November 27, 2010

Anwar Vs Zaid : Jangan Datang Masa Hadapan

Anwar Vs Zaid
Jangan Datang Masa Hadapan

Kerajaan digesa mengizin dan meluluskan segera parti baharu yang ingin didaftarkan oleh mantan calon Timbalan Presiden PKR, Datuk Zaid Ibrahim, pada Januari depan. Dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi - sesiapa sahaja boleh menubuhkan parti politik mereka sendiri. Di sisi lain, kewujudan parti baharu yang bakal dipimpin oleh Zaid ini, dilihat mampu memberi cabaran dan saingan sengit kepada kedudukan PKR. Dalam keadaan Anwar dan PKR sedang bergelut dengan pelbagai skandal - Zaid seolah-olah "membuka" harapan baru kepada ahli-ahli PKR, yang selama ini kecewa dengan percaturan dan permainan kotor Anwar dan Azmin.

BN/UMNO harus bijak mengambil peluang yang terhidang - demi meranapkan terus pengaruh Anwar Ibrahim - parti baharu untuk Zaid "wajib" diluluskan segera oleh kerajaan. Kita percaya - Zaid mampu menarik seramai mungkin ahli-ahli PKR agar berpaling tadah kepada Anwar. Kehadiran Zaid dengan parti baharunya di pentas politik Malaysia, bakal merancakkan lagi demokrasi dan perpecahan yang sedia ada. Saya melihat perkembangan ini dari sudut positif - walaupun mungkin ramai penganalisis politik yang tidak menyukainya.

UMNO perlu bekerjasama dengan parti baharu Zaid demi mewujudkan kembali keamanan dan keharmonian yang selama ini telah dicemari dengan fitnah dan pembohongan Anwar Ibrahim. Ingat! Zaid tetap merupakan senjata paling ampuh untuk menumpaskan Anwar, setelah Ezam Mohd Noor gagal menjalankan tanggungjawab tersebut secara berkesan. Parti baharu yang bakal didaftarkan oleh Zaid kelak, sebenarnya akan menjadi duri dalam daging Anwar - kerana mulai Januari depan, Malaysia bakal mempunyai seorang lagi Anwar Ibrahim yang baru - dengan sifat dan perangainya yang hampir sama - Zaid dilihat akan menjadi pesaing dan pencabar terbaru Anwar dalam mencorak politik domestik Malaysia. Selamat datang Zaid, dan selamat datang Parti Keadilan Baru (PKB)!

PETALING JAYA 26 Nov. – Bekas calon Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim malam ini mengumumkan bahawa beliau akan menubuh parti baru pada Januari tahun depan. Beliau bagaimanapun tidak menjelaskan nama atau tarikh tepat penubuhan parti baru tersebut, tetapi berjanji akan memperjelaskan segala butiran terperinci mengenai parti itu pada Januari nanti.

“Saya nekad dengan keputusan ini (tubuh parti baru) dan sememangnya saya selalu nekad. Saya yakin akan mendapat sokongan besar, walaupun mungkin tidak 100 peratus sokongan.

“Sokongan itu tidak perlu hanya diharap daripada ahli PKR sahaja, ahli Pas dan UMNO juga boleh turut sertai,” katanya selepas majlis makan malam bagi meraikan penyokongnya di kediamannya di sini malam ini. Katanya, parti baru itu nanti akan ditubuh berteraskan perjuangan politik yang bersih, amanah serta bakal menjaga kepentingan semua pihak tanpa mengira bangsa dan agama.

Ditanya sama ada beliau akan akan memilih nama parti baru itu nanti sebagai ‘Keadilan Baru’, Zaid berkata, nama ‘Keadilan’ tidak akan sesekali digunakan kerana tegasnya, nama tersebut biarlah PKR sahaja yang menggunakannya. “Yang pasti ‘Keadilan’ tidak akan digunakan dalam parti baru ini. AKIM (Angkatan Keadilan Insan Malaysia) pun bukan ... Ia parti baru dengan nama baru yang memperjuangkan kepentingan rakyat dan semua pihak,” katanya.

Difahamkan Zaid dan bakal pemimpin kanan parti baru itu kini sedang merangka perlembagaan parti tersebut dan dipercayai ramai bekas ahli PKR serta golongan yang kecewa dengan kemelut PKR akan menyertai bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.

1 comment:

Muhammad Azli Shukri said...
This comment has been removed by the author.

Saat Bila BERSATU Menjadi Hantu!

Parti BERSATU mungkin kelihatan tidak kuat. Bahkan dipandang sepi oleh banyak pihak. Namun demikian, saya menyakini bahawa BERSATU akan men...