January 13, 2010

Anwar Ibrahim 2010 : Menanti Hukuman Tuhan!


Anwar Ibrahim 2010
Menanti Hukuman Tuhan


KUALA LUMPUR 12 Jan. - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu menjelaskan dakwaan pertemuannya dengan dua tokoh media tempatan, Datuk Nazri Abdullah dan Datuk Kalimullah Hassan di London baru-baru ini. Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, jika dakwaan itu benar, Anwar mungkin mempunyai peranan dalam kejayaan pengendali portal berita Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin meloloskan diri secara haram dari negara ini dan berlindung di London.

''Penjelasan Anwar penting kerana sekiranya beliau mempunyai hubungan dengan dua individu media itu, mungkin mereka merancang memburukkan UMNO di laman-laman blog apatah lagi Kalimullah dikatakan mengendalikan portal berita The Malaysian Insider.

''Sebab itulah Anwar secara terang menyalahkan UMNO dalam insiden pembakaran gereja serta isu penggunaan kalimah Allah oleh akhbar Katholik (Herald-The Catholic Weekly) dan ia disambut di portal berita seperti Malaysian Insider dan Malaysiakini,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia di sini hari ini bagi mengulas kenyataan bekas setiausaha sulit Anwar, Anuar Shaari mengenai penglibatan kroni Anwar bagi membiayai kehidupan Raja Petra di London. Dalam laporan Utusan Malaysia hari ini, Anuar Shaari mendedahkan Nazri telah menghubunginya setelah tersiar kenyataannya mengenai kroni Anwar menaja Raja Petra di London. Dalam perbualan itu, Nazri tidak berpuas hati kerana kenyataan Anuar Shaari itu didakwa merujuk kepadanya.

Bagaimanapun, Anuar Shaari menegaskan, kenyataan beliau mengenai kroni Anwar yang menaja kehidupan Raja Petra yang bersembunyi di London itu bersifat umum dan tidak merujuk kepada Nazri.

Mohd. Puad memberitahu, pihak berkuasa juga perlu menyiasat dakwaan itu kerana sekiranya benar, Anwar, Kalimullah dan Nazri mungkin berperanan dalam membantu Raja Petra meloloskan diri secara haram ke luar negara bagi mengelakkan perintah mahkamah ke atasnya.

''Banyak blog memperkatakan tentang perjumpaan Anwar dengan Kalimullah dan Nazri di London baru-baru ini, apa agenda perjumpaan itu,'' soalnya.

Tambahnya, media alternatif seperti blog dan portal berita propembangkang kini juga giat mempersalahkan UMNO dalam isu kalimah Allah dan insiden-insiden serangan bom petrol ke atas beberapa gereja seluruh negara sejak Jumaat lalu.


Ulasan Saya : Masyarakat sebenarnya sudah muak dengan retorik Anwar Ibrahim - semua orang sudah mengetahui bahawa Anwar ialah seorang manusia yang bijak mengambil kesempatan terhadap sesuatu isu. Hayat politik Anwar - pada hakikatnya adalah bergantung kepada retorik dan isu yang dimainkan oleh beliau - dan strategi Anwar ini hanya dapat dipatahkan melalui kaedah rasional. Menewaskan Anwar dengan menggunakan cara yang sama - barangkali tidak akan memberi dampak yang menyakinkan - sebaliknya, jika kita bijak merasionalkan semua retorik-retorik Anwar, InsyaAllah rakyat akan kembali tersedar daripada sihir Anwar Ibrahim. Menyentuh manusia yang bernama Kalimullah - ia bukanlah sesuatu yang asing di negara ini. Nama tersebut acapkali menerima kritikan pedas daripada Tun Mahathir sewaktu rejim Tun Abdullah berkuasa - nama yang dikaitkan sebagai agen Singapura dan kenalan rapat kepada Khairy Jamaluddin ini, benar-benar mengejutkan ramai pihak. Dan kini, nama Kalimullah muncul sekali lagi - dengan watak jahat sebagai manusia yang bersengkongkol dengan raja penabur fitnah - Raja Petra, melalui laman web MalaysiaToday. Manakala Anwar pula bertindak bijak dengan mengambil kesempatan terhadap segala masalah yang sedang menimpa Raja Petra. Saya merasakan - sudah sampai masanya pihak kerajaan mengambil langkah yang proaktif - melalui ISA dan menangkap semula Anwar Ibrahim yang jelas begitu banyak menabur fitnah kepada negara. Batang tubug Anwar hanya mengundang fitnah kepada agama, bangsa dan negara. Saya yakin - tidak lama lagi, Anwar akan menerima pembalasan yang setimpal dengan kerosakan yang telah dilakukannya terhadap negara ini. Doa Saiful yang dizalimi - InsyaAllah akan dimakbulkan oleh-Nya tidak beberapa lama lagi. Wallahualam.

5 comments:

Anonymous said...

memang betul pun...

Muhammad Azli Shukri said...

saya percaya Anwar merupakan fitnah kepada negara ini. Wallahualam.

Anonymous said...

anony tu penulis blog ni... kahkah dah tak da komen... org muak asyik hentam anuar..

Anonymous said...

anony 2:59 nie la yg buat kacau blog nie rupanya

PaKMie said...

Salam saudara ku...

Komen penulis tentang Anwar ada benarnya. Tindakan tegas perlu diambil oleh kerajaan untok menghukum Anwar jgn biarkan beliau bebas bergerak.

Menjelang pembicaraan kes liwatnya pada 25januari kita jgn peliklah jika isu baru bakal Anwar keluarkan utk mengalih perhatian rakyat kepada kesnya nanti. Politik Anwar hdp dgn cara ini.

Asalamualaikum, salam sejahtera dan salam perjuagan utk semua!

Saat Bila BERSATU Menjadi Hantu!

Parti BERSATU mungkin kelihatan tidak kuat. Bahkan dipandang sepi oleh banyak pihak. Namun demikian, saya menyakini bahawa BERSATU akan men...