak minyak ni kepunyaan PETRONAS,,kerajaan pusat dan negeri tiada hak atas penemuan minyak,,maknya disini tiada istilah sempadan,,kerajaan pusat ni hanya pemegang dlm petronas dn penerima dividen,rujuk bhgian 4 pembyaran,,akta144,,,dlm konteks ni hanya pettonas yg perlu membayr royalti kepada kerajaan pusat dan negeri sebanyak 5% masing2,,selebih nya dpt kt petronas,,petronas ni ibarat berkecuali,,di bwah perjanjian dgn thailand ni berlaku pertindahan bkn dt segi sempdan EEZ tp blok minyak yg sama mknanya ad susutan jika diambil oleh slah seorang jd dr sini lah di tubuhkan joint divelopment,,tu saja,,tp mesti la semasa sain perjanjian tu melibatkan negara,kalu bg 50-50 antara petronas dn syarikat thai,royalti tetap dpt kt pusat dn negeri dr hasil diperolehi,,xdop guna aku tulis panjang kau pom mesti xpercaya mudahnya kita tgggu keputusan mahkahmah,,klu betul ada hak aku sbgai rakyat kelantan tp dia xbayar dn bangunkan tempt yg bukan hak insyallah aku xhalal wlau satu sen pom pd mereka yg dpt manfaat nya,sokong&bersubahat,, igt kata2 tun razak mna2 negeri akan dpat royalti xkira luar@ dlm pesisir,,mereka yg tubuhkan petronas pun masih hidup lg ,ku li yg hebat sehingga shell dan esso terpaksa bg teknologi dn ilmu kpd petronas,,bukan Mamak kuti,

jugrageo said...

Mana ada sempadan Kelantan dan Terengganu begitu juga Pahang dan Johor dilaut lepas, kita panggil Negeri-negeri PANTAI TIMUR.
Petronas yang buat sempadan.

Anonymous said...

kelantan pening sebab duit tak cukup.. sebab apa tak cukup? sebab negeri tak berkat. kenapa tak berkat? rakyatnya suka bergaduh, buat huru-hara,bakar stadium,fitnah dah jadi kebiasaan.

kelantan luas tanahnya 15000km persegi,ada banyak balak,emas dan galian lain,sawah padi ,garis laut yg panjang patutnya rakyat boleh hidup senang memanfaatkan hasil bumi tapi..

urus tadbir kerajaan kelantan yang lemah,cari jalan senang minta duit royalti petronas

bandingkan dengan selangor yg cuma 9000km persegi boleh jadi antara negeri terkaya di Malaysia ni padahal takde duit petroleum pun.

ini bukan masalah royalti,masanya dah tiba tukar kerajaan supaya boleh mentadbir kelantan dengan baik bukannya jadi duri dalam daging di malysia ni

sham said...

Ali dan abu masuk agreemnent nak beli rumah. Bodohnya Abu dan Ali sebab rumah tu milik orang lain, takdapat la rumah itu.

yang bodohnya siapa?

Carilah hujah yang logik lagi selain hujah macam nak terang kat budak tak sekolah.

Anonymous said...

negeri tak berkat?? memang jahil betul kata macam tu. Kami rakyat Kelantan hidup aman makmur..alhamdulillah makan pakai pun cukup semua. ALhamdulillah, banjir pun kurang sekarang. Ingatlah wahai manusia..segala perkataan anda semua akan dibicarakan di depan Allah S.W.T..jangan rasa diri hebat. Allah taala Maha Berkuasa.

Anonymous said...

Ape ape pung , umno dulu memang terbaekkk , tapi PRU 13 nanti UMNO loni akan jadi Pembangkang ... setuju ka ??

Anonymous said...

Hhhaha..cabar buat petisyen biar kelantan kluar dr malaysia? Buat ah...tak cukup sign nnt bgtau ah..

7hatibumi said...

Macamana negara sarawak teramat layak pun kerajasn pusat x bagi royalti malah setiap hari...demi hari hasil minyak dan gas di ambil kerajaan pusat...5% adil ke berbanding dgn berbilion hasil minyak di miri sebulan saja belum lagi gas...tak termasuk sabah.

7hatibumi said...

Nampaknya dah berbulan tunggu jawapan BAGAIMANA SABAH DAN SARAWAK SAMPAI SEKARANG PUN TAK ADA ROYATI...KORANG CAKAP JER LEBIH TAPI TAK TAHU APA-APA.SEJARAH YG KAU ORG BELAJAR TAK BETUL..SEMUA SEJARAH DI SEKOLAH TELAH DI UBAHSUAI..DEMI MENYEMBUNYIKAN SESUATU...DAN HAK2 SABAH DAN SARAWAK.....

7hatibumi said...

SEJAK BILA STATUS SARAWAK DAN SABAH JADI NEGERI...?NYATAKAN TARIKH...?KALAU IKUTKAN SEJARAH BORNEO...STATUS SABAH DAN SARAWAK BUKAN NEGERI...NE..GA..RA..