October 4, 2010

Bekas Penyokong Ku Li Jangan Mengada-ngada


Bekas Penyokong Ku Li
Jangan Mengada-ngada


1. Saya mahu menasihat kepada para "bekas" ahli-ahli UMNO yang merupakan penyokong kuat Tengku Razaleigh Hamzah pada ketika dahulu, agar mereka jangan sibuk mencampuri urusan UMNO, khususnya berkenan calon UMNO di DUN Galas. Hasutan mereka agar Ku Li menolak untuk dicalonkan sebagai ADUN Galas - merupakan kerja pengkhianat.

2. Ku Li sekiranya beliau seorang ahli UMNO yang selama ini taat kepada pemimpin, maka jika UMNO mencalonkan dirinya untuk bertanding di DUN Galas, maka wajib beliau menerimanya. Tiada pilihan dan tiada dolak-dalik. Manakala, bagi segenlitir penyokong Ku Li yang cuba "mengada-ngada" dan "mahu merajuk" diingatkan agar jangan bermain dengan api. Ini bukan masa dan waktunya untuk kita menjadi ahli UMNO yang "mengada-ngada".

3. Tulisan Mohd Sayuti Omar di bawah, pada hemat saya tidak ubah sebuah tulisan yang cuba menghasut dan melaga-lagakan ahli-ahli UMNO agar berburuk sangka sesama kita. Sudah! hentikan pertikaian siapakah calon terbaik di DUN Galas. Buat masa ini, Tengku Razaleigh tetap pilihan terbaik! Kita tidak mahu, apabila UMNO melantik orang lain sebagai calon, akan ada suara-suara sumbang yang menuduhkan kononnya UMNO mahu menyingkir dan menyisihkan Ku Li di Gua Muasang.

4. Sebaliknya, apabila kita meletakkan Ku Li sebagai panglima perang di DUN Galas - masih tetap kedengaran suara-suara pengkhianat yang bersekongkol dengan musush UMNO, kononnya UMNO terdesak untuk menang di DUN Galas, sehingga sanggup melantik Ku Li sebagai "heronya", sedangkan selama ini menurut mereka, pemimpin-pemimpin UMNO sudah tidak lagi memandang penting peranan tokoh veteran UMNO tersebut.

5. Percayalah, UMNO kalau buat apa-apa pun, pasti tidak akan betul, lantik Ku Li pun jadi salah, tak lantik Ku Li pun akan jadi salah - jadi untuk apa UMNO peduli suara-suara pengkhianat ini lagi? Sekiranya ada orang yang menuduh bahawa UMNO "menggunakan" Ku Li untuk memastikan parti itu menang di DUN Galas, maka, persetankan segala tuduhan tersebut - jawapannya mudah, "Menang UMNO mahu menang! So, ada masalah dengan semua itu?".

6. Tengku Razaliegh pada satu ketika dahulu pernah berkata, "Saya ialah gurkha UMNO" - maka inilah masanya Ku Li menunjukkan taat setianya kepada UMNO. Dalam keadaan UMNO memerlukan kemenangan, apakah tergamak Ku Li membiarkannya? Mana yang lebih utama, kepentingan parti atau peribadi? Pada saya ia sangat jelas dan nyata - semasa UMNO kuat dan kukuh, kita "lanyak dan tibai UMNO cukup-cukup" kita pergunakan nama dan jenama UMNO untuk politik dan kerjaya kita - tetapi, apabila UMNO "sakit", jangankan kita ingin datang menjenguk, nak sampaikan "salam" pun sudah tidak sanggup untuk parti keramat ini. Nah! inilah jenis ahli UMNO yang masih hidup dan tidak tahu bersyukur. Nasihat saya hanya satu, hentikan segera perangai "mengada-ngada kita itu". Wallahualam. Baca tulisan Sayuti Omar di bawah :

1. BEBERAPA orang kuat dan sang setia Tengku Razaleigh Hamzah menzahirkan rasa kurang senang terhadap tindak tanduk pemimpin Umno yang tiba-tiba mengingati dan memuji kehebatan ahli parlimen Gua Musang itu beberapa hari ini. Rata-rata mereka yang menghantar SMS atau mengirimkan email kepada saya melahirkan rasa kesal serta menyelar sikap hipokrit mereka itu yang memuji Tengku Razaleigh disaat terjempit.

2. Menurut mereka, apa yang dilakukan terhadap Tengku Razaleigh seolah-olah ahli parlimen itu boleh diperdagangkan begitu saja. Mereka langsung tidak menghormati maruah Tengku Razaleigh sebagai tokoh veteran Umno apabila membuat pengumuman tanpa pengetahuannya. Pandangan mereka ini sama dengan pandangan Menteri Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat yang meyifatkan cadangan supaya Tengku Razaleigh dilantik menajdi calon di pilihan raya kecil Galas adalah melampau.

3. Kata Nik Aziz cadangan itu cuba menjatuhkan maruah Tengku Razaleigh sebagai tokoh politik berpengalaman dan tokoh sanjungan Umno Kelantan. Salah seorang penyokong setia Tengku Razaleigh yang kesal dan berbulu dengan telatah Umno ialah sdr Nasaruddin Rais, bekas ketua Pemuda Umno Bagan Datuh, Perak. Tulis beliau kepada saya dalam SMS; Ku Li tak nak jadi Adun, dia dah jadi Adun sejak tahun 1967 lagi. Ketika itu ramai pemimpin Umno belum lahir termasuk Khairy Jamaluddin. Ku Li juga jadi ketua bahagian sejak tahun 1962 lagi.. ketika itu pekan Gua Musang hanya ada 160 orang saja, Felda dan Kesedar pun belum wujud lagi.."

4. Nada Nasaruddin itu jelas sekali marah kerana mempermain-mainkan bosnya. Nasa dikenali antara lapisan politician muda yang menjadi penyokong nombor satu Tengku Razaleigh Hamzah di Perak. Seorang lagi penyokong setia Tengku Razaleigh yang mengirimkan SMS kepada saya ialah sdr Tamrin Ghafar. Kata Tamrin; "Dulu ketepikan TR.. kata TR dah tua, out of touch, nyanyuk dll. Tapi hari ini nak menang semua puji, kata he is the best itu dan ini... Katanya 9hb September Tok Pa (Mustapa Mohamed) akan lead delegation Umno Kelantan nak cium tangan TR di KLIA. Kalau menang mereka kata rakyat sokong 1Malaysia, kalau kalah mereka akan kutuk TR dia tak dak taring dll. Itulah budaya Umno.."

5. Manakala seorang lagi penyokong yang mengirim SMS kepada saya mengatakan; "Umno memang muka sepuloh sen tidak malu betul. Masa mereka nak mereka dekati Tengku, masa tak suka mereka caci dan hina Tengku.. Ingat Tengku bukan budak boleh disuruh dan dibentak-bentak." Merumuskan pandangan dan rasa terkilan itu bahawa penyokong Tengku Razakleigh tidak bersetuju kalau bekas menteri kewangan itu dilantik menjadi pengarah atau calon dalam pilihan raya Galas. Mereka kesal dengan cara Umno melayani tokoh veteran itu.

6. Suara akar umbi penyokong Tengku Razaleih itu tentu akan diberi perhatian oleh Tengku Razaleigh sendiri. Tengku Razaleigh biasanya tidak akan mengambil keputusan sebelum berunding dengan penyokongnya. Tengku Razaleigh seorang yang menghormati pandangan orang lain.

7. Manakala seorang lagi penyokong Tengku Razaleigh memberi cadangan kepada Tengku Razaleigh agar beliau tidak terperangkap dalam tektik para pemimpin Umno itu. Katanya kalau Muhyiddin Yassin atau Najib Razak ikhlas untuk mendapat bantuan tenaga dan pengaruhnya di GAlas, Tengku Razaleigh hendak demand sesuatu dari Najib. Sebaik-baik demand katanya ialah minta Najib lantik jadi Penasihat Petronas.

8. Sekiranya beliau menerima pelawaan Umno itu, ini bermakna Tengku Razakleig boleh diperkotakaktikkan. Sememangnya wajar kalau Tengku Razaleig tidak memenuhi harapan Umno itu, (sebenarnya pemimpin tertinggi Umno termasuk Muhyiddin dan Najib). Tengku Razaleigh harus ingat apa yang Najib lakukan keapdanya semasa berdepan dengan Mahathir tahun 1987. Siapa yang mengkhianati Tengku Razaleigh kalau bukan Najib yang belut di saat-saat akhir?

9. Kalau Tengku Razaleigh tidak sedia untuk akur atas keputusan parti, bukan bermakna beliau degil atau ingin membalas dendam, tetapi penolakan Tengku Razaleigh nanti adalah untuk memberi keinsafan kepada mereka yang tidak tahu menilai budi dan dalam pada itu juga bagi mengelakkan beliau akan disorak sekali lagi.

10. Najib juga tidak perlu kecewa kalau Tengku Razaleigh tidak sedia untuk jadi calon ataupun pengarah pilihan raya. Najib perlu sedar diri dan tanya diri sendiri apa yang beliau telah membantu Tengku Razaleigh sejak beliau jadi PM atau sebelum ini. Walhal kalau hendak dikira beliau lebih manja dan mesra dengan Tengku Razaleigh berbanding dengan Dr Mahathir. Sejak beliau jadi PM menurut Tengku Razaleigh Najib tidak pernah memberi apa-apa peranan untuk beliau membantu kerajaan Najib.

11. Mungkin Najib sudah faham sikap Tengku Razaleigh berhubung pilihan raya Galas itu sebab itu beliau tidak mengulas banyak mengenai cadangan Muhyiddin Yassin supaya Tengkiu Razaleigh dilantik jadi pengarah atau calon BN di Galas.

4 comments:

Ryzal72 said...

Bro,
Jika KU LI tidak dicalonkan maka akan dicipta pula tag line : UMNO TIDAK MENGENANG JASA KU LI. Begitu juga dgn strategy frward defense yg pihak PAS mainkan iaitu demo perpaduan UMNO tidak payahlah bertanding. Jika UMNO tak bertanding meraka akan mengatakan bahawa UMNO pengecut, jadi semua yg pihak UMNO buat akan tetap di pandang serong.
Apa-apa pun peryataan untuk meletakkan Ku LI sebagai calon hanyalah sebagai HASRAT UMNO sehaja...belum tentu lagi tuan tubuh mahukannya. Mengenali Ku Li menyebabkan saya "reserve" dalam banyak perkara tetapi apa pun dia amat tenang dan matang apabila membuat sebarang keputusan. Dia bukanlah orang baru dalam politik. So, buat apalah kepoh2.

Anonymous said...

Yang ambil calon Kuala Terengganu, Bukit Gantang dulu tu dari DUN ke Parlimen. Kes Ku Li sebaliknya. Jika Ku Li dianggap pemimpin berpengalaman dan relevan kenapa jarang diambil buah pendapatnya dalam isu nasional terutamanya berkaitan ekonomi dan kewangan selama ini.Kecil hati orang tua tu.
Kalau sebab dia pernah mencabar kerusi Presiden, apa salahnya ruang demokrasi itu digunakan.
Ini semua tidak lain tidak bukan muslihat yg berkaitan isu royalti minyak. jika UMNO bermuslihat, PAS pun buka gelanggang utk bermuslihat juga. MSO pun cukup santan utk bermuslihat juga.

DR NO

Anonymous said...

Siapa tak kenal MSO?

Anonymous said...

Kalau kita dah kenal siapa dia MSO kenapa pula kita peduli sangat pendapatnya. Setiap tulisannya mempunyai niat dan matlamat yang jelas. Biarkan dia terjun dengan labu-labunya.

ahbiz

Saat Bila BERSATU Menjadi Hantu!

Parti BERSATU mungkin kelihatan tidak kuat. Bahkan dipandang sepi oleh banyak pihak. Namun demikian, saya menyakini bahawa BERSATU akan men...