January 18, 2011

Kenyataan Media Peguam Ummi Hafilda : Jawapan Untuk Karpal Singh

1. Saya merujuk kepada “nasihat” yang di berikan oleh Karpal Singh kepada Peguam Ummi Hafilda yang di terbitkan di beberapa akhbar utama bertarikh 17 hb Januari 2011. “Nasihat” tersebut adalah cubaan beliau mengingatkan kami tentang batasan masa perundangan seperti yang terkandung di dalam Akta Pembatasan 1953. Beliau di laporkan berkata “Apabila sesuatu kes itu telah melampaui enam tahun…hadnya enam tahun dan mahkamah boleh menolak tanpa mendengarnya…dan dalam kes Ummi Hafilda ini, dia hendak menyaman perkara yang telah berlaku selama lebih 13 tahun lepas…”

2. Saya amat menghargai nasihat yang di berikan oleh Karpal Singh berkenaan dan berasa amat terharu kerana inilah kali pertama dalam sejarah, Karpal Singh memberikan “nasihat” kepada bakal Plaintif yang mungkin akan memulakan tindakan mahkamah terhadap rakan-rakan beliau dan mungkin juga beliau sendiri. Karpal Singh sebenarnya tidak perlu menunjukkan perasaan cemas beliau dengan membangkitkan isu masa ini kerana jika benar itulah kandungan tuntutan Ummi Hafilda nanti, beliau pasti akan dapat menyediakan Penyata Pembelaan yang terbaik.

3. Sememangnya semua pengamal perundangan di Malaysia mengetahui tentang isu pembatasan masa yang di bimbangkan oleh Karpal Singh. Namun, Mahkamah juga tidak boleh terus menolak sebarang Penyataan Tuntutan kerana isu pembatasan masa ini dan isu menentukan bilakah bermulanya kausa tindakan seorang Plaintif terhadap defendan adalah satu isu panjang yang boleh di hujahkan di mahkamah.

4. Terdapat banyak kes sivil, dalam dan luar Negara yang boleh di rujuk oleh Karpal Singh yang menunjukkan bahawa penetapan had masa bermulanya sesuatu kausa tindakan adalah bergantung kepada fakta kes itu sendiri. Saya percaya mahkamah akan membuat keputusan seadil mungkin , samada menerima atau menolak sebarang permohonan daripada pihak-pihak hanya selepas mendengar hujahan daripada kedua-dua pihak. Saya juga mengambil kesempatan ini untuk menasihatkan Karpal Singh agar menunjukkan contoh yang baik kepada peguam-peguam muda agar tidak terlalu kerap memainkan isu teknikal untuk menghadapi sesebuah perbicaraan.

5. Tumpuan seorang peguam perlu lebih kepada aspek fakta kes dan bukannya menjadikan alasan teknikal sebagai hujah menutup sebuah kebenaran. Saya juga mengambil peluang ini untuk menasihatkan Karpal Singh agar merujuk semula kepada Aturan Profesion Perundangan (Amalan & Etika) 1978, agar turut sama membantu memartabatkan profesion perundangan agar menjaga etika dan amalan sebagai peguam. Peguam harus berhujah di mahkamah, bukannya di media massa untuk di politikkan.Beliau harus memilih untuk menjadi Peguam atau ahli politik. Jangan terus mencemarkan integriti profesion guaman yang pernah di pandang tinggi oleh masyarakat suatu ketika dahulu.

Sekian Terima Kasih,

Mohd Khairul Azam Abdul Aziz,

Penasihat Undang-Undang Ummi Hafilda Ali

4 comments:

Anonymous said...

Kena kamu sebijik, Kapak Singh. Tapi dia ni buka reti sindiran.

Anonymous said...

cerita fasal undang-undang, baik pergi tengok semula filem Tiga Abdul, itulah rupanya hari ini, secara persepsinya. P.Ramlee memang seorang visionary.

DR NO

Muhammad Azli Shukri said...

terima kasih komen tuan2

Anonymous said...

Tunjuk handal sangat. Kena buku dengan ruas. Padan muka kamu Karpal Singh.

Keh Keh Keh

DR.YES

Saat Bila BERSATU Menjadi Hantu!

Parti BERSATU mungkin kelihatan tidak kuat. Bahkan dipandang sepi oleh banyak pihak. Namun demikian, saya menyakini bahawa BERSATU akan men...