July 23, 2010

Seorang Lagi Orang Melayu Lupa Daratan...


Seorang Lagi Orang Melayu
Lupa Daratan


KUALA LUMPUR, 22 Julai (Harakah): "Kekecewaan orang Melayu terhadap Umno sudahpun diketahui umum, sebab itu perlu ada politik baru di kalangan Melayu yang tidak rela membiarkan kepimpinan ini terus merosakkan bangsa dan negara."

Demikian maklum balas Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras), Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar) petang tadi, mengulas rancangan 'Perpaduan Melayu' yang dipopularkan oleh beberapa pemimpin Umno belakangan ini.

Menurut beliau, budaya berpolitik yang diamalkan oleh Umno telahpun tergelincir dari landasan kebudayaan Melayu yang sebenar.

Katanya, perbincangan itu sudah tergelincir dari landasan yang sebenar kerana lebih untuk mempertahankan kepimpinan pemimpin dan parti politik tertentu walaupun mereka diketahui umum mengamalkan rasuah, pecah amanah, tidak menghayati keharmonian kaum dan tutup ruang demokrasi. Sedangkan, katanya, kekuatan orang-orang Melayu yang sebenar adalah kembali berpegang teguh pada ajaran Islam.

"Kalau nak bincang tentang perpaduan Melayu, mengapa tidak pergi pada kekuatan sebenarnya, iaitu Islam," ujar beliau.

"Kekuatan Islam yang membentuk budaya orang-orang Melayu yang tinggi, tidak suka pada politik murahan dan pinggiran, amanah dan sangat menjaga maruah bangsa dari terjebak dengan politik yang tidak sihat."

Baginya, orang-orang Melayu seharusnya dididik dengan budaya berfikir yang lebih dinamik supaya tidak terperngaruh dengan anasir-anasir tidak sihat ciptaan pihak tertentu yang berkuasa. Melihat pada kemusnahan budaya Melayu dalam Umno, beliau berkata, orang Melayu tidak perlu menunggu perpaduan Melayu melalui parti perkauman itu demi melakukan perpaduan mahupun perubahan dalam masyarakat. Sebaliknya, perubahan paradigma dan budaya orang Melayu seharusnya diperkasakan melalui badan bukan kerajaan (NGO) berwajib serta dalam parti-parti alternatif yang popular di kalangan Melayu.

"Perubahan ini tidak perlu Umno, perpaduan atau perubahan ini sebenarnya perlu (kuasa politik) yang lain, perlu dibuat berperingkat di semua peringkat," tegasnya. Beliau turut menolak formula popular di kalangan pemimpin Umno kononnya orang-orang Melayu seharusnya mendahulukan perpaduan Melayu melalui Umno walaupun segelintir kepemimpinan parti perkauman tersebut dilihat tidak berbudaya Melayu yang sebenar.

"Bukan Umno sahaja yang Melayu," tegasnya.


Ulasan Saya

1. Saya sangat bersetuju bahawa tunjang kekuatan orang Melayu ialah Islam. Soalnya apakah ada parti politik di Malaysia pada ketika ini yang benar-benar mengikut ajaran Islam? Cuba beritahu saya kalau ada. Seandainya, Mohd Azmi merujuk kepada PAS sebagai sebuah parti yang mengikut al-Quran dan As-Sunnah, maka itu salah sama sekali, kerana sebuah parti Islam tidak akan sesekali bersekongkol dengan parti yang menolak Islam seperti DAP. Jika kita mahu menegakkan negara Islam, kita perlu konsisten, dan tidak boleh main tipu-tipu atau menikam DAP dan PKR dari belakang. PAS ingat DAP bodoh, dan kononnya apabila Pakatan Rakyat menang nanti, PAS akan menuntut kepada PKR dan DAP untuk menegakkan negara Islam, sekiranya mereka tidak bersetuju, maka PAS akan mengugut untuk keluar daripada Pakatan Rakyat.


2. Kita yakin, PAS tidak ikhlas bersama Pakatan Rakyat, strategi PAS dapat dibaca oleh semua orang - iaitu menggunakan demokrasi, demonstrasi dan peti undi untuk pasang strategi, dengan harapan, jika PAS berjaya menggantikan UMNO, maka PAS akan berkuasa dalam Pakatan Rakyat, seperti mana UMNO berkuasa dalam BN.


3. Teras Pengupayaan Melayu (Teras) sepatutnya cermin diri mereka terlebih dahulu. Apa sumbangan persatuan tersebut dalam pembangunan masyarakat Melayu-Islam di negara ini? Berapa banyak ahli perniagaan seperti Abdul Rahman A'uf berjaya dikeluarkan oleh Teras dan PAS? Berapa banyak Saidina Umar al-Khattab berjaya dilahirkan oleh PAS dan Teras? Berapa banyak pula Saidina Ali di dalam PAS dan Teras? Jika semua ini tiada, maka bagaimana PAS boleh mengawal dan memerintah DAP agar mengikut kehendak al-Quran dan As-Sunnah?


4. Untuk berdakwah dan bertegas dengan manusia kafir seperti para pemimpin DAP, agar mereka menerima dan tunduk terhadap keindahan Islam - hanya manusia sehebat Saidina Umar, Saidina Abu Bakar, Saidina Ali, Saidina Zubir, Saidina Thalha, Saidina Abdul Rahman, Umar Abdul Aziz dan Salehuddin Al-Ayyubi sahaja yang sanggup melakukannya. Manusia seperti Nik Aziz, Mat Sabu, Mahfuz Omar, Hadi Awang, Ahmad Awang, Nasharuddin Isa, Azizan Razak dan Hassan Ali tidak akan mampu melembutkan hati para pemimpin DAP untuk menerima Islam dan merasai keindahannya. Sebaliknya, para pemimpin PAS inilah yang akan mengikut telunjuk DAP. Dari segi penguasaan ilmu keduniaan, semua tokoh PAS ini tidak mampu berhadapan sedikit pun dengan Lim Kit Siang dan Karpal Singh. Mereka pasti akan ditipu hidup-hidup.


5. Selagi para pemimpin PAS terlalu sibuk mengejar kuasa, mereka akan tewas dalam menegakkan kalimah Allah di bumi Malaysia ini. Tanggungjawab mereka adalah berdakwa dan mendidikan agar masyarakat Islam tahu tentang Islam dan akhirnya melafazkan kalimah Lailahaillah Muhammadurrasulullah Sekarang, berapa ramai ahli DAP yang sudah diIslamkan oleh ulama-ulama PAS? Sebuah parti yang begitu ramai ulama, tetapi masih gagal mengIslamkan Lim Kit Siang dan Karpal Singh, parti Islam jenis apa ini? Apa ulama-ulama PAS buat? Mencaci-maki saudara seIslam sahaja ke kerja mereka? Atau mencari aib para pemimpin UMNO untuk didedahkan dikhalayak ramai? Berapai ramai ahli perniagaan sehebat Abdul Rahman A'uf yang telah berjaya dilahirkan oleh PAS? Jika tiada, bagaimana mahu dibuktikan bahawa Islam itu hebat kepada Lim Kit Siang dan Karpal Singh?Apakah ulama-ulama PAS hanya hebat bercakap sahaja? Mengapa begitu ramai ulama di dalam PAS, tetapi masih gagal mengendalikan ekonomi Kohilal dengan baik? Kalau inilah caranya, memang patut umat Islam di Malaysia dipermainkan oleh bangsa Cina. Tetapi PAS tak mahu sedar-sedar. PAS lemah dari serba-serbi, Nabi sudah nasihat jangan meminta-minta kuasa/jawatan, tetapi PAS sanggup bersekongkol dengan musuh Islam untuk mendapatkan secebis kuasa. Nampaknya, PAS pun tidak boleh pergi ke mana, apatah lagi untuk menggantikan UMNO. Wallahualam.

23 comments:

YB Raz said...

Teras juga sebuah ngo melayu.tapi sayang dia tak faham faham. memang bukan umno saja melayu.tapi apa salahnya umno emngajak pas bersatu?

ataupun teras sebenarnya adalah ejen pas maka dia berkata demikian.

aku orang islam tapi aku tolak pas sebab pas bukan syarat untuk menjadi islam!

katakan tidak kepada pas!

HomeBiss said...

Salam brother Azli..

Well said.. Well said.. :)

Muhammad Azli Shukri said...

YB Raz, saya mula musykil dengan Teras.

HomeBiss - tanks

melayu_marhaen said...

salam,

saya tidak faham kenapa umno amat marah sekali dgn PAS kerana tidak mahu bersama di bawah payung UMNO..nak bersatu..bersatulah..apa salahnya..fahaman politik..politiklah..apa masalahnya.masing2 pun nak jadi kerajaan;bertanding semasa pilihanraya..inikan demokrasi..bukan komunisme atau sosialisme..kalau tidak..habislah..takkan dua-dua kotak dalam ballot paper ada lambang dacing?org melayu biasa yg bukan ahli PAS atau UMNO pun mau ada pilihan..kalau tidak tu barisan nasional memerintah sampai bila2 lah..

Anonymous said...

ohh..dia ni la azmi yang pandai2 meramal 'Melayu akan pupus 50 thn' lg tu (tgk dlm mastika)..

Ingatkan bagus sangat dia ni..rupanya taksub cerita politik pakatan haram jugak..memang tak boleh pakai orang tua ni..

Pada aku yg pupus tu..ko lah cikgu azmi..itu pasti..

Anonymous said...

Salam Bro MAS,

Aku rasa dia ni sedang tanam modal utk bertanding atas tiket pas dalam pru akan datang. almaklum, pakatan dah menang byk negeri, jadi berkokok si jaguh agar sekampung mendengarnya. jawatannya dalam teras hanyalah untuk dalam CV sahaja.

Muhammad Azli Shukri said...

kalam timur..saya juga berfikiran seperti itu

lord ried said...

SALAM MENTEKADARAH TAIK SEROPA NGAN SALAM 1 MALAYSIA........

KALU PUAK2 BEWAK DOK HABAQ PAS SESAT SABIK DOK BERBEIK2 NGAN DAP DAN TAK MAW BERKAWAN NGAN PARTI BEWAK UGAMA SUKU POLITIK SUKU.

TADAK SEKOQ PON BEWAK MAI HABAQ YANG PAS SALAH SABIK PERLEMBAGAAN PAS KURAN DAN HADIH. PADA ASASNYA, PUAK2 BEWAK DAH NGAKU BAHWA PAS TU BETUI......TAPI BEWAK NI TAKUT KAT NIK AZIK SAJA. SABIK TU DEPA KALU BULIH NAK KECEK BUDAK NASARUDIN TANTAWI SUPAYA MAKNUSIA PAS PI MASUK JADI BEWAK.

MEH NAK HABAQ.......
KALU PADA ASASNYA PAS DAH BETUI SABIK DOK PERJUANG KURAN DAN SUNNAH. BERMAKNA PAS DOK ATAIH JALAN BETUI. JALAN LURUIH YANG DIREDHAI ALLAH. KALU LAGU TU LEBIH PUAK2 BEWAK BUBAQ PARTI BEWAK....MAI KITA BERSATU MEMBEKI PAS PADA MENDE2 YANG TAK BETUI.

NAK BUBAQ PAS SUPAYA KITA MASUK PARTI BEWAK....BERMAKNA KITA TELAH MEMILIH JALAN SALAH SABIK PERLEMBAGAAN PARTI BEWAK PON DAH JOH SESAT SABIK TIDAK MENJURUIH KEPADA MENJADI KEREDHAAN ALLAH SEBAGAI KEUTAMAAN.

KALU TIDAK......TAK PAYAH LA PUAK2 BLOGGER BEWAK DOK CAKAP DEGUNG, DEGUNG SAJA NAK KECEK KITA SUH JADI BEWAK LAGU DIA.

he he he
jangan kecek kita jadi bewak laaaa.

kluangman said...

Lord Reid - tidak ada cacat cela pun UMNO keccuali atas sikap kepimpinannya yang agak lari dari perjuangan asal untuk Melayu dan islam hingga mengecewakan sebahagian umat Melayu hari ini.

Tidak juga cacat dan celanya parti PAS kecuali sebahagian pemimpin mereka yang sudah menggadai maruah Islam hingga menghalalkan pertalian dengan kafir laknat tetapi menjauhkan diri untuk bermuzakarah sesama saudara Islam.

Tidak ada sesiapa yang bewok kecuali anda sendiri.

Anonymous said...

dahhh ...datang la pulak bewak hijau lord ried ni....ari ni ngko dah minum air rendam terompah jamban wali ke belum?

kelicapmayang said...

politik mende pong kalu kene kedia sokmo mapuuh la awok hok duk taun2 pangkoh deme..masa nok pangkoh jer dok gimari2 gosok belakang orang kampong...bila doh bulih gak rokok sebatang susoh nok olor...tunggu la mangkoh sekali lagi ..tau la nasib deme....orang kampong dok bodo macang deme..anak2 orang kampong ramai doh hok gi belajor nung tempat bekas2 deme belajor dulu....doh la weeeh....

Anonymous said...

Lord read...otak letak kat lutut..kalau Pas ikut sunah...dan Al-Quran..kenapa selama 50thn jadi pembangkang jee...itu bermaksud Pas berjuang tak Iklas...bab tu sampai sekarang masih menjadi pembangkang jee..kekeke..ape usaha selama 50thn jadi pembangkang...mempertahankan Islam...dan ekonomi org Islam ...org Pas pun tak amanah...rasuah,anak pon terabai...bab 24 jam kepala fikir politik jee...lah ni bila dah rasa kuat..ego...melambung2x..nanti kalau dah perintah baru tahu siapa tu DAP/PKR...dari cakap kau tak mencermin kau memperjuangkan Islam...ckp jee lebih...sekarang Pas berani berdemo...setelah jadi balaci PKR/PAS...dulu tak seriak mcm ni...kekeke...tapi setelah diangkat menjadi balaci..smpi gulung2x atas jalan pon sanggup...kesian melayu Pas..sekarang ni...hanya menjadi jawatan menteri balaci dalam PR...hahahaha

lord ried said...

ALLOO BEWAK July 23, 2010 5:29 PM.........


STATEMEN BODOH......CEREDIK LAGU AKU....TADAK MASA NAK LAYAN.
KALU BODO2 TOSAH KOMEN LA...BACA HAK ORANG LEIN KOMEN.

he he he
memang puak2 bewak bodoh....nak lagu mana. ditakdirkan bodoh

Anonymous said...

Rasul diutuskan di kalangan orang Arab Jahiliah yang sama bangsa dengan Nabi. Depa tu bukan setakat sesat tapi jahat. Jahiliah tu dah terbawa-bawa oleh UMNO ke hari ini seperti bangsa depa saja yang mulia, jatuh-menjatuh mainan mereka. Nabi bukan meyeru mereka kembali secara dakwah bahkan sampai kena memerangi mereka yang memerangi Rasul. Orang yang tidak memerangi Islam tidak boleh diperangi. Kalau Nabi dok kira bangsa macam UMNO, tak sampai la Islam kat kita, lebih baik bagi orang Arab saja masuk syurga....

Anonymous said...

Rasul diutuskan di kalangan orang Arab Jahiliah yang sama bangsa dengan Nabi. Depa tu bukan setakat sesat tapi jahat. Jahiliah tu dah terbawa-bawa oleh UMNO ke hari ini seperti bangsa depa saja yang mulia, jatuh-menjatuh mainan mereka. Nabi bukan meyeru mereka kembali bukan saja secara dakwah bahkan sampai kena memerangi mereka yang memerangi Rasul. Orang yang tidak memerangi Islam tidak boleh diperangi. Kalau Nabi dok kira bangsa macam UMNO, tak sampai la Islam kat kita, lebih baik bagi orang Arab saja masuk syurga....

Anonymous said...

LOrd read memang bodoh...haha...perasan dah pandai sgt...taraf penyokong tegar...mati nanti jgn cakap umat Islam saudara mu...tapi cakap..saudara ku adalah gologan pas tegar...kekeke...susah cakap penyokong tegar...sampai mati nanti pon kubur...taruk bendera Pas....ingat aku masa program 999..kes khalwat kat sebuah rumah ...gambar nik Aziz terang2x sdg berdoa..rumah pon warna hijau...sianak ditangkap...berkhalwat...apabila di tanya...kenapa si anak berkhalwat..tak malu ke pada agama sendiri(Islam)..si ayah yg penyokong tegar leh cakap..ape kena mengena khalwat dgn agama...kekeke...itulah sikap penyokong tegar...bila kena batang sendiri buat bodoh bila kena org lain..diboookan...hahaha...bodoh berlipat2x pada lord read ni...kekeeke...malas nak layan penyokong tegar ni

Muhammad Azli Shukri said...

semakin teruk penyokong tegar PAS nie

kelicapmayang said...

doh mu orang nih sembahyang kiblat kemane....doh2 la tu eiii..ke mung orang ni semboh tokpekong..dari kecik mok ayoh dok ajor dok bui bebaloh seagama sebangsa.. kalu doh peragai gini ayoh2 budok eeii..nnesso dok ke malu ke anok2 cucu..pakat2 cari jalang.. duk warong pok pin bincang ..kene rokok sebatang ho..lengok la cari jalan damai..weeei...

Anonymous said...

azli
tak perlu umno bincang dengan pas kerana umno parti melayu islam terbesar di dunia,umno ni macam dah buang tabiat takut kat pas.nak bincang kerana islam dan melayu makin lemah.dalam tempoh 50tahun umno mendakwa berjaya martabat islam dan melayu tiba2 la ni jadi lemah.pelik memang sah umno dah buang tabiat
zmy

lord ried said...

INTIPATI MENDE YANG AKU TULIH PASAI DEBAT.... BACA PERABIH DULU.KALU PAS DOK BERUJAH ATAIH PENTAIH PAIH..... PUAK BEWAK DOK JAWAB( AUTAR ) KAT BEWAK PEJUANG MELAYU. PUAK PAS DALAM BLOG BLOG PAS......PUAK BEWAK DOK SYOK SENDIRI DALAM BLOG BEWAK......
SAMPAI BILA PON MASALAH AKIDAH DAN PERPECAHAN MELAYU TAK SUT.

HAMPA TADAK PIKIAQ KA SABIK APA ULAMAK TAK MAW DEBAT. MAI2 DOK KATA NIK AZIK BERBAIK NGAN DAP........
EH...... BEWAK OOOOIII...
MASA NIK AZIK TAK BAIK NGAN DAP DULU LAGU MANA? ADA KA MALAON2 AMENO MAI NAK MUZAKARAH KA, DEBAT KA, WACANA KA. PUAK2 BEWAK DOK KATA DAP TAK MAW HUDUD....AKU PON KATA LAGU TU. KALU DAP TAK MAW HUDUD PADAN LA SEBAB DEPA KAPIAQ.
YANG PUAK PARTI BEWAK NI NGAKU ISLAM SUKA TAK HUDUD? HABAQ MAI......
CAGHA NAK MELAKSANA HUDUD MOLA2 SEKALI AMENO MISTI DILUMPUHKAN DULU. NIK AZIK BIJAK TAW....BILA AMENO MAMPUIH ..... PAS NGAN DAP ADALAH LANGKAH KEDUA......

SEBAB APA AKU KATA NAK JALANKAN HUKUM ALLAH TU AMENO MISTI DILUMPUHKAN. SEBAB 52 TAUN MERINTAH TADAK SEKUMIT NIATPON NAK LAKSANAKAN HUKUM ALLAH.

UNTUK BEWAK YANG TERLIUQ NAK JAWAB HUJAH AKU AKU NASIHAT HANG BACA PERABIH..... DAN JAWAB PERSOALAN YANG DITIMBULKAN.

NI AKU ADA SATU SOKLAN........
PELEMBAGAAN PAS BERDASARKAN QURAN DAN HADIS. TENTUNYA DOK ATAIH LANDASAN YANG BETUI DAN DIREDAI ALLAH. MANA2 DREBA PANDAI KA, KURANG KECAP KA KALU PANDU ATAS JALAN YANG BETUI LAMA KELAMAAN AKAN SAMPAI KE DESTINASINYA.

AMENO DOK ATAIH LANDASAN TAGHUT, JALAN TAK BETUI JALAN YANG DICIPTA SENDIRI OLEH MAKNUSIA.JALAN BERSIMPANG SIUL, BAGI HARUSSANI DAN PIRDAUS JADI DREBAR PON TENTU MASUK GAUNG.

JAWAB LA...BEWAK MANA NAK JAWAB TAPI JANGAN DOK PERSOALKAN MASALAH2 RANTING2.

he he he
gurau ngan puak2 mangkee yang suka dok dalam jamban. BEWAK GOMO........

lord ried said...

SALAM MENTEKEDARAH TAIK SEROPA NGAN SALAM 1 MALAYSIA......


HANG MASUK LA BEBERAPA RAMAI STATEMEN2 DAGHI PIMPINAN PAS, KAWAJIPAN MELAKSANAKAN HUDUD TAKLEH
HANG PERTIKAIKAN, APA LAGI KALU NAK CERCA MACAM MAHDIAQ. KALU HANG
KATA TAK WAJIB, MISTI AKIDAH HANG GHUSAK BINASA. BULIH LA AKU PANGGIL HANG SEBAGAI KAPIAQ .
KECUALI KALU HANG BULIH GABUIH SUMA
AYAT2 BERHUBUNG KEWAJIPAN LAKSANAKAN HUDUD TU.

MEH NAK HABAQ.......
KENYATAAN DEMI KENYATAAN YANG KELUAQ DARI MULUT PIMPINAN PAS, BUKAN BERERTI NIK AZIK, HJ HADI,MAT DAUD IRAQI, NIZAR DAN LEIN
TOLAK HUDUD SEBAGAIMANA PUAK BEWAK PARTI JAMBAN.STATEMEN2 DEPA BUAT SABIK KEPERLUAN DARI SEGI MASA KAWAN DAN SETRU POLITIK PADA MASA KINI LEBIH KOMPLEKS. BERANI KA HANG WAT KENYATAAN DEPA IAITU PIMPINAN PAS TOLAK HUDUD?

KALU HANG KATA KARPAL SIGH, LIM KIT SIANG DAN LEIN2 PIMPINAN DAP TOLAK HUDUD..... AKU PON KATA LAGU TU. CUMA AKU NAK TAMBAH SIKIT....
KARPAL SIGH, LIM KIT SIANG DAN SUMA PIMPINAN PARTI JAMBAN TERMASUK BEWAK TOLAK HUDUD....
APA MACAM BETUI KA LAGU TU?

SEJAK PAS DIASASKAN TAUN 61, PARTI ITU KESERANGAN, PATUT LA NIK AZIK WAT KENYATAAN LAGU TU. UNTUK NAK KEROYOK GERGASI UMENO TAKLEH PAS NAK LAWAN SORANG2 SABIK AMENO ADA SEDARA DEPA MIC DAN MCA. MASA TU PUAK2 BEWAK DOK UGUT MCA DAN MIC KALU PAIH MENANG DEPA AKAN SUNATKAN
PUAK2 CINA NGAN KELING. BUKAN BEWAK2 NI NAK MBERI PAHAM ISLAM KAT CINA NGAN KELING TU.

NAK KEROYOT PARTI BEWAK KE TAHAP AYAM KENA KONGKET KAT BEGHOK.....
TERPAKSA LA PAS BERKONGSI TENAGA NGAN DAP SUPAYA AMENO DAN BN AKAN LUMPUH SELUMPUH2NYA SEROPA NGAN BATANG PELIAQ DIGHENDAM AYAQ BATU.
SABIK TU STATEMEN2 PIMPINAN PAS SEMAKIN LEMBUT...... TAPI INGAT...
HUDUD TETAP PERINTAH ALLAH, DAN SENTIASA SUBUQ DALAM PALA OTAK OGHANG2 PAIH.

NAK HABAQ KAT BEWAK DALAM BAHSA YANG BULIH HANG PAHAM.....
KALU NAK KAIL IKAN HARUAN YANG BESAQ...... KITA BULIH SANGKUT UMPAN KATAK. NAK MAMPUIHKAN AMENO BULIH KAWAN DAP.

LEPAIH UMENO DAH HANCUQ JADI TAIIIIIIIIIIIIIKKK.....LEBIH SENANG UNTUK MELAKSANAKAN LANGKAH SETERUSNYA, SEBAB PENGHALAN HUDUD ADALAH AMENO. KITA BULIH TERANGKAN KEBEIKAN HUDUD KAT CINA, PUJUK DEPA HATTA KALU ADA PELUANG BULIH PAKSA DEPA LAKSANAKAN HUDUD. LAGI PON CINA DAN KELING BULIH IDUP NGAN UNDENG LORD RIED..... BUKAN UNDENG2
AGAMA DEPA. APA SALAHNYA DEPA BERNAUNG PULAK DI BAWAH UNDENG ISLAM.

* UNTUK BEWAK2 YANG NAK JAWAB, JAWAB BETUI2..... BACA PERABIH DULU.

he he he
gurau ngan puak2 bewak sambil memberi nasihat yang berguna

lord ried said...

SALAM MENTEKEDARAH TAIK SEROPA NGAN SALAM 1 MALAYSIA......


HANG MASUK LA BEBERAPA RAMAI STATEMEN2 DAGHI PIMPINAN PAS, KAWAJIPAN MELAKSANAKAN HUDUD TAKLEH
HANG PERTIKAIKAN, APA LAGI KALU NAK CERCA MACAM MAHDIAQ. KALU HANG
KATA TAK WAJIB, MISTI AKIDAH HANG GHUSAK BINASA. BULIH LA AKU PANGGIL HANG SEBAGAI KAPIAQ .
KECUALI KALU HANG BULIH GABUIH SUMA
AYAT2 BERHUBUNG KEWAJIPAN LAKSANAKAN HUDUD TU.

MEH NAK HABAQ.......
KENYATAAN DEMI KENYATAAN YANG KELUAQ DARI MULUT PIMPINAN PAS, BUKAN BERERTI NIK AZIK, HJ HADI,MAT DAUD IRAQI, NIZAR DAN LEIN
TOLAK HUDUD SEBAGAIMANA PUAK BEWAK PARTI JAMBAN.STATEMEN2 DEPA BUAT SABIK KEPERLUAN DARI SEGI MASA KAWAN DAN SETRU POLITIK PADA MASA KINI LEBIH KOMPLEKS. BERANI KA HANG WAT KENYATAAN DEPA IAITU PIMPINAN PAS TOLAK HUDUD?

KALU HANG KATA KARPAL SIGH, LIM KIT SIANG DAN LEIN2 PIMPINAN DAP TOLAK HUDUD..... AKU PON KATA LAGU TU. CUMA AKU NAK TAMBAH SIKIT....
KARPAL SIGH, LIM KIT SIANG DAN SUMA PIMPINAN PARTI JAMBAN TERMASUK BEWAK TOLAK HUDUD....
APA MACAM BETUI KA LAGU TU?

SEJAK PAS DIASASKAN TAUN 61, PARTI ITU KESERANGAN, PATUT LA NIK AZIK WAT KENYATAAN LAGU TU. UNTUK NAK KEROYOK GERGASI UMENO TAKLEH PAS NAK LAWAN SORANG2 SABIK AMENO ADA SEDARA DEPA MIC DAN MCA. MASA TU PUAK2 BEWAK DOK UGUT MCA DAN MIC KALU PAIH MENANG DEPA AKAN SUNATKAN
PUAK2 CINA NGAN KELING. BUKAN BEWAK2 NI NAK MBERI PAHAM ISLAM KAT CINA NGAN KELING TU.

NAK KEROYOT PARTI BEWAK KE TAHAP AYAM KENA KONGKET KAT BEGHOK.....
TERPAKSA LA PAS BERKONGSI TENAGA NGAN DAP SUPAYA AMENO DAN BN AKAN LUMPUH SELUMPUH2NYA SEROPA NGAN BATANG PELIAQ DIGHENDAM AYAQ BATU.
SABIK TU STATEMEN2 PIMPINAN PAS SEMAKIN LEMBUT...... TAPI INGAT...
HUDUD TETAP PERINTAH ALLAH, DAN SENTIASA SUBUQ DALAM PALA OTAK OGHANG2 PAIH.

NAK HABAQ KAT BEWAK DALAM BAHSA YANG BULIH HANG PAHAM.....
KALU NAK KAIL IKAN HARUAN YANG BESAQ...... KITA BULIH SANGKUT UMPAN KATAK. NAK MAMPUIHKAN AMENO BULIH KAWAN DAP.

LEPAIH UMENO DAH HANCUQ JADI TAIIIIIIIIIIIIIKKK.....LEBIH SENANG UNTUK MELAKSANAKAN LANGKAH SETERUSNYA, SEBAB PENGHALAN HUDUD ADALAH AMENO. KITA BULIH TERANGKAN KEBEIKAN HUDUD KAT CINA, PUJUK DEPA HATTA KALU ADA PELUANG BULIH PAKSA DEPA LAKSANAKAN HUDUD. LAGI PON CINA DAN KELING BULIH IDUP NGAN UNDENG LORD RIED..... BUKAN UNDENG2
AGAMA DEPA. APA SALAHNYA DEPA BERNAUNG PULAK DI BAWAH UNDENG ISLAM.

* UNTUK BEWAK2 YANG NAK JAWAB, JAWAB BETUI2..... BACA PERABIH DULU.

he he he
gurau ngan puak2 bewak sambil memberi nasihat yang berguna

lord ried said...

SALAM MENTEKEDARAH TAIK SEROPA NGAN SALAM 1 MALAYSIA......


HANG MASUK LA BEBERAPA RAMAI STATEMEN2 DAGHI PIMPINAN PAS, KAWAJIPAN MELAKSANAKAN HUDUD TAKLEH
HANG PERTIKAIKAN, APA LAGI KALU NAK CERCA MACAM MAHDIAQ. KALU HANG
KATA TAK WAJIB, MISTI AKIDAH HANG GHUSAK BINASA. BULIH LA AKU PANGGIL HANG SEBAGAI KAPIAQ .
KECUALI KALU HANG BULIH GABUIH SUMA
AYAT2 BERHUBUNG KEWAJIPAN LAKSANAKAN HUDUD TU.

MEH NAK HABAQ.......
KENYATAAN DEMI KENYATAAN YANG KELUAQ DARI MULUT PIMPINAN PAS, BUKAN BERERTI NIK AZIK, HJ HADI,MAT DAUD IRAQI, NIZAR DAN LEIN
TOLAK HUDUD SEBAGAIMANA PUAK BEWAK PARTI JAMBAN.STATEMEN2 DEPA BUAT SABIK KEPERLUAN DARI SEGI MASA KAWAN DAN SETRU POLITIK PADA MASA KINI LEBIH KOMPLEKS. BERANI KA HANG WAT KENYATAAN DEPA IAITU PIMPINAN PAS TOLAK HUDUD?

KALU HANG KATA KARPAL SIGH, LIM KIT SIANG DAN LEIN2 PIMPINAN DAP TOLAK HUDUD..... AKU PON KATA LAGU TU. CUMA AKU NAK TAMBAH SIKIT....
KARPAL SIGH, LIM KIT SIANG DAN SUMA PIMPINAN PARTI JAMBAN TERMASUK BEWAK TOLAK HUDUD....
APA MACAM BETUI KA LAGU TU?

SEJAK PAS DIASASKAN TAUN 61, PARTI ITU KESERANGAN, PATUT LA NIK AZIK WAT KENYATAAN LAGU TU. UNTUK NAK KEROYOK GERGASI UMENO TAKLEH PAS NAK LAWAN SORANG2 SABIK AMENO ADA SEDARA DEPA MIC DAN MCA. MASA TU PUAK2 BEWAK DOK UGUT MCA DAN MIC KALU PAIH MENANG DEPA AKAN SUNATKAN
PUAK2 CINA NGAN KELING. BUKAN BEWAK2 NI NAK MBERI PAHAM ISLAM KAT CINA NGAN KELING TU.

NAK KEROYOT PARTI BEWAK KE TAHAP AYAM KENA KONGKET KAT BEGHOK.....
TERPAKSA LA PAS BERKONGSI TENAGA NGAN DAP SUPAYA AMENO DAN BN AKAN LUMPUH SELUMPUH2NYA SEROPA NGAN BATANG PELIAQ DIGHENDAM AYAQ BATU.
SABIK TU STATEMEN2 PIMPINAN PAS SEMAKIN LEMBUT...... TAPI INGAT...
HUDUD TETAP PERINTAH ALLAH, DAN SENTIASA SUBUQ DALAM PALA OTAK OGHANG2 PAIH.

NAK HABAQ KAT BEWAK DALAM BAHSA YANG BULIH HANG PAHAM.....
KALU NAK KAIL IKAN HARUAN YANG BESAQ...... KITA BULIH SANGKUT UMPAN KATAK. NAK MAMPUIHKAN AMENO BULIH KAWAN DAP.

LEPAIH UMENO DAH HANCUQ JADI TAIIIIIIIIIIIIIKKK.....LEBIH SENANG UNTUK MELAKSANAKAN LANGKAH SETERUSNYA, SEBAB PENGHALAN HUDUD ADALAH AMENO. KITA BULIH TERANGKAN KEBEIKAN HUDUD KAT CINA, PUJUK DEPA HATTA KALU ADA PELUANG BULIH PAKSA DEPA LAKSANAKAN HUDUD. LAGI PON CINA DAN KELING BULIH IDUP NGAN UNDENG LORD RIED..... BUKAN UNDENG2
AGAMA DEPA. APA SALAHNYA DEPA BERNAUNG PULAK DI BAWAH UNDENG ISLAM.

* UNTUK BEWAK2 YANG NAK JAWAB, JAWAB BETUI2..... BACA PERABIH DULU.

he he he
gurau ngan puak2 bewak sambil memberi nasihat yang berguna

Saat Bila BERSATU Menjadi Hantu!

Parti BERSATU mungkin kelihatan tidak kuat. Bahkan dipandang sepi oleh banyak pihak. Namun demikian, saya menyakini bahawa BERSATU akan men...