December 14, 2009

10 Sebab PAS dan DAP Benci Ketuanan Melayu


10 Sebab Mengapa
PAS dan DAP Benci Ketuanan Melayu


KUALA TERENGGANU 13 Dis. - Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib hari ini menolak cadangan Pengerusi DAP, Karpal Singh agar kerajaan meminda Perlembagaan bagi membolehkan bahasa Inggeris dijadikan bahasa kedua rasmi negara. Beliau yang juga Pesuruhjaya Pas Terengganu berkata, segala yang termaktub dalam Perlembagaan negara termasuk berkaitan bahasa rasmi tidak perlu dipinda dan dipertikaikan lagi.

Katanya, Perlembagaan negara sudah jelas menyebut bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan martabat bahasa tersebut perlu dipelihara dan dikekalkan sebagai satu-satunya bahasa rasmi. Beliau memberitahu, adalah memadai bahasa Inggeris dijadikan bahasa perbualan harian yang dipertuturkan oleh individu tertentu malah ramai sedia maklum bahasa tersebut juga penting sebagai bahasa antarabangsa.

"Biarlah bahasa Inggeris dijadikan bahasa perbualan saja, tak perlulah jadi bahasa kedua rasmi di samping bahasa Melayu.

"Tak payah pinda Perlembagaan kalau hanya nak jadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi kedua.

"Martabat bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara mesti dipelihara dan dikekalkan, tak perlu ada dua bahasa rasmi," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. Beliau diminta mengulas saranan Karpal supaya kerajaan mempertimbangkan untuk meminda Perlembagaan bagi membolehkan bahasa Inggeris dijadikan bahasa rasmi kedua.

Menurut Pengerusi DAP itu, langkah tersebut berikutan bahasa Inggeris tidak diberi tempat sewajarnya dalam prosiding mahkamah sehingga menyebabkan pelabur asing termasuk bertaraf multinasional memilih untuk ke timbang tara daripada membawa kes mereka ke mahkamah tempatan. Kelmarin, Gabungan Persatuan Penulis Nasional (Gapena) menyifatkan tindakan Karpal yang juga Ahli Parlimen Bukit Jelutong sebagai tindakan melampau dan cadangan itu dikhuatiri boleh menyebabkan bahasa etnik lain dalam negara ini terpinggir.


Ulasan Saya : Sejak akhir-akhir ini DAP semakin berani mempertikaian hak dan perlembagaan negara yang berkaitan dengan umat Islam. Manakala - PAS seolah-olah tidak berupaya lagi menahan kehendak dan nafsu serakah DAP dalam menghapuskan hak dan keistimewaan Melayu sedikit demi sedikit. Terdapat 10 sebab mengapa DAP dan PAS takut terhadap konsep Ketuanan Melayu, sebab-sebabnya ialah :

1. DAP tahu jika mereka tidak suka dengan konsep Ketuanan Melayu, mereka boleh berambus dari Malaysia dan kembali ke China. Hiduplah di sana dengan kebebasan yang mereka idam-idamkan. Atau semua ahli DAP boleh berhijrah dan tukar kerakyatan menjadi warganegara Singapura. Di Singapura ahli-ahli DAP boleh hidup mengikut apa-apa yang mereka rasa betul dan adil.

2. PAS tidak suka kepada konsep Ketuanan Melayu - kerana mereka tahu bahawa konsep tersebut tidak bercanggah dengan Islam. Maksud sebenar Ketuanan Melayu adalah merujuk kepada konsep Hak Orang-orang Melayu di Malaysia dan bukan merampas hak orang lain. Dalam Islam mempertahankan hak adalah wajib hukumnya.

3. DAP bimbang jika ramai orang Melayu yang tahu hak-hak mereka di sisi undang-undang dan perlembagaan - maka perjuangan DAP tidak lagi relevan - malah mungkin beberapa siri tindakan mereka selama ini semakin jelas bercanggah dengan perlembagaan.

4. PAS tahu bahawa Ketuanan Melayu dan Islam merupakan kunci kekuatan UMNO - justeru itu, PAS lebih selesa menyerang konsep tersebut agar masyarakat menjadi keliru dan diperbodohkan.

5. DAP sengaja membesar-besar soal Ketuanan Melayu dan Hak Istimewa Melayu - agar menaikkan rasa benci rakyat kepada kerajaan. Sedangkan kerana adanya Ketuanan Melayulah bangsa Cina berjaya di Malaysia selama ini.

6. Menyerang konsep Ketuanan Melayu adalah cara terbaik parti pembangkang bagi mewujudkan rasa benci kepada kerajaan. Mereka tidak mahu rakyat tahu hakikat keharmonian yang dicapai selama ini adalah berasaskan kepada konsep tolak ansur dan kontrak sosial.

7. DAP adalah parti perkauman - untuk menutup identiti tersebut, maka adalah lebih baik menyerang UMNO terlebih dahulu dengan tuduhan-tuduhan bahawa UMNO adalah parti perkauman.

8. PAS bimbang dengan Ketuanan Melayu disebabkan sejarah PAS sebelum ini - yang membuktikan bahawa PAS juga memperjuangan hak orang Melayu dan Islam. Justeru itu, perjuangan PAS pada hakikatnya tiada beza dengan UMNO. Oleh sebab itu bagi mewujudkan perbezaan dengan UMNO, maka PAS menentang Ketuanan Melayu.

9. DAP sememangnya mahu menghapuskan segala identiti yang merujuk kepada Islam dan orang Melayu di Malaysia. DAP mahu menguasai politik Malaysia dengan cara yang paling jijik dan kotor - dan cara pertama adalah mengkritik secara terbuka tentang konsep Ketuanan Melayu.

10. DAP tahu - untuk mendapatkan sokongan daripada kaum bukan Cina - isu Ketuanan Melayu sangat memberi kredit yang besar kepada parti tersebut. Lantaran itu, DAP akan memainkan isu perkauman ini sehingga PRU yang akan datang bagi meraih sokongan.


Kesimpulannya : DAP harus diharamkan di negara ini - ideologinya sangat merbahaya untuk rakyat Malaysia.

7 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum...kupasan yang menarik. Boleh saya ambil dan paparkan idea saudara dimaman web yang lain? terima kasih

Anonymous said...

bengong

Muhammad Azli Shukri said...

silakan cuma kreditkan nama blog ini. terima kasih

hans said...

DAP tu kan serpihan dari Parti dekat singapura tu
dah tahu dah niat diorang

Pejuang Bangsa said...

syabas bro!! sy akan link artikel menarik sdr ini ke blog sy

kita sama2 sebarkan siapa sebenarnya DAP ini

Rahman,Ahchong,Muniandy said...

Dasar asal parti Islam untuk Konsep Negara Islam, Hukum Islam, Undang-Undang Hudud dan Kepimpinan berlandaskan Alquran & Assunnah akan lenyap 19hb Disember nanti!...

Semua draf Negara Islam & perancangan Hukum Hudud akan DIBUANG KE DALAM LONGKANG secara rasminya pada Sabtu ini oleh seluruh kepimpinan PAS.

Tiada lagi perjuangan asal PAS. Yang tinggal hanya perjuangan demi Anwar & Lim Kit Siang untuk menuju Putrajaya.

ibn aqil said...

Salam,

Tolong tambah blog ini ke senarai tuan: http://menangsorak.blogspot.com

Saat Bila BERSATU Menjadi Hantu!

Parti BERSATU mungkin kelihatan tidak kuat. Bahkan dipandang sepi oleh banyak pihak. Namun demikian, saya menyakini bahawa BERSATU akan men...