February 22, 2011

Pakatan Rakyat 2011 : Apabila Dunia Adalah Pasaraya

1. Saya tertarik untuk berkongsi dengan pembaca blog saya, sebuah rencana yang perlu kita baca dan fikirkan - hasil tulisan saudara Fareed Dawood dari portal Malaysia-Intinct. APABILA MELIHAT BAGAIMANA negara-negara Timur Tengah berjaya dijatuhkan melalui revolusi rakyat, pembangkang Malaysia semakin tidak tahan kemaruk gian lagi merenyam dan geram sangat untuk berkuasa. Saban hari mereka makan tak kenyang, mandi tak basah teringatkan kerusi Putrajaya. Ini bukan baru, malah hidup mati mereka, mungkin juga sejak lahir, bukan untuk Yang Maha Esa, bukan untuk anak isteri, bukan untuk negara, bukan untuk mencari ketenangan menikmati nikmat Allah iaitu keselesaan dan keamanan di bumi Malaysia, tetapi untuk kuasa semata-mata.

2. Mereka tidak kenal erti hidup, mereka tidak tahu bagaimana untuk menghargai keluarga mahupun masa mereka di dunia ini. Bagi PAS yang mereka tahu hanyalah bencikan UMNO. Bagi PKR yang mereka tahu hanyalah Anwar mesti jadi PM. Dan bagi DAP pula yang mereka tahu ialah mereka bencikan Melayu dan Malaysia ini harus ditawan. Anwar, Nik Aziz, Hadi Awang, Wan Azizah, Kit Siang, Guan Eng dan semuanya sama saja di mana mereka sanggup menghabiskan seluruh tenaga dan masa mereka di dunia ini untuk perjuangan yang sia-sia kalaupun tidak perjuangan yang salah dan membawa kemusnahan.

3. Kerana itu mereka tidak henti-henti menafikan nikmat Allah kepada mereka. Hidup yang aman damai dituduh mereka sebagai derita. Negara yang makmur dituduh mereka sebagai bermasalah. Keselesaan yang dikecapi dituduh mereka sebagai penindasan. Apa masalah mereka yang sebenar? Mana rakyat yang tertindas, yang tidak dibenarkan mendapat pendidikan, yang dihalang beribadah atau yang wang mereka dirampas? Mana rakyat yang mati kerana dibunuh kerajaan?

4. Buku sekolah percuma, pembelajaran percuma, bantuan diberi bila berlaku bencana, semua ini adalah nikmat yang bukan semua rakyat di negara lain boleh nikmati. Sebagai manusia kita wajib bersyukur dan berterima kasih atas apa yang kita ada. Apa lagi nikmat Allah yang dinafi, wahai pembangkang? Apa lagi nikmat Allah yang difitnah sebagai penindasan wahai para Ulama PAS? Tetapi, bila difikirkan kembali, apa sebenarnya yang pembangkang tahu tentang penindasan atau penderitaan?

5. Bangsa Melayu yang bekerja di sektor swasta yang dinafikan hak untuk naik pangkat dan gaji oleh Ketua yang berbangsa Cina, lebih tahu apa itu penindasan. Bangsa Melayu yang berniaga tetapi ditekan oleh vendor dan pembekal Cina lebih kenal apa itu penderitaan. Tetapi, ahli politik PAS dan PKR yang hidup mewah dan ke hulu ke hilir berceramah tanpa perlu bekerja serta tidak perlu bersaing dengan bangsa Cina DAP di sektor swasta, tidak mungkin faham apa itu penindasan.

6. Hari ini, hanya orang-orang kampung Buah Pala, Kampung Jalan Assam dan pemilik gerai-gerai yang diroboh DAP di Pulau Pinang sahaja yang berhak bercakap tentang penindasan. Namun, apa yang kita lihat ialah Anwar, Husam Musa, Khalid Samad, Hadi Awang dan Francis Siah pula yang beria-ia cuba membangkitkan protes rakyat terhadap kerajaan atas alasan ditindas. Dalam ceramah dan tulisan-tulisan di blog mereka, mereka cuba menyamakan Mesir, Tunisia, Libya, Algeria, Yemen, Jordan dan Maghribi dengan Malaysia.

7. Di masa yang sama mereka jugalah yang memekik melolong meminta kerajaan segera mengeluarkan anak-anak mereka dari rusuhan berdarah di Mesir tetapi kini gian pula ingin melihat anak-anak mereka bermandi darah di negara sendiri. Rakyat Mesir merusuh kerana ekonomi yang lemah, tiada peluang pekerjaan, pendapatan per-kapita yang terlalu rendah, tiada kebebasan bersuara dan kerana ketiadaan demokrasi. Apa ke jadahnya rakyat Malaysia ingin berbuat yang sama tatkala pendapatan per-kapita, pendapatan negara kasar dan peluang pekerjaan terus meningkat?

8. Apa ke jadahnya tiada kebebasan bersuara apabila pembangkang berpeluang menghasut rakyat dan memburukkan kerajaan dan negara sewenang-wenangnya di dalam internet, ceramah malah akhbar rasmi tak kira di dalam atau di luar negara tanpa ditangkap? Apa ke jadahnya memperjuangkan demokrasi dengan cara tidak demokrasi? Apakah kerana tidak sanggup melihat kekalahan demi kekalahan dalam PRK-PRK akhir-akhir ini maka pembangkang enggan melalui proses demokrasi lagi?

9. Jika enggan, kenapa perlu membawa slogan demokrasi dalam perjuangan? Demokrasi jenis apa yang diperjuangkan pembangkang? Demokrasi ala pemilihan PKR? Jika demokrasi ala PKR iaitu berbaling-baling kerusi, memanipulasi undi, menipu, bergaduh dan bertengkar sesama sendiri yang diperjuangkan pembangkang, maka tidak hairanlah jika mereka beria-ia ingin merusuh ala negara-negara timur tengah tersebut. Bagi pembangkang proses demokrasi yang betul iaitu pilihanraya yang telus bukan demokrasi sebenar. Sesuatu itu hanya dianggap benar dan betul jika ia memberi keuntungan dan kemenangan kepada mereka walaupun ia bermakna rakyat negara ini perlu bermandi darah dan mati bergelimpangan di jalanan.

10. Walaubagaimanapun, kita yakin majoriti rakyat negara ini jauh lebih rasional, lebih waras dan lebih bijak dari pembangkang serta tidak mudah terpengaruh dengan kegilaan pembangkang. Jika ada pun rakyat Malaysia yang layak merusuh, mereka ialah rakyat di negeri yang diperintah oleh kerajaan pembangkang terutama Kelantan, Pulau Pinang dan Selangor. Di Kelantan walaupun setelah 2 dekad memerintah atas nama Islam, sarang pelacuran dekat pejabat MB pun tidak boleh dihapuskan. Kelantan juga merekodkan kemiskinan paling tinggi dengan peluang pekerjaan yang hampir tiada untuk rakyatnya.

11. Rakyat Pulau Pinang yang ditindas juga wajar merusuh terhadap kerajaan negeri yang terang-terangan zalim, kejam lagi rasis. Kampung-kampung dan gerai-gerai milik rakyat dimusnahkan sesuka hati dengan alasan yang berat sebelah. Rakyat Selangor juga harus merusuh terhadap kerajaan negeri kerana terbukti rumah-rumah urut, pusat hiburan dan jenayah semakin berleluasa kerana terdapat penglibatan ahli majlis kerajaan sendiri dengan kegiatan ini. Malah, wang rakyat juga sanggup digunakan kerajaan untuk menanggung kos guaman adun mereka.

31 comments:

Anonymous said...

mana boleh pakat kalau ada syaitan.opss! n.ajis x bg bermusuh dgn syaitan & kena istiqamah dgn syaitan @ dajal

Anonymous said...

Mungkin ada Malun yang termakan dengan hasutan 'iblis' politik kerana mereka tidak ada 'kerja' selain jual air liur dan kalau apa-apa terjadi tidak ada kerugian yang akan ditanggung (kereta yang ada itu pun bank yang punya).

Namun, kalangan bukan Malun tidak mungkin termakan hasutan 'iblis' politik kerana mereka ada banyak kerja yang belum beres dan banyak projek baru yang menanti. Lagipun kalau sesuatu berlaku diluar kawalan, banyak pulak kerugian yang akan ditanggung. Silap-silap hari bulan, kalau dulu ada banyak persalinan, last-last mungkin tinggal sehelai sepinggang.

Atas sebab itu hasutan 'iblis' politik ini tidak akan berjaya pada tahap gimik saja kerana meskipun rata-rata Malun kais pagi makan pagi, kais petang makan petang tetapi rakan mereka (satan kiasu) adalah rata-ratanya terdiri dari pihak yang cintakan keduniaan yakni tidak rela berputih mata dan apatah lagi berputih tulang.

Dalam kata lain Parti Timur Barat bolehlah palu gendang satan dengan harapan sekutu mereka (Parti Roket) akan menari mengikut rentak Timur Tengah tetapi Dap tidaklah sekemaruk itu untuk meniru tarian ala Timur Tengah (tarian gelek) kerana mereka sedar ada bahagian tertentu yang mampu memberi tekanan terhadap tulang belakang.

Lebih baik dituduh patah semangat daripada berani membabi buta. Kalau patah tulang jari hantu ada juga ampunnya tetapi kalau patah tulang tongkeng alamatnya barang tidak naik, Bro.

kah! kah! kah!

FaMouS said...

En Azli,
saya merupakan mahasiswa UiTM. Baru-baru ni baru berlangsung pilihan raya kampus di seluruh IPT seluruh negara. Ada yang mengatakan bahawa kebanyakan kerusi Majli Perwakilan Pelajar telah dikuasai oleh Pro-Mahasiswa dan ini memberi petanda terhadap perubahan landskap politik tanah air. Diminta En Azli memberikan komen terhadap pernyataan ini.

mat said...

salam saudara azli.
1-kesenangan dan kemewahan juga merupakan satu bala atau ujian bahkan yang inilah yang lebih dibimbangi oleh rasulullah.
2-cara bersyukur ialah dengan mematuhi segala perintah Allah dan rasul.
3.betul ke kelantan negeri yang paling ramai orang miskin?mana buktinya???

Anonymous said...

cuba hang pi siasat siapa yang jadi tukang tipu dan kutip tanah org melayu untuk di jual kepada cina di pulau pinang....siapa..hang dedahkan nama dan biodata nya...

2.beruk mana yang kata org melayu tanjong tokong adalah penduduk setingan.

3. Mengapa kampung cina di tanjung tokong di istihar kampung warisan cina tetapi kampung melayu tanjong tokong tidak mengapa?

4. Kampung pengakalan weld di istihar kampung warisan cina tetapi kampung melayu tidak...masa beruk mana memerintah semua ini terjadi.

5. Beruk mana yang rampas runtuhkan dan suruh org melayu penduduk kampung ladang terengganu pindah dan duduk flat sewa rm 300. Tetapi kampung cina di terengganu di istihar kampung warisan cina...ada berapa ekor cina di terengganu.

6. Beruk haram jadah mana bagi bukit genting kepada Lim Goh Tong.

7. Beruk dari parti mana bagi singapore kepada Lee Kuan yew.

8. Haram jadah beruk mana yang jual tanah dan pasir kepada lim kuan yew untuk menambak dan membesarkan singapore.

9. Beruk celaka mana yang bagi lesen judi kepada vincent tan.

10. Beruk mana memberi tanah KTM kepada singapork

11. Beruk dari parti mana yang bagi pulau batu puteh kepada singapork

12. Beruk mana yang bagi tanah kem sungai besi kepada taik jelor

13. Chulia street untuk cina, little india untuk hindu....kg baru beruk mana yng nak kongsi dengan 40% 60%...

14. Beruk mana yang tunduk sujud menyembah mohon maaf bila tercium keris pusaka warisan...

15. Beruk mana yg begitu takut cina dan keling, sehingga sasterawan melayu tulis buku pon mat beruk nak pinda....

Muhammad Azli Shukri said...

famaous, InsyaAllah saya akan komen berhubung isu mahasiswa tersebut

budakPenang said...

Beruk tu adalah nenek ko...

Anonymous said...

Tidak ada ruginya kalau mukmin seantero dunia menoleh ke belakang iaitu ke era kegemilangan silam agar ia memberikan sedikit gambaran dan panduan bagaimana untuk bergerak ke depan.

Dalam keadaan mukmin sedunia tercari-cari jalan ke depan yang lebih terjamin menuju sasaran yang dimahukan, mereka seolah-olah tidak nampak perbezaan antara dulu dan sekarang.

Maksudnya sedarkah kita bahawasanya satu masa dulu para mukmin adalah jauh lebih meluas penguasaan berbanding bukan bukan mukmin dalam segenap aspek kehidupan?

Walhal di kedewasaan ini mukmin berada di belakang dominasi bukan mukmin dalam serba serbi termsuklag aspek kesatuan?

Tidakkah aspek ini yang harus mendapat perhatian mukmin sejagat kalau benar-benar serius dalam mengembalikan kegemilangan lampau?

Hik-Hik-Hik

Anonymous said...

Beruk mana yang kata nak hapus judi pada PRU 2008 tetapi setelah dapat kuasa tutup dua belah mata terhadap aktiviti perjudian di belakang pejabat mereka?

Anonymous said...

Beruk mana yang buat bising apabila ada bukit diberi pada apek cina tetapi apabila beruk pr di kelate beri bukit pada tauke cina dia berubah jadi beruk bisu?

Anonymous said...

Beruk mana cakap berdegar-degar mahu buka negara isler tetapi setelah di sergah ayat power Karpala Pushing lantas taikk bersepah-sepah atas gelegar?

kah kah kah

Anonymous said...

Sebab itulah ada istilah political animals buat para juak dan balaci -- Beruk Politik!

kah kah kah

Anonymous said...

Cuma beza antara beruk-beruk yang ada ialah sama ada beruk itu bertuan atau tidak. Dalam konteks ini adalah jelas Beruk Anu 2:36 adalah beruk bertuan -- iaitu Beruk bertuankan homo sapiens.

Betul ke?

Anonymous said...

cuba google beruk...beruk mana yang keluar kahkaha...taip beruk dan google.....

Anonymous said...

yang itu beruk google, yang di debatkan ialah beruk-beruk Bn dan Pr.

yang mahu dinilai disini ialah antara beruk Pr dan Bn, beruk mana satu yang lebih keberukan berbanding yang satu lagi, kah kah kah!

Anonymous said...

Beruk adalah haiwan yang suka kutip, cium dan telan ulat-ulat.

Sementelahan otak manusia nampak seumpama segumpalan ulat-ulat makanya timbullah ungkapan "otak berulat".

Makanya kalau Marshal Dol nampak otak yb Kulim telah berulat, ia hanya menampakkan yang Masdol menggunakan naluri beruk untuk menilai yb Kulim.

Makanya kalau di google perkataan "pas", "beruk.", seribu satu malam tak cukup untuk melayari kesemuanya.

Anonymous said...

aku paling suka ayat anon 2:36..
15. Beruk mana yg begitu takut cina dan keling, sehingga sasterawan melayu tulis buku pon mat beruk nak pinda....
aku gelak kahkah..,kah kah kesian..kepada
mereka-mereka penjilat pungkok calit taik dengan tisu ini...
kesian...bila sasterawan melayu tulis novel interlok...kena mohon maaf dan tulisan kena pinda....kahkah kunun tuan melayu... pooorah cit
tuan melayu penakut....kahkah
pasal tu mamak tongkang boleh jadi pm selama 22 tahun..pasai melayu suka jilat pungkok...

Anonymous said...

Anu 3:05

Ko melayu ke kemboja?

Anonymous said...

Anon 3.05

melayu yg jilat pungkoq tu melayuy keturunan hang dan Anwar...melayu cam aku tak pun....kalo setakat jadi tukang salak DAP baik lg aku sokong UMNO yg jd ketua dlm BN...dimana level melayu dlm PR yg nk dibangga sgt tu?

Anonymous said...

Yang banyak mendapat manfaat politik hasil dari sokongan hinduraf adalah PR. Makanya kalau hinduraf yang komplen tentang interlok dan dalam masa sama PR tak beri kata dua pada golongan findu ini makanya itu menandakan PR juga tidak senang dengan interlok. Betulkan? Soalnya kenapa PR tidak beri kata dua pada findu? ha ha ha TST, Bro.

Anonymous said...

lar nih mamak tongkang dah besara. tak lama lagi dengan bantuan pasberg dapatlah apek tongkang jadi ketua negari pasberg.

Anonymous said...

assalamualaikum

..CERITA ATUK SAYA..

dulu atuk saya kunci rumah tak pakai pad lock pun takda hal..
tapi sekarang pakai pad lock jenis abloy pun belum tentu selamat.
dulu atuk saya kalo nak merantau negeri jauh takda org halang..
tapi skrg nak merantau negeri jauh mesti ada org yang akan halang (tol di highway)
atuk saya pernah cerita zaman dulu byk pedagang dtg tanah melayu dari arab ,cina , india untuk berdagang... tapi takda masalah pun.takda pulak org melayu time tu kecoh pasal ketuanan melayu??.. masalah muncul bila portugis dtg je...
atuk saya cakap dulu hidup takda kelam kabut mcm hari ni...
tapi hari ni atuk saya buka surat khabar dia terkejut sebab byk cerita bunuh sana bunuh sini ,zina sana zina sini, rompak sana rompak sini....
dulu atuk saya cakap takda pulak kes dia dgr org buang bayi ...
skrg ni emmmm paham paham la...
dulu atuk saya cakap nak kencing takda org halang ..
skrg ni nak kencing pun tak aman .. mesti kena tol...

jadi aku tanya atuk aku kenapa malaysia tak aman macam zaman atok ..
atuk aku jawab .sebab manusia dah byk menggunakan nafsu dari menggunakan petunjuk tuhan yang esa ...
end.............

Anonymous said...

..CERITA Tok nick..

dulu kunci rumah tak pakai pad lock pun takda hal..sebab tok nick hanya tinggal dengan 'orang utan'.

tapi sekarang pakai pad lock jenis abloy pun belum tentu selamat -- abloy beli di pasar malam agaknya.

dulu tok mick kalo nak merantau negeri jauh takda org halang...bujang trang tang-tang, tak sapa halang.

tapi skrg nak merantau negeri jauh mesti ada org yang akan halang -- eleh kena queen control ler tuh!

zaman dulu byk pedagang dtg tanah melayu dari arab ,cina , india untuk berdagang... tapi takda masalah pun -- huh berapa usia tok nick masa tu? 0.00001 tahun?

takda pulak org melayu time tu kecoh pasal ketuanan melayu -- agknya pedagang asing tarak 'langsi' kot.

dulu hidup takda kelam kabut mcm hari ni...naik unta nak kelam kabut apanya?

tapi hari ni buka surat khabar dia terkejut sebab byk cerita bunuh sana bunuh sini ,zina sana zina sini, rompak sana rompak sini -- nak menipu pun janganlah nampak sangat, walhal lanun punyalah banyak masa tu.

dulu atuk saya cakap takda pulak kes dia dgr org buang bayi -- aik! zaman jahiliyah tak adak kes buang bebi? biar betul?

dulu nak kencing takda org halang -- usia muda macam tulah, kencing sentiasa lawas. Jamban masa tu pun jenis terbuka.

skrg ni nak kencing pun tak aman .. mesti kena tol -- longkangkan ada (jamban terbuka dan percuma).

kenapa sekarang tak aman macam zaman tok nick? sebab manusia dah byk menggunakan nafsu -- betul tu! di kota sodom dulu-dulu tu aktiviti homo tak pakai nafsu, cuma pakai otak. Hebat tok nick.

Muhammad Azli Shukri said...

terima kasih komen tuan2

HighIncomeRace? said...

Saya tertarik dengan point no. 6. Itulah realiti masa kini. Signal yang ditunjukkan oleh bangsa Cina betapa benci mereka kepada orang Melayu tak kira samada mereka itu dari kalangan Umno atau PAS atau PKR. Sesungguhnya kerajaan perlu memantau keadaan ini sebelum kerajaan kehilangan kuasa. Bangsa Cina mula "demand" untuk memasuki perkhidmatan awam dengan mengintai peluang di barisan pentadbiran tinggi kerajaan (PTD) sedangkan di syarikat swasta dan multinasional didominasi oleh bangsa mereka. Amatlah malang bagi bangsa Melayu di tanah air mereka ini. Setiap temuduga di syarikat swasta dan multinasional memerlukan mereka yang boleh bertutur dalam bahasa Mandarin kononnya mereka berurusan dengan negara China. Untuk makluman pembaca, di China sendiri pun mereka mula mempelajari dan bertutur di dalam Bahasa Inggeris. Betapa liciknya mereka ini. Akhirnya, yang rugi adalah bangsa Melayu itu sendiri dan penyumbang utama kepada kerugian ini adalah PAS dan PKR yang "buta mata" dan "buta hati".

*Sepanjang 7 tahun bekerja (Akauntan) di pelbagai MNC (Multinational Company) di Malaysia, tidak pernah bertuankan bos Melayu. Perlukah dicadangkan kuota Bumi untuk MNC FDI di Malaysia?

Gedung Akal said...

kah...kah..Melayu sama Melayu sudah takut sama Cina. Melayu pun takut sama Islam...kah..kah.kah..Melayu mahu potong kepala cina bukan ajar cina potong lancau...kah...kah...kah.. Melayu mau jadi tuan...kah...kah Ketuanan Melayu ...kah...kah..

Pak Rojam said...

Nak tanya ni ! Berok 2.36 ni asai dari utan mana ? Haram jadah punya berok, hang pun tak berani nak tonjolkan diri, nama simpan dalam seluaq dalam ada hajat nak tanya kat orang. Betul2 berok makyeh ni takdak teloq!Pak Rojam

Anonymous said...

orang terasa dialah "Beruk" yang di katakan anon 2.36.........
kalau tak bersalah mengapa begitu terasa....terasa diri beruk pulak kahakah
dia kat beruk bukan kat org....awak ada sape-sape kut yg terasa ...kalau terasa.. maka anda lah spesis beruk tersebut

Anonymous said...

inilah kejadahnya bila banyak sangat berukkkkkkk berpolitik.. semuanya dah jadi berukkk.. tk bolehkah kita berhujah dengan ilmiah

Anonymous said...

Gedung akal atau gedong bebal? kah kah kah ketuanan rakyat hipokrit!

Anonymous said...

orang2 melayu ni memang le bodoh2 belaka tapi berlagak pandai. Dan yg sedih tu lalai dan senang ditarik hidung oleh orang lain atas nama reformasi kononnya. Bila nak sedar agaknya. Terus tidorlah melayu bodoh atau bangkitlah pertahankan maruah bangsa.

Saat Bila BERSATU Menjadi Hantu!

Parti BERSATU mungkin kelihatan tidak kuat. Bahkan dipandang sepi oleh banyak pihak. Namun demikian, saya menyakini bahawa BERSATU akan men...