Tetamu Kehormat...

August 26, 2010

Bila Giliran Kita Pula Baling Najis Di Bendera Indonesia?


Bila Giliran Kita Pula?


Para penyokong Bendera semakin biadab dan tidak terkawal - sikap anti-Malaysia yang mereka tonjolkan semakin menjadi-jadi. Kini, keselamatan rakyat Malaysia di Indonesia pula jadi pertaruhannya. Kerajaan Malaysia tidak boleh lagi bersikap lembut dalam menghadapi isu seperti ini. Semakin dibiar, semakin berani golongan seperti ini memijak kepala kita. Tindakan tegas mesti segeri diambil. Para pekerja buruh dari Indonesia dan tukang gaji dari negara tersebut perlu dihentikan serta merta.

Terbukti rakyat Indonesia tidak pernah mahu menunjukkan rasa bersyukur dengan apa-apa yang telah mereka peroleh dari Malaysia. Nasihat saya, sudah tiba masanya kerajaan Malaysia tidak lagi gentar untuk bersikap tegas dengan Indonesia. Sekarang, bendera Malaysia bukan sahaja dibaling dengan najis dan dipijak-pijak, bahkan nyawa rakyat kita sendiri sedang terancam. Persoalannya, apa rakyat kita buat? Mana peranan Pemuda UMNO, PERKASA dan Pakatan Rakyat dalam isu ini? Kumpulkanlah sebanyak mungkin rakyat Malaysia untuk melakukan demonstrasi seperti mana yang tuan-tuan lakukan sebelum ini. Inilah masanya untuk menunjukkan kesetiaan dan rasa sayang kita kepada Malaysia tercinta ini. Jangan kita hanya berani berdemonstrasi berkenaan isu-isu domestik sahaja, sebaliknya mengabaikan isu-isu yang melibatkan negara jiran.


JAKARTA 25 Ogos - Semua lokasi berkepentingan Malaysia di Jakarta dikawal polis berikutan terdapat maklumat Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Bendera) akan melancarkan gerakan mengusir rakyat Malaysia atau Sweeping Malaysian hari ini. Antara langkah diambil oleh pihak berkuasa Indonesia ialah menempatkan sebanyak 200 anggota polis mengawal kediaman rasmi Duta Besar Malaysia ke Indonesia di sini, sejak pukul 9.30 pagi.

Selain itu, polis juga ditempatkan bagi mengawal keselamatan di Kedutaan Besar Malaysia, Pejabat Petronas dan Bank CIMB Niaga. Petronas turut mengarahkan kakitangannya supaya pulang awal iaitu pada pukul 1 petang setelah menerima ancaman tersebut.

Polis memberitahu demonstrasi itu akan dilakukan oleh Gerakan Pemuda Pemudi Anti Malaysia iaitu salah satu cabang di dalam Bendera. Seorang pegawai polis yang berkawal di kediaman duta besar turut mengingatkan wartawan supaya berhati-hati kerana ada maklumat menyebut kumpulan itu nekad untuk menahan rakyat Malaysia.

Berikutan itu, semua pelajar Malaysia di Jakarta telah dinasihatkan tidak melalui kawasan Jalan Diponegoro, Menteng, Jakarta Pusat untuk mengelakkan daripada tindakan 'sweeping' oleh anggota Bendera. Pengarah Jabatan Penuntut Malaysia di Indonesia, Datuk Dr Junaidy Abu Bakar mengingatkan pelajar supaya keluar rumah dalam berkumpulan dan segera menghubungi beliau atau pemimpin pelajar jika diancam oleh mana-mana pihak.

"Saya minta seluruh mahasiswa Malaysia agar menghindari kawasan Menteng, khususnya Jalan Diponegoro. ia dikenal pasti antara kawasan yang akan dilakukan 'sweeping' rakyat Malaysia oleh kumpulan Bendera," katanya ketika ditemui di sini hari ini. Bagaimanapun sehingga pukul 6 petang ini, iaitu had waktu dibenarkan oleh polis untuk mengadakan demonstrasi, hanya satu demonstrasi kecil dilakukan kira-kira 15 minit di hadapan Kedutaan Besar Malaysia.

Daripada maklumat polis, dijangka satu demonstrasi besar-besaran membabitkan pelbagai badan bukan kerajaan akan diadakan di hadapan Kedutaan Besar Malaysia esok yang disertai kira-kira 1,000 orang. Utusan Malaysia difahamkan demonstrasi itu akan disertai ramai penunjuk perasaan kerana mereka mahu mengambil kesempatan untuk mendapatkan 'duit raya' kerana semakin hampirnya sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Petang Isnin lalu, 37 anggota Bendera berdemonstrasi di hadapan Kedutaan Besar Malaysia dan membawa bersama lima bungkus najis manusia kerana membantah penahanan tiga anggota penguat kuasa marin Indonesia oleh Polis Marin Malaysia pada 13 Ogos lalu. Salah seorang daripada mereka sempat melempar bungkusan najis itu masuk ke dalam pintu pagar kedutaan besar, manakala yang lainnya meletakkan kotoran itu ke atas bendera Malaysia di jalan dan memijaknya. - UTUSAN

30 comments:

joegrimjow said...

BENDERA je buat hal, berjuta2 lagi rilek je. jadi memang tak adil pada rakyat indonesia unuk kita balas balik dengan secara tak berhemah sebab sekelumit ni

bibik rumah abang pun geleng kepala tengok org2 BENDERA ni

joecharlie said...

JOM LAWAN NGAN ISAREL LAKNATULLAH INSYALLAH MATI SAHEED.

Muhammad Azli Shukri said...

joe saya setuju, cuma sekali sekala..kita kena tunjuk keras kepala juga..sudah berkali2 Bendera Malaysia jadi mangsa...rakyat kita pula dijadi sasaran mereka, sampai bila...nak biarkan mcm ini...rakyat kita kena ada rasa sensitif sikit...

'izzat ibrahim said...

macam mana kalau kita mengalah.? kita lawan cara lain. lawan dengan budi pekerti kita..
dan kita beri mereka buah yang manis..mereka mesti terasa punye..

a ali /46sekupang said...

salam AZLI- bagi pandangan saya kemungkinan besar peristewa yang berlaku ini ada dalang dibelakang. orang kita kut yang menyalurkan upah bagi menimbulkan haru biru.resek-resek untuk mendapatkan cerita.ejen israel kan banyak ?.satu cara untuk memecahkan umat Islam.mana kita tahu.

Anonymous said...

Untuk sementara ini kita hentikan kemasukan pekerja sektor perkilangan terlebih dahulu.Kalau jadi lagi kita hentikan sektor perladangan dan begitu lah seterusnya satu per satu biar pengangguran bertambah disana dan menjunamkan ekonomi mereka.Dah terlalu banyak kita mengalah dan dah terlalu banyak pihak kerajaan indonesia buat tak tahu apa yang rakyatnya buat keatas kita.Kalau masalah percerobohan wilayah, setiap hari beribu rakyat indonesia menceroboh negara kita.Kalau mereka GANYANG MALAYSIA, Mari kita BANTAI INDONESIA.

hangkedee said...

Dibulan yang Mulia,kita harus bersabar banyak banyak.Insyaallah.tuhan maha besar.Nak tanya kenapa musibah sering melanda di negara mereka?jawapan nya sendiri mau ingatlah.Allah maha berkuasa.mohonlah kepadanya.Aku hamba allah.

The Clown said...

Dalam pada tu pun ada juga 'menteri mangkuk' nak usahakan bagi gaji 800 pada orang Indo ni. Nasib baik tak jadi.

Anonymous said...

Sebenarnya Mat2 Indon ni dengki dengan kita sebab kehidupan kita dengan mereka seperti langit dgn bumi walaupun kita ni serumpun... Walaupun bendera negara kita dipijak namun ianya tiada kesan. Kalau mereka ni berani sangat marilah kat malaysia dan tunjukkan keberanian.. sudah pasti mereka tak berani?????????

Anonymous said...

KITA CHECK BALIK,BILA YB IZZAH PERGI INDONESIA BENDA NI BERLAKU.KEBETULAN PULAK KAN....
MESTI ADA UDANG SEBALIK MEE NI.

Mak Su said...

sensitif tak tentu hala ler depa tu rasanya... entahlah, sy tak berapa paham, tahu2 jer tiba2 heboh kisah bakar bendera, heran

kata serumpun (??)

Anonymous said...

Kalau org indon yg bodoh lagi jengkel boleh buat mcm tu kat kita, apatah lagi pemimpin pembangkang serta lanun2 ini terus menghina serta menjahanamkan negara kita, walhal sedar tak mereka ini bila ibu mereka melahirkan mereka uri mereka juga ditanam di bumi ini, sedap mulut ja nak melacur kan negara, kalau kita lacur pulak ibu mereka tentu mereka tau sakit hati begitu laa perumpamaan dari saya terhadap org org yg tak tahu rasa hormat atau bangga jd rakyat msia. Puak pembangkang terutama yg muda muda suka ...syoik habis bila org indon buat mcm ni..tak ke dajal.

Suka tau tidak kerajaan kena ambik pendekatan tegas, pertama "bersih" semua pendatang haram secepat yg mungkin, cukup "korum" (penuh kapal/boat) terus hantar tak payah nak susah buang duit ringgit tunggu lama lama, make sure mereka ini diblacklisted 5 tahun tak boleh masuk, kalau masuk sebat je. Org kita yg sekongkol serta bagi kerja secara haram atau berniaga secara haram hukum 3 tahun serta sebat, denda denda tak main. Indon rekod baik serta lebih 2 tahun bagi peluang bekerja, nak ambik pekerja baru pantau rekod polis mereka di indon, interview habis habis jgn main sekerat jalan, perketat serta kurangkan limit berada disini untuk pelancong indon dari sedia ada 14 hari maksimum, termasuk negara2 yg byk buat hal serta langgar undang undang, kalau permit kerja renewal boleh dibenarkan jika tiada rekod jenayah disini.

Kalau ada remaja cewek malaysia yg gatal sangat nak kahwin lari ke atau ikut mereka balik lombok, gasakla korang masa buat tak nak fikir, bila dah mula fikir terlambat, begitu juga yg remaja yg kurang pendidikan tp tunjuk pandai, sanggup ikut lelaki tak kira kulit tanpa pengetahuan mak bapak, tak beritahu hala tuju, bila kena masuk lokap menangis air mata darah pun tak guna,mak bapak kena pantau jgn main nak salah penjawat awam je, oleh itu berpada pada sikit pemuda umno yg nak membantu, bantu setakat yg mampu, salah tetap salah, kalau nak bantu sgt, pemuda umno boleh menyatu rakyat jgn last minute PRU baru nak tunjuk muka buat baik.

Maaf mmg panas ni tgk orang buat mcm ni, tapi masih tahap cool lagi.

Apa kata kita buat banner letak di depan pejabat duta indon, asking for apology serta minta rakyat indon segera kembali ke pangkal jalan dan memikirkan nasib rakyat yg berkerja di sini.? Simple tp tegas.

Anonymous said...

Kalau org indon yg bodoh lagi jengkel boleh buat mcm tu kat kita, apatah lagi pemimpin pembangkang serta lanun2 ini terus menghina serta menjahanamkan negara kita, walhal sedar tak mereka ini bila ibu mereka melahirkan mereka uri mereka juga ditanam di bumi ini, sedap mulut ja nak melacur kan negara, kalau kita lacur pulak ibu mereka tentu mereka tau sakit hati begitu laa perumpamaan dari saya terhadap org org yg tak tahu rasa hormat atau bangga jd rakyat msia. Puak pembangkang terutama yg muda muda suka ...syoik habis bila org indon buat mcm ni..tak ke dajal.

Suka tau tidak kerajaan kena ambik pendekatan tegas, pertama "bersih" semua pendatang haram secepat yg mungkin, cukup "korum" (penuh kapal/boat) terus hantar tak payah nak susah buang duit ringgit tunggu lama lama, make sure mereka ini diblacklisted 5 tahun tak boleh masuk, kalau masuk sebat je. Org kita yg sekongkol serta bagi kerja secara haram atau berniaga secara haram hukum 3 tahun serta sebat, denda denda tak main. Indon rekod baik serta lebih 2 tahun bagi peluang bekerja, nak ambik pekerja baru pantau rekod polis mereka di indon, interview habis habis jgn main sekerat jalan, perketat serta kurangkan limit berada disini untuk pelancong indon dari sedia ada 14 hari maksimum, termasuk negara2 yg byk buat hal serta langgar undang undang, kalau permit kerja renewal boleh dibenarkan jika tiada rekod jenayah disini.

Kalau ada remaja cewek malaysia yg gatal sangat nak kahwin lari ke atau ikut mereka balik lombok, gasakla korang masa buat tak nak fikir, bila dah mula fikir terlambat, begitu juga yg remaja yg kurang pendidikan tp tunjuk pandai, sanggup ikut lelaki tak kira kulit tanpa pengetahuan mak bapak, tak beritahu hala tuju, bila kena masuk lokap menangis air mata darah pun tak guna,mak bapak kena pantau jgn main nak salah penjawat awam je, oleh itu berpada pada sikit pemuda umno yg nak membantu, bantu setakat yg mampu, salah tetap salah, kalau nak bantu sgt, pemuda umno boleh menyatu rakyat jgn last minute PRU baru nak tunjuk muka buat baik.

Maaf mmg panas ni tgk orang buat mcm ni, tapi masih tahap cool lagi.

Apa kata kita buat banner letak di depan pejabat duta indon, asking for apology serta minta rakyat indon segera kembali ke pangkal jalan dan memikirkan nasib rakyat yg berkerja di sini.? Simple tp tegas.

Anonymous said...

Kalau org indon yg bodoh lagi jengkel boleh buat mcm tu kat kita, apatah lagi pemimpin pembangkang serta lanun2 ini terus menghina serta menjahanamkan negara kita, walhal sedar tak mereka ini bila ibu mereka melahirkan mereka uri mereka juga ditanam di bumi ini, sedap mulut ja nak melacur kan negara, kalau kita lacur pulak ibu mereka tentu mereka tau sakit hati begitu laa perumpamaan dari saya terhadap org org yg tak tahu rasa hormat atau bangga jd rakyat msia. Puak pembangkang terutama yg muda muda suka ...syoik habis bila org indon buat mcm ni..tak ke dajal.

Suka tau tidak kerajaan kena ambik pendekatan tegas, pertama "bersih" semua pendatang haram secepat yg mungkin, cukup "korum" (penuh kapal/boat) terus hantar tak payah nak susah buang duit ringgit tunggu lama lama, make sure mereka ini diblacklisted 5 tahun tak boleh masuk, kalau masuk sebat je. Org kita yg sekongkol serta bagi kerja secara haram atau berniaga secara haram hukum 3 tahun serta sebat, denda denda tak main. Indon rekod baik serta lebih 2 tahun bagi peluang bekerja, nak ambik pekerja baru pantau rekod polis mereka di indon, interview habis habis jgn main sekerat jalan, perketat serta kurangkan limit berada disini untuk pelancong indon dari sedia ada 14 hari maksimum, termasuk negara2 yg byk buat hal serta langgar undang undang, kalau permit kerja renewal boleh dibenarkan jika tiada rekod jenayah disini.

Kalau ada remaja cewek malaysia yg gatal sangat nak kahwin lari ke atau ikut mereka balik lombok, gasakla korang masa buat tak nak fikir, bila dah mula fikir terlambat, begitu juga yg remaja yg kurang pendidikan tp tunjuk pandai, sanggup ikut lelaki tak kira kulit tanpa pengetahuan mak bapak, tak beritahu hala tuju, bila kena masuk lokap menangis air mata darah pun tak guna,mak bapak kena pantau jgn main nak salah penjawat awam je, oleh itu berpada pada sikit pemuda umno yg nak membantu, bantu setakat yg mampu, salah tetap salah, kalau nak bantu sgt, pemuda umno boleh menyatu rakyat jgn last minute PRU baru nak tunjuk muka buat baik.

Maaf mmg panas ni tgk orang buat mcm ni, tapi masih tahap cool lagi.

Apa kata kita buat banner letak di depan pejabat duta indon, asking for apology serta minta rakyat indon segera kembali ke pangkal jalan dan memikirkan nasib rakyat yg berkerja di sini.? Simple tp tegas.

Anonymous said...

Kalau org indon yg bodoh lagi jengkel boleh buat mcm tu kat kita, apatah lagi pemimpin pembangkang serta lanun2 ini terus menghina serta menjahanamkan negara kita, walhal sedar tak mereka ini bila ibu mereka melahirkan mereka uri mereka juga ditanam di bumi ini, sedap mulut ja nak melacur kan negara, kalau kita lacur pulak ibu mereka tentu mereka tau sakit hati begitu laa perumpamaan dari saya terhadap org org yg tak tahu rasa hormat atau bangga jd rakyat msia. Puak pembangkang terutama yg muda muda suka ...syoik habis bila org indon buat mcm ni..tak ke dajal.

Suka tau tidak kerajaan kena ambik pendekatan tegas, pertama "bersih" semua pendatang haram secepat yg mungkin, cukup "korum" (penuh kapal/boat) terus hantar tak payah nak susah buang duit ringgit tunggu lama lama, make sure mereka ini diblacklisted 5 tahun tak boleh masuk, kalau masuk sebat je. Org kita yg sekongkol serta bagi kerja secara haram atau berniaga secara haram hukum 3 tahun serta sebat, denda denda tak main. Indon rekod baik serta lebih 2 tahun bagi peluang bekerja, nak ambik pekerja baru pantau rekod polis mereka di indon, interview habis habis jgn main sekerat jalan, perketat serta kurangkan limit berada disini untuk pelancong indon dari sedia ada 14 hari maksimum, termasuk negara2 yg byk buat hal serta langgar undang undang, kalau permit kerja renewal boleh dibenarkan jika tiada rekod jenayah disini.

Kalau ada remaja cewek malaysia yg gatal sangat nak kahwin lari ke atau ikut mereka balik lombok, gasakla korang masa buat tak nak fikir, bila dah mula fikir terlambat, begitu juga yg remaja yg kurang pendidikan tp tunjuk pandai, sanggup ikut lelaki tak kira kulit tanpa pengetahuan mak bapak, tak beritahu hala tuju, bila kena masuk lokap menangis air mata darah pun tak guna,mak bapak kena pantau jgn main nak salah penjawat awam je, oleh itu berpada pada sikit pemuda umno yg nak membantu, bantu setakat yg mampu, salah tetap salah, kalau nak bantu sgt, pemuda umno boleh menyatu rakyat jgn last minute PRU baru nak tunjuk muka buat baik.

Maaf mmg panas ni tgk orang buat mcm ni, tapi masih tahap cool lagi.

Apa kata kita buat banner letak di depan pejabat duta indon, asking for apology serta minta rakyat indon segera kembali ke pangkal jalan dan memikirkan nasib rakyat yg berkerja di sini.? Simple tp tegas.

Anonymous said...

Kalau org indon yg bodoh lagi jengkel boleh buat mcm tu kat kita, apatah lagi pemimpin pembangkang serta lanun2 ini terus menghina serta menjahanamkan negara kita, walhal sedar tak mereka ini bila ibu mereka melahirkan mereka uri mereka juga ditanam di bumi ini, sedap mulut ja nak melacur kan negara, kalau kita lacur pulak ibu mereka tentu mereka tau sakit hati begitu laa perumpamaan dari saya terhadap org org yg tak tahu rasa hormat atau bangga jd rakyat msia. Puak pembangkang terutama yg muda muda suka ...syoik habis bila org indon buat mcm ni..tak ke dajal.

Suka tau tidak kerajaan kena ambik pendekatan tegas, pertama "bersih" semua pendatang haram secepat yg mungkin, cukup "korum" (penuh kapal/boat) terus hantar tak payah nak susah buang duit ringgit tunggu lama lama, make sure mereka ini diblacklisted 5 tahun tak boleh masuk, kalau masuk sebat je. Org kita yg sekongkol serta bagi kerja secara haram atau berniaga secara haram hukum 3 tahun serta sebat, denda denda tak main. Indon rekod baik serta lebih 2 tahun bagi peluang bekerja, nak ambik pekerja baru pantau rekod polis mereka di indon, interview habis habis jgn main sekerat jalan, perketat serta kurangkan limit berada disini untuk pelancong indon dari sedia ada 14 hari maksimum, termasuk negara2 yg byk buat hal serta langgar undang undang, kalau permit kerja renewal boleh dibenarkan jika tiada rekod jenayah disini.

Kalau ada remaja cewek malaysia yg gatal sangat nak kahwin lari ke atau ikut mereka balik lombok, gasakla korang masa buat tak nak fikir, bila dah mula fikir terlambat, begitu juga yg remaja yg kurang pendidikan tp tunjuk pandai, sanggup ikut lelaki tak kira kulit tanpa pengetahuan mak bapak, tak beritahu hala tuju, bila kena masuk lokap menangis air mata darah pun tak guna,mak bapak kena pantau jgn main nak salah penjawat awam je, oleh itu berpada pada sikit pemuda umno yg nak membantu, bantu setakat yg mampu, salah tetap salah, kalau nak bantu sgt, pemuda umno boleh menyatu rakyat jgn last minute PRU baru nak tunjuk muka buat baik.

Maaf mmg panas ni tgk orang buat mcm ni, tapi masih tahap cool lagi.

Apa kata kita buat banner letak di depan pejabat duta indon, asking for apology serta minta rakyat indon segera kembali ke pangkal jalan dan memikirkan nasib rakyat yg berkerja di sini.? Simple tp tegas.

Anonymous said...

saya sgt setuju dan anon 12.57, adanya je puak petualang pergi ke sana, maka adalah golongan bendera tu buat hal.......dpt habuan duit raya ker?

Anonymous said...

INDON PENCACAI NAJIS.

Anonymous said...

Jangan kita melatah. Bendera itu ada dalangnya. Mereka dibayar untuk berdemostrasi.

Yang penting cari siapa dalangnya.

Zeks

Muhammad Azli Shukri said...

kesabaran kita ada hadnya...

Anonymous said...

Kita jgn mudah melatah..Igt kte bangsa yg brpndidikan..Kte harus pikir kesan jangka masa panjang dn pendek..Yg membuat hal bkn la smue rakyat indon..Cume secebis jek..Bkn lar sy disini brniat utk mnyokong phak indon..Cume sy merasakn kte perlu brsikap jgn mudah melenting..Pkirkn larh brape ramai bkl pemimpin ank bgse kte sdg mnuntut disane..Bkn mudah utk mngusir semua rakyat indon di bumi kita ini..Mereka juga ada kpntingnnye kpd kte..Mmg kalau difikirkn balek..BENDERA sngaja mmbesarkn2 hal yg kecil..Pelbagai lagi perihal besar yg dilakukan oleh rakyat indon itu sndri brbanding rakyat kte..Kalau kta lihat..Kes2 rogol ank2 gadis kta,kes2 rompak,bunuh dn pelbagai lagi..Itu semua brlipat kali ganda besar kes nye dri kes2 mlysia yg hnya sbesar zarah..Dn dprbesarkn hingga mnjadi sbsr bumi..Tp..Kta sbg anak bngsa malaysia kene brsikap tak brpeluk tubuh dn tk mudah melenting dlm hal2 sbgini..Kte perlu fikir dari stiap aspek demi menjaga maruah dn kslamatan negara demi ank2 bngsa kte sndri..

pucuk pauh delima batu said...

Pada pendapat saya, usah lah kita membaling najis kepada sesiapa atau membakar bendera mana-mana negara sekalipun. Kerana kita rakyat Malaysia tidak kira apa kaum sekalipun, adalah rakyat bermaruah, berbudi pekerti, berakal dan berpendidikan. Secara peribadi, saya kira orang/pihak yang sanggup mengangkut dan membaling najis itu adalah lebih hina daripada orang/pihak yang dibaling najis terhadapnya. Dalam Buletin Utama sebentar tadi, ada disebut bahawa pihak tertentu di Indonesia menggesa supaya hubungan dua hala antara Indonesia-Malaysia dibekukan. Saya rasa, ramai rakyat Malaysia yang akan berkata: "Silakan! Bekukan!"

Kepada ahli-ahli Bendera yang 'got nothing better to do other than burning flags and throwing faeces' renung-renungkan soalan-soalan di bawah ini (kalau masih punya akal yang waras):

Rakyat Indonesia yang banyak mencari rezeki di Malaysiakah atau rakyat Malaysia yang banyak mencari rezeki di Indonesia?

Rakyat Indonesia yang banyak mengirim RM yang diperoleh di Malaysia kepada keluarga di Indonesiakah atau rakyat Malaysia yang banyak mengirim Rupiah yang diperoleh di Indonesia kepada keluarga di Malaysia?

Rakyat Indonesia yang banyak jadi suspek kes-kes jenayah pecah rumah, ragut, rompak dan sosial di Malaysiakah atau rakyat Malaysia yang banyak jadi suspek kes-kes jenayah pecah rumah, ragut, rompak dan sosial di Indonesia?

Rakyat Indonesiakah yang banyak kes lari daripada majikan dan mencuri barang kemas majikan Malaysiakah atau rakyat Malaysia yang banyak kes lari daripada majikan dan mencuri barang kemas majikan Indonesia?

Rakyat Indonesia yang mengutamakan emosi dan mengetepikan akalkah atau rakyat Malaysiakah yang beremosi?

Rakyat Malaysiakah yang tidak tahu bersyukur atau rakyat Indonesiakah yang tidak tahu bersyukur?

Ada saya tengok komen-komen beremosi daripada rakyat Indonesia yang marah digelar Indon lalu mereka memanggil kita Malingsia. Tak terfikirkah 'Indon' itu adalah short form for INDONesia, bukannya suatu penghinaan, tetapi hanya suatu kependekan daripada lima suku kata menjadi dua suku kata - lebih mudah dan pantas disebut dalam perbualan harian. Mengapa perlu menuduh ianya suatu penghinaan? Biasanya orang yang terlalu 'defensive' adalah mereka yang menderita sindrom 'inferiority complex'. Kenapa golongan2 ekstrim ini perlu menggelar rakyat Malaysia sebagai 'maling' atau pencuri? Curi apa? Nama tarian? Jenis masakan? My God, you guys got nothing better to do ke, wanting to pick a fight on petty stuff like that. Kami rakyat Malaysia yang matang banyak lagi perkara2 penting dan lebih membina untuk difikirkan daripada mencari pasal tak tentu pasal tentang isu remeh temeh seperti berebutkan asal-usul tarian, masakan, kostum dan sebagainya.

Saya sayang Malaysia. Saya bangga jadi rakyat Malaysia.

pucuk pauh delima batu said...

Pada pendapat saya, usah lah kita membaling najis kepada sesiapa atau membakar bendera mana-mana negara sekalipun. Kerana kita rakyat Malaysia tidak kira apa kaum sekalipun, adalah rakyat bermaruah, berbudi pekerti, berakal dan berpendidikan. Secara peribadi, saya kira orang/pihak yang sanggup mengangkut dan membaling najis itu adalah lebih hina daripada orang/pihak yang dibaling najis terhadapnya. Dalam Buletin Utama sebentar tadi, ada disebut bahawa pihak tertentu di Indonesia menggesa supaya hubungan dua hala antara Indonesia-Malaysia dibekukan. Saya rasa, ramai rakyat Malaysia yang akan berkata: "Silakan! Bekukan!"

Kepada ahli-ahli Bendera yang 'got nothing better to do other than burning flags and throwing faeces' renung-renungkan soalan-soalan di bawah ini (kalau masih punya akal yang waras):

Rakyat Indonesia yang banyak mencari rezeki di Malaysiakah atau rakyat Malaysia yang banyak mencari rezeki di Indonesia?

Rakyat Indonesia yang banyak mengirim RM yang diperoleh di Malaysia kepada keluarga di Indonesiakah atau rakyat Malaysia yang banyak mengirim Rupiah yang diperoleh di Indonesia kepada keluarga di Malaysia?

Rakyat Indonesia yang banyak jadi suspek kes-kes jenayah pecah rumah, ragut, rompak dan sosial di Malaysiakah atau rakyat Malaysia yang banyak jadi suspek kes-kes jenayah pecah rumah, ragut, rompak dan sosial di Indonesia?

Rakyat Indonesiakah yang banyak kes lari daripada majikan dan mencuri barang kemas majikan Malaysiakah atau rakyat Malaysia yang banyak kes lari daripada majikan dan mencuri barang kemas majikan Indonesia?

Rakyat Indonesia yang mengutamakan emosi dan mengetepikan akalkah atau rakyat Malaysiakah yang beremosi?

Rakyat Malaysiakah yang tidak tahu bersyukur atau rakyat Indonesiakah yang tidak tahu bersyukur?

Ada saya tengok komen-komen beremosi daripada rakyat Indonesia yang marah digelar Indon lalu mereka memanggil kita Malingsia. Tak terfikirkah 'Indon' itu adalah short form for INDONesia, bukannya suatu penghinaan, tetapi hanya suatu kependekan daripada lima suku kata menjadi dua suku kata - lebih mudah dan pantas disebut dalam perbualan harian. Mengapa perlu menuduh ianya suatu penghinaan? Biasanya orang yang terlalu 'defensive' adalah mereka yang menderita sindrom 'inferiority complex'. Kenapa golongan2 ekstrim ini perlu menggelar rakyat Malaysia sebagai 'maling' atau pencuri? Curi apa? Nama tarian? Jenis masakan? My God, you guys got nothing better to do ke, wanting to pick a fight on petty stuff like that. Kami rakyat Malaysia yang matang banyak lagi perkara2 penting dan lebih membina untuk difikirkan daripada mencari pasal tak tentu pasal tentang isu remeh temeh seperti berebutkan asal-usul tarian, masakan, kostum dan sebagainya.

shamshul anuar said...

Saudara azli,

Ada 3 perkara yang menonjol disini. Pertama rakyat indonesia dihasut secara berterusan untuk membenci Malaysia.

Malaysia digambarkan sebagai terlau zalim pada TKI. Walhal, tidak ramai tahu atau mahu tahu yanfg ramai pendatang haram Indonesia yang merompak, merogol, membunuh di malaysia.

Malaysia dituduh mahu "claim" batik, sonket, Tarian Pendet dan macam macam lagi.

Mereka sengaja melupakan hubungan sejarah aantara 2 negara. Seringkali, dibesar-besarkan yang ramai pemimpin Malaysia mempunyai nenek moyang dari Indonesia.

Yang tidak mahu diceritakan ialah ramai juga pemimpin Indonesia ada nenek moyang dari Malaysia. Sekitar tahun 1980an, seorang Naib Presiden Indonesia menceritakan yang ibunya dilahirkan di Chemor, Perak.

Bonda kepada seorang Permaisuri di Langkat adalah seorang Permaisuri Negeri selangor sekitar tahun 1930an.

HAKIKAT SEBENAR IALAH INDONESIA mahu kita mengiktiraf mereka sebagai "big boss". Mereka tak dapat terima hakikat yang Malaysia dan mana-mana negara didunia tidak iktiraf Indonesia sebagai "big Boss".

Keduanya pemimpin Indonesia banyak yang bermuka-muka. Mereka menggunakan Malaysia untuk cari populariti. Mereka sendiri menghasut untuk membenci Malaysia ketika pada waktu yang sama memberitahu Kerajaan Malaysia yang hubungan 2 negara tidak terjejas.

Merek tidak berbuat apa apa untuk redakan keadaan. Mereka tidak pernah sekali pun beritahu rakyat Indonesia yang Malaysia tidak pernah sebut mahu "tuntut" segala tarian, makanan, pakaian.

KETIGANYA ialah sikap Kerajaan Malaysia. Wisma Putra ambil mudahh perkara ini. Kita seolah olah hilang punca. Jika Indonesia mahu bekukan pembantu rumah, Wisma Putra boleh beri peluang kepada wanita dari selatan Thailand dan Kampuchea yang berugama islam untuik kerja di Malaysia. Manakala bawa dari Filipina untuk orang Cina .

Kita juga suka terhegeh -hegeh tukar bahasa Malaysia ke Bahasa Indonesia.

Contoh "Mantan",. bukankah kita sudah ada perkataan "bekas" seperti Bekas Perdana menteri.

Satu lagi "parkir". Perkataan "Pengarah" ditukar jadi "sutradara", Jawatankuasa jadi "Panitia", "penukar wang" jadi "pengurup".

Apa semua ini?

Anonymous said...

Malaysia kalau kita boleh umpamakan secara kiasan, adalah seperti John Claverhouse dalam karya Jack London yang bertajuk Moon-Face. Kalau kita fahami betul-betul cerita ini, mungkin kita akan dapat memahami kenapa ada rakyat Indonesia yang kebenciannya terhadap Malaysia begitu meluap-luap hinggakan sanggup berulangkali mengancam untuk 'ganyang Malaysia'.

Cumanya saya berharap dan berdoa agar nasib Malaysia tidak berkesudahan seperti John Claverhouse.

Kalau nak tahu lebih lanjut kisah Moon-Face, boleh baca di sini:
www(dot)online-literature(dot)com/poe/82/

Anonymous said...

John Claverhouse dibenci dan di'ganyang' hanya semata-mata kerana dia seorang yang optimistik, 'happy-go-lucky' dan bersikap bersyukur serta berlapang dada dengan apa yang dia ada, hinggakan orang yang berhasad dengki dengan si John Claverhouse ni tak boleh lena tidur dek kerana tak puas hati dan tertanya2 kenapala si John ni tak sedih2, tak murung2, asyik happy aja?

pucuk pauh delima batu said...

Saya sayang Malaysia. Saya bangga jadi rakyat Malaysia.

Anonymous said...

"Kita juga suka terhegeh -hegeh tukar bahasa Malaysia ke Bahasa Indonesia".(Shamsul Anuar)

Saya pun fikir begitu. Kenapa kita mengada-nagada menggantikan Bahasa Melayu kita kepada bahasa mereka?
Contohnya setelah/sesudah ditukar kepada "usai", keluarga ditukar kepada "famili", kejayaan ditukar kepada "sukses", masyhur ditukar kepada "popular" dan di majlis keramaian/walimah, tarian poco-poco yang dibanggakan walhal kita ada tarian zapin, joget dan inang kita sendiri.

Saya memang cukup menyampah dengan keadaan ini.

Muhammad Azli Shukri said...

terima kasih atas komen tuan2 semua

Anonymous said...

ayoh kita serang balas..kita usir 2 juta rakyat indon kat bumi kita..mereka datang sini pon utk buat jenayah.....pastinya bila 2 juta indon dah kita usir jenayah akan turun 100%.....kita mulakan dgn menghalau semua bibik indon...nyah kan mereka dr bumi kita...!pastinya akan bertambah kebulur lah bangsa indon yg bermentaliti kelas terbawah dunia itu...

Kadir
Anti Bangsa Indon