Tetamu Kehormat...

February 1, 2011

Jangan Kerana Minyak Naik 10 Sen : Kita Lupa Penyelewengan Tabung Memali

Rupa-rupanya penyelewengan Tabung Memali sememangnya wujud dan benar-benar berlaku. Hal ini diakui sendiri oleh bekas Naib Presiden PAS, Datuk Nakhaie Ahmad. Pengalamannya di dalam PAS sudah cukup menjadi bukti bahawa Tabung Memali sudah diselewengkan. Sekiranya sebuah "tabung" pun sangat mudah diselewengkan oleh para pemimpin PAS, maka apakah yang akan terjadi, sekiranya negara ini jatuh ke tangan mereka? Fikir-fikirkan sendiri.

KUALA LUMPUR 31 Jan. – Bekas Naib Presiden Pas, Datuk Nakhaie Ahmad mendedahkan penyelewengan biasa berlaku di dalam parti itu kerana wujud segelintir pemimpin yang tidak amanah selain ketiadaan sistem pemantauan wang keluar masuk terutama membabitkan derma. Sehubungan itu, beliau tidak hairan dengan penerbitan sebuah buku bertajuk: Mohd. Sabu Air Mata di Bumi Memali karangan Zainon Ismail atau nama penanya C.N Al-Afghani kerana perbuatan menyeleweng wang sememangnya berlaku di dalam parti berkenaan.

Ujarnya, selama beliau berada di dalam parti tersebut, itulah yang berlaku malah dalam satu peristiwa iaitu selepas berlakunya kejadian Memali pada November 1985, anak- anak Allahyarham Ibrahim Libya telah diusung ke mana-mana bagi tujuan mengutip derma.

‘‘Malangnya saya difahamkan wang itu tidak sampai kepada keluarga Ibrahim Libya tetapi telah disapu oleh pihak tertentu. Saya bercakap atas pengalaman saya di dalam Pas selama 12 tahun dan inilah kebenaran yang berlaku. ‘‘Oleh itu saya tidak hairan dengan pendedahan yang dibuat melalui buku ini. Saya yakin pendedahan ini adalah berdasarkan bukti dan asas yang kuat,’’ katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas forum pembaca hari ini yang menyiarkan tulisan Zainon sendiri apabila penulis buku Mohd. Sabu Air Mata di Bumi Memali itu mempersoalkan akhbar Harakah melalui kolumnisnya Zulkifli Yahaya, keluaran 29 November-2 Disember 2010. Di dalam keluaran itu, Zulkifli mempertikaikan kononnya C.N Al-Afghani menggunakan akhbar musuh menghentam kawan dalam mengulas buku tersebut sedangkan kolumnis Harakah itu mengakui yang dia belum membaca buku itu sepenuhnya.

Buku tersebut mengundang kontroversi apabila penulisnya mendedahkan wujud penyelewengan dan penipuan berjuta ringgit milik berpuluh orang anak yatim, 14 balu dan 200 mangsa Memali oleh pihak Pas. Akibatnya seperti ada arahan rasmi, buku tersebut dilarang daripada dijual ketika berlangsungnya Majlis Memperingati 25 Tahun Memali, November tahun lalu. Mengulas lanjut, Nakhaie percaya penulis buku tersebut cuba mendedahkan apa sebenarnya yang berlaku di dalam Pas dan bukannya sengaja mereka-reka cerita atau menimbulkan fitnah.

‘‘Apa yang cuba disampaikan oleh penulis ini ada kaitannya dengan kredibiliti Pas sebagai sebuah parti yang kononnya memperjuangkan Islam. Beliau mahu memberitahu rakyat dengan ikhlas hati bahawa inilah rupanya Pas yang sebenar. ‘‘Sekiranya Pas menjadikan Islam sebagai pegangan sudah pasti tidak akan berlaku perkara-perkara sebegini. Ini tidak, penyelewengan tetap berlaku di dalam Pas,’’ katanya. Dalam pada itu, beliau juga percaya pucuk pimpinan Pas akan marah kepadanya ekoran kenyataan tersebut kerana ia boleh mencalar imej parti itu di mata rakyat.

‘‘Saya bercakap atas kebenaran dan saya sedia kemukakan kebenaran itu sekiranya diminta. Realitinya, Pas tidak boleh menafikan wujudnya penyelewengan ekoran adanya segelintir pemimpin yang tidak amanah di dalam parti itu. ‘‘Ini ditambahkan lagi dengan ketiadaan sistem pengurusan yang bersistematik hingga menyebabkan penyelewengan berlaku dengan mudah,’’ katanya

Beliau juga tidak menolak kemungkinan pucuk pimpinan Pas akan berusaha menyembunyikan kebenaran itu tetapi mereka jangan lupa bahawa sesungguhnya Allah maha mengetahui dan maha melihat setiap perlakuan mereka. ‘‘Seperkara lagi saya ingin nasihatkan Pas, sekiranya tidak mampu memelihara nama baik Islam, gugurkan sahaja nama Islam pada nama Pas. Jangan gunakan nama Islam sekiranya mereka tidak mampu menjaganya dengan baik,’’ katanya lagi.

4 comments:

Pemerhati said...

Semua orang dah sedar akan bagaimana PAS telah mengsonglap duit Dana Memali.
Cuma ahli2 PAS yg tegar shj yg tidak percaya akan kemungkaran ini.
Nasihat saya kpd ahli2 PAS ini - janganlah jadi begitu bodoh. Orang lain yg telah melahap duit dana utk dirinya, anda pula tumpang tui dapat dosa kerana bersubahat! Ada otak pakailah sikit!

shazmonaz said...

parti yg berselindung disebalik agama...

shazmonaz said...

saya memang sakit hati dgn PAS.. Ia kerana beriya2 menegakan agama tetapi ia sekongkong dgn DAP.. apa saja bangsa kafir buat semuanya SAH dan HALAL..

Saya sebagai org Islam dan tidak mencampuri politik amat terasa sekali apabila benda2 yg dilarang tetapi mendapat green light dari si NIK tu.. (tak layak dipanggil Tuan Guru)..

Hadi Awang sbgai presiden pun tak terkata dgn telatah2 si NIK DAP tu..

Melayu Pasir Gudang said...

shazmonaz saya setuju dengan pandangan awak, rasa macam nak maki hamun aje pemimpin dan juak-juak PAS nie, tapi iman nie masih kuat, menasihati jangan jadi macam mereka juga yang telah menjadikan sumpah seranah sebagai mainan di bibir...apapun memang pukimak juak-juak PAS yang sanggup memegang bendera DAP untuk menjatuhkn kerajaan Melayu Islam negara ini.