May 19, 2011

Pengaruh Ulama Selebriti PAS - Nik Aziz Nik Mat Merudum!

Ini merupakan perkembangan yang sangat baik iaitu pengaruh Ulama Selebriti tersohor negara Nik Aziz Nik Mat semakin menjunam jatuh daripada pandangan rakyat. Baca laporan Berita Harian ini. KOTA BHARU: Kajian pendapat oleh sebuah syarikat perundingan dan penyelidikan, mendedahkan penerimaan rakyat Kelantan terhadap kepemimpinan Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat, menurun kepada 48.3 peratus, berbanding 76 peratus pada 2006 kerana beberapa faktor, termasuk penentangan rakyat di negeri itu terhadap kerjasama PAS dengan DAP.

Bagaimanapun, kajian oleh Social Matrix Research (SOCMAT) itu mendapati penerimaan rakyat Kelantan terhadap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed melonjak kepada 31 peratus berbanding enam peratus pada 2006, manakala Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Awang Adek Hussin meningkat kepada sembilan peratus. Kaji selidik yang dinamakan Tinjauan Kepekaan Penduduk Tentang Kepemimpinan Kelantan 2011 itu dilakukan pada Mac lalu. Kaji selidik sama pernah dilakukan oleh syarikat berkenaan pada 2006.

Penasihat SOCMAT, Dr Khairudin Damhoeri, berkata kaji selidik juga mendapati pemimpin PAS lain seperti Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Datuk Husam Musa; Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakub dan Timbalan Pesuruhjaya III PAS Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, gagal mengulangi pencapaian hebat lima tahun lalu, sekali gus menunjukkan kedudukan PAS untuk mempertahankan Kelantan dalam pilihan raya umum akan datang amat getir.

Beliau yang juga pensyarah di sebuah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) di Lembah Klang, berkata kaji selidik membabitkan 3,000 responden berumur 21 hingga 102 tahun dan setiap mereka dihubungi sekali lagi untuk pengesahan bagi memastikan integriti hasil kajian.

"Kajian ini tidak memihak kepada sesiapa kerana ia pernah dilakukan pada 2006. Ketika itu kami dapati PAS amat popular dan sukar untuk UMNO mengambil alih kerajaan. Bagaimanapun, kali ini, kaji selidik mendapati Barisan Nasional (BN) sudah mendapat tempat kerana selepas Nik Aziz, populariti adalah kepada Mustapa dan Awang Adek," katanya kepada Berita Harian.
Kajian juga mendapati golongan yang menyukai Nik Aziz adalah yang berusia 51 tahun ke atas dan bawah 30 tahun, manakala Mustapa menerima sokongan mereka yang berusia 30 hingga 50 tahun.

Beliau menegaskan hasil kajian pada 2006 menunjukkan rakyat Kelantan tetap akan memilih PAS walaupun Nik Aziz meletakkan jawatan ketika itu.

“Bagaimanapun, kali ini, jika Nik Aziz meletak jawatan BN dijangka akan kembali merampas Kelantan,” katanya. Ditanya mengenai punca kemerosotan sokongan terhadap Nik Aziz, beliau berkata, rakyat Kelantan belum dapat menerima kerjasama PAS dengan pakatan pembangkang, terutama DAP. Katanya, sebelum ini PAS melaungkan dasarnya menegakkan Islam dan menentang pihak yang berkawan dengan kafir, tetapi kini parti itu sendiri sudah berbaik dengan DAP yang jelas menentang Islam.

"Faktor kedua adalah perpecahan dalam PAS berikutan ada kem Erdogan, iaitu kepemimpinan profesional seperti Husam dan Dr Hatta Ramli. Selain itu, ada kumpulan kerajaan perpaduan terdiri daripada Timbalan Presiden PAS, Datuk Nasharuddin Mat Isa dan Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustapa Ali serta kumpulan tradisional yang diketuai Mohamad Sabu.

“Penurunan populariti Nik Aziz juga berpunca daripada menantunya, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman dalam kes Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PBMK),” katanya. Dr Khairudin berkata, isu pelbagai fatwa yang dikeluarkan Nik Aziz, mengelirukan orang Melayu sehingga menyebabkan mereka tidak lagi yakin padanya.

SOCMAT ditubuhkan sebagai badan perunding bebas kepada mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau syarikat yang mahu mendapat nasihat serta penyelidikan berhubung isu masyarakat, politik, sosial, ekonomi dan pasaran. Kaji selidik terbaru itu dilaksanakan menerusi temubual di tempat awam, seperti pasar, masjid dan warung makan selama tiga hari bermula 25 hingga 27 Mac lalu.

Dr Khairudin pernah bertugas sebagai perunding bebas di Pusat Kajian Strategik Negeri Kelantan pada 2006 dan melakukan kaji selidik terhadap kepemimpinan Kelantan. Beliau juga ditugaskan melakukan analisis keputusan pilihan raya umum pada 2004 dan 2008 mengikut Parlimen, Dewan Undangan Negeri (DUN) termasuk daerah mengundi dan saluran. Kajian berkenaan membabitkan 6,000 daerah mengundi dan 18,000 saluran mengundi yang mendapat pembiayaan Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK).

FAKTA
Keputusan Kaji Selidik Social Matrix Research

Datuk Nik Aziz Nik Mat – 48.3 peratus
Datuk Seri Mustapa Mohamed – 31.4 peratus
Datuk Awang Adek – 9 peratus
Datuk Mohd Amar Nik Abdullah – 1.8 peratus
Datuk Husam Musa – 1.6 peratus
Datuk Mohd Alwi Che Ahmad – 1.3 peratus
Datuk Mohd Fatmi Che Salleh – 1.1 peratus

8 comments:

Anonymous said...

ko mesti letih kan nak come up with an article that is "credible" and "believable" macam ni? Did you not go look high and low for something to paint "opposition" in negative light? hehehe... don't you find it hard to create ten lies to support one made up by your bosses? But you have persevered so far and that is good, but for how much longer and for how much...? Do you sleep well at night? Berbaloikah anugerah pandai menulis engkau yang Tuhan bagi, ko gunakan pada tahap ini saja? Zalim kalau ko tak gunakan ke arah yang lebih bermanafaat sedangkan ko mampu.

hihihi..... but of course you won't let this comment out, right?

Anonymous said...

oihhhh komen aku keluar lah, aku minta maaf Azli kerana buat assumption ko akan censor komen aku, rupanya ko lebih terbuka daripada kebanyakan bloggers nyamuk (except Papagomo) yang "regulate" comment section khas untuk pandangan yang pro sahaja.

have a good day

Anonymous said...

nik aziz telah menjadi darah daging dan nadi rakyat kelantan. mungkin kajian ini betul tetapi responden yang silap - banyak responden umno / peniaga pasar yang bermasalah dengan kerajaan kelantan dijadikan responden. apa pun fatwa nik aziz akan dianggap betul, tepat dan benar olih rakyat kelantan, hata undi pangkah langkah mayat kapal sinki sink sin adalah menjadi satu kewajpian bagi pas / rakyat kelantan sekiranya itu kapal sinki sink sin bertanding atas tiket dap dikelantan berbanding undi pangkah umno/bn.

Anonymous said...

Bukankah PRU 2004 Pas telah dipimpin oleh nik Aziz , nyaris-nyaris nak tumbang berdepan dgn Tok Pa , rasanya kali ini tok pa boleh mengatasi dgn mudah! paspun sudah malas nak jadi kerajaan

Muhammad Azli Shukri said...

Tq

Adi Kencana said...

Rasanya mcm mana sekalipun ada tinjauan, geng2 PAS & PKR akan tetap tolak hasil tinjauan kalau x berpihak kpd mereka.

Nak tahu pasal taktik terkini Nurul Izzah ambil kredit dari usaha UMNO?

Boleh baca di sini:
http://apakecoh2.blogspot.com/

Anonymous said...

UMno jgn dok berangan-angan nak tawan Kelantan dlm PRU13....bawakle pitih banyak mana pun....org Kelantan Insya Allah akan tetap pangkah PAS......

Muhammad Azli Shukri said...

tq

Saat Bila BERSATU Menjadi Hantu!

Parti BERSATU mungkin kelihatan tidak kuat. Bahkan dipandang sepi oleh banyak pihak. Namun demikian, saya menyakini bahawa BERSATU akan men...