January 24, 2011

Mukhriz Punya Kerja, Lim Guan Eng Dapat Nama

Inilah yang dikatakan dengan perpatah Melayu, "Lembu Punya Susu Sapi Dapat Nama". dalam kes ini, "Mukhriz Punya Kerja, Lim Guan Eng Dapat Nama". Sudahlah kerajaan Pulau Pinang tidak tahu bersyukur, lepas itu mengaku pula kononnya segala pelaburan yang diterima oleh negeri itu daripada pihak luar, adalah hasil titik peluh mereka sendiri. "Banyak Cantik Muka Lu Lim Guan Eng", sedap mulut sahaja nak mengaku itu semua usaha kerajaan Pakatan Rakyat. Kalau tiada MITI yang membantu, jangan harap Pulau Pinang dapat projek daripada pelabur luar. Rakyat bukan lagi bodoh dan mudah digula-gulakan dengan pengakuan semudah itu. Baca laporan Bernama di bawah :

TIMBALAN MENTERI PERDAGANGAN Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata 99 peratus pelaburan di Pulau Pinang adalah usaha kerajaan pusat, khususnya oleh kementerian itu. Justeru kata beliau, kerajaan Pulau Pinang yang diteraju pakatan DAP-PKR-PAS itu tidak harus cepat 'mengambil kredit' di atas usaha orang lain dalam mempromosikan negeri tersebut sebagai destinasi pelaburan. "Kita telah jangka bahawa mereka (kerajaan negeri) akan buat kenyataan seperti itu, tetapi percayalah bahawa pelaburan yang sampai ke Pulau Pinang itu bukan semuanya daripada negara-negara yang mereka lawati.

"Contohnya pelaburan daripada Taiwan, saya sendiri yang pergi ke sana untuk mengetuai misi mempromosi perdagangan dan pelaburan, dan saya yakin daripada hasil kerja-kerja kita itu ada pelabur dari sana akan datang berlabur di Pulau Pinang," katanya kepada pemberita di Sungai Petani. Mukhriz yang ditemui selepas mengagihkan 250 kotak limau mandarin kepada peniaga di Pasar Taman Ria semalam diminta mengulas kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng bahawa peningkatan 465 peratus pelaburan di negeri itu tahun lepas mencerminkan keyakinan pelabur terhadap kepimpinan Pakatan Rakyat.

Mengulas lanjut, Mukhriz berkata kementeriannya tidak 'pilih kasih' dalam mempromosikan negeri-negeri di Malaysia kepada negara luar. "Maknanya kita tidaklah hanya bercakap mengenai Iskandar (Malaysia) di Johor, Melaka, Pahang dan sebagainya sebaliknya kita buat kerja untuk semua negeri. "Sudah tentu Pulau Pinang yang telah dibangunkan oleh kerajaan Barisan Nasional dahulu turut mendapat nikmat daripada usaha-usaha kita walaupun sekarang ini mereka di bawah pemerintahan DAP," katanya.

Pada Rabu lepas, Lim membuat kenyataan akhbar menyatakan Pulau Pinang berjaya menarik lebih RM12 bilion pelaburan pada 2010 berbanding RM2.165 bilion pada tahun sebelumnya. Beliau berkata kenaikan lima kali ganda itu mencerminkan keyakinan pelabur terhadap dasar yang dilaksana kerajaan negeri bersandarkan tujuh faktor termasuk urus tadbir dan pimpinan berintegriti. --Bernama

8 comments:

dzimba MMIM said...

DAP, PAS dan PKR...perangai serupa bro.. kerja dia kasi kelentong rakyat itu sahaja la.

Anonymous said...

Kenapa kerajaan pusat nak buat jasa banyak sangat kat PP? Syokla DAP. Hmm.. musykil juga.

Anonymous said...

anak & bapak sama saja..kaki putaQ..yang baguih depa mengaku kerja depa..yang tak elok semua tolak ke "pentadbiran yang lam"..punya la celaka dia ni..BODO

ikan said...

ok lepas ni suruh mukhriz ajak pelabur ke negeri perak atau melaka atau johor nak tak depa pegi sana...

Muhammad Azli Shukri said...

ikan - semua negeri ada masuk pelaburan, tetapi tidak la lupa daratan seperti lim guan eng.

Anonymous said...

salam...

Inilah contoh cina pendatang bangsat!

Apa nak buat ada spesis "Buang" (dalam cerita Sarjan Hassan) dikalangan orang melayu paspispus ni ..

akan tahu juga "langit tinggi ke rendah"

Kenn said...

Secocok bukan dengan definasi (bukan-doktor-punya) "Diagnosis - person with slanted nose. (Lim Guan Eng)" yang diberikan DI SINI ?

Entah panjang mana dah hidung dia dok asyik kelentong tak habis-habis.

shah dali said...

Kalau Lim Guan Eng tengok youtube ni tentu meracau dia... Negara ini tak kasi chance sama lu!

http://www.youtube.com/watch?v=PEvB_1gRIhE

Saat Bila BERSATU Menjadi Hantu!

Parti BERSATU mungkin kelihatan tidak kuat. Bahkan dipandang sepi oleh banyak pihak. Namun demikian, saya menyakini bahawa BERSATU akan men...