June 14, 2012

Strategi BN Banyak Tempang

Kadang-kadang terasa bengang juga dengan melihat kaedah atau strategi BEBAS/BN/UMNO dalam melakukan serangan terhadap PR dan para pemimpinnya - kita masih menggunakan cara lama. Sebagai contoh isu nombor pendaftaran kereta BBM 3 milik Azmin, kita seolah-olah masih mahu Azmin yang menjawab bagi dirinya, bagaimanakah dia memperoleh nombor pendaftaran mewah tersebut. Buang masa aje kalau macam itu. Semak sahaja dengan JPJ - dapatkan bukti kukuh dan kemudian dedahkan sahaja pada media. Habis cerita. Kita banyak bertanya dan tergopoh-gapah mendedahkan kelemahan para pemimpin PR tanpa terlebih dahulu menyediakan kelengkapan bukti yang kukuh. Contoh lain, berhubung isu kawalan akuan 3 bilion milik Anwar, kita jangan cakap banyak, tapi kita harus sediakan sahaja bukti dan kemudian dedahkan pada media. Strategi kita nampaknya banyak yang memakan diri kita sendiri. Kita tidak cekap bermain dengan isu dan tidak merancang dengan teliti lagi sempurna. UMNO perlu berubah dalam hal ini. Kita harus ingat kata-kata Saidina Ali - "Kebenaran yang tidak tersusun akan tewas kepada kebathilan yang disusun dengan baik".

KUALA LUMPUR 13 Jun - Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali digesa membuat penjelasan berhubung pemilikan nombor pendaftaran kenderaan BBM 3 yang digunakan pada kereta Toyota Camry miliknya. Bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anuar Shaari berkata, beliau hairan bagaimana Azmin mampu memiliki nombor pendaftaran 'panas' berkenaan sedangkan Ahli Parlimen Gombak itu hanyalah seorang pegawai kerajaan ketika mula menggunakannya. 

Anuar juga mempersoalkan sama ada Azmin membeli nombor pendaftaran tersebut atau memperolehnya secara percuma semasa berkhidmat dengan Anwar di pejabat Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dahulu. "Saya ingin bertanya kepada Azmin bagaimana beliau memperoleh nombor pendaftaran kenderaan BBM 3? Nombor tersebut beliau peroleh ketika masih berkhidmat di pejabat Timbalan Perdana Menteri. "Jika beliau 'membeli' nombor tersebut semasa berkhidmat dengan Anwar, beliau perlu tampil menjelaskan berapa bayaran yang telah dibuat memandangkan Azmin ketika itu hanyalah pegawai kerajaan. "Adakah ini juga ada kaitan dengan dakwaan Azmin mempunyai kekayaan melebihi pendapatan ketika itu?," tanya beliau dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Isu nombor pendaftaran kenderaan sebelum ini menarik perhatian ramai apabila salah seorang ahli pembangkang, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mempertikaikan bidaan nombor plat WWW 1 milik Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar. Berikutan tindakan Nizar yang merupakan Timbalan Pesuruhjaya Pas Perak itu, beliau menerima kecaman hebat daripada pelbagai pihak dan disiasat mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948. Malah, pihak pembangkang juga dilihat cuba memperbesarkan isu pemilikan nombor pendaftaran kenderaan apabila turut mengheret Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berikutan bidaannya terhadap nombor WWW 15. 

Sementara itu, siasatan Utusan Malaysia mendapati kereta yang menggunakan nombor pendaftaran BBM 3 itu mempunyai sebanyak 40 saman Polis Diraja Malaysia (PDRM) sehingga semalam. Kenderaan jenis Toyota Camry 2.4 cc berwarna hitam sebelum ini didaftarkan untuk kereta jenis BMW 325i yang juga menggunakan nama pemiliknya iaitu Mohamed Azmin Ali. Selain 40 saman, Azmin turut dikesan memiliki tujuh saman untuk sebuah kenderaan lain bernombor pendaftaran WEU 3838. 

Malah apa yang mengejutkan, selain 47 saman trafik yang dikenakan terhadap Azmin sejak Jun 2002, kenderaan yang menggunakan nombor BBM 3 itu juga telah tamat cukai jalan sejak 2 Jun lalu namun sehingga kini belum diperbaharui. Kebanyakan saman yang dikenakan adalah atas kesalahan memandu melebihi had laju dan paling banyak kesalahan itu dikesan di sekitar ibu negara. Difahamkan sebelum ini, Azmin menggunakan plat BBM 3 itu untuk kereta BMW.

No comments:

Saat Bila BERSATU Menjadi Hantu!

Parti BERSATU mungkin kelihatan tidak kuat. Bahkan dipandang sepi oleh banyak pihak. Namun demikian, saya menyakini bahawa BERSATU akan men...